Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ (Eurogroup), Ντομπρόφσκις (Κομισιόν) και Ρέγκλινγκ (ESM), ο επικεφαλής του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμκαλωσόρισε τη συμφωνία θεσμών-Ελλάδας σε ευθυγράμμιση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 12 Ιουλίου.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά για την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, όπως τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ελήφθησαν.
Ο ολλανδός αξιωματούχος μίλησε για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, ώστε να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά της.
Αναφορικά με το Ταμείο, το Eurogroup συμφώνησε με την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων θα γίνεται με τρόπο που θα διασφαλίζει ότι το τίμημα ανταποκρίνεται στην πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ο νόμος θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου του 2015 προκειμένου το νέο Ταμείο να αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2015.
Στόχος του Ταμείου είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για το χρέος και το υπόλοιπο 50% θα πάει στην ανάπτυξη.
Για το θέμα του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει ανάμειξη και του ΔΝΤ.
Κρίσιμη προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους. Όλα αυτά θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τον Οκτώβριο.
Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης στο Eurogroup ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί για το αν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα και οτι αυτό θα γίνει τον Οκτώβριο μετά την πρώτη αξιολόγηση, την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε ερώτηση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τα όσα έγιναν το πρωί στη Βουλή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι είναι σημαντικό ότι υπήρξε ευρεία πλειοψηφία και βούληση στο Κοινοβούλιο να συνεργαστεί.
«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για ψήφο εμπιστοσύνης ή εκλογές» υπογράμμισε.
Σε άλλη ερώτηση για τις τράπεζες, ο ολλανδός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις καλωσόρισε επίσης τη συμφωνία, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στα βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Βρυξελλών.
Ο Κλάους Ρέκλινγκ του ESM είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, κάνοντας και εκείνος ιδιαίτερη αναφορά στην μεταστροφή του κλίματος, λόγω αλλαγής στάσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο ίδιος επίσης μίλησε για μεγάλο πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθούν όλα τα χρήματα από την Ευρώπη, αλλά και από το ΔΝΤ, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό το ύψος της συνεισφοράς του.
Η πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ
Ο κ. Ρέκλινγκ διευκρίνισε ότι η πρώτη δόση θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί όταν εγκρίνουν και τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της Ευρωζώνης τη συμφωνία.
Από τα χρήματα της πρώτης δόσης, τα 10 δισ. ευρώ αφορούν τον τραπεζικό τομέα. Από τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, τα 13 δισ. ευρώ θα δοθούν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν σε δύο μέρη: τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα δοθούν το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε θα ολοκλήρωθούν και τα stress tests των τραπεζών.
Ο Ρέκλινγκ ξεκαθάρισε ότι τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα μείνουν σε λογαριασμό του ESM στο Λουξεμβούργο και θα αποδεσμευθούν όταν ζητηθούν.
Newsroom ΔΟΛ