Σημαντικές αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δανειστών.
Και μπορεί έως και σήμερα από τη ρύθμιση να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από περίπου 900.000 οφειλέτες, που την αξιοποίησαν, ωστόσο ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιθυμούσαν εξαρχής την αλλαγή της ρύθμισης και τελικά επέβαλαν συγκεκριμένες αλλαγές σε αυτή.
Ετσι έρχονται οι εξής αλλαγές:
- Διπλασιάζεται σχεδόν το επιτόκιο για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο και είναι στη ρύθμιση. Ειδικότερα, το ισχύον επιτόκιο που θεωρείται προκλητικά χαμηλό από τους δανειστές θα αυξηθεί κοντά στο 5%. Σημειώνεται πως για ποσά άνω των 5.000 ευρώ το ετήσιο επιτόκιο είναι σήμερα 3%, ενώ εάν οι ρυθμιζόμενες οφειλές είναι έως 5.000 ευρώ, δεν επιβάλλεται καμία προσαύξηση εντός της ρύθμισης.
- Καταργούνται οι μισές δόσεις για όσους αποδειχθεί ότι μπορούν να πληρώσουν περισσότερα. Συγκεκριμένα, μια ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους «μεγαλοοφειλέτες», οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί κατά 50% (π.χ από 50 σε 25).
- Θα πετάγονται εκτός ρύθμισης όσοι δεν πληρώνουν έγκαιρα νέους φόρους που προκύπτουν. Καθώς η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για να τη διατηρήσει ο φορολογούμενος, πλέον θα θεσμοθετηθεί πως η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε στον ΣΚΑϊ το πρωί της Παρασκευής, σχολιάζοντας το θέμα: «Δεν θα ξαναέχουμε στο μέλλον 100 δόσεις. […] Εείμαστε μέσα στην κοινωνία, καταλαβαίνουμε τη συμβαίνει, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα δεδομένα των οικονομικών συνθηκών».
iefimerida.gr