Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη

Δεν έχει ολοκληρωθεί τίποτα υποστηρίζει ο Δήμαρχος Οιχαλίας Αρ. Σταθόπουλος

Τη δεύτερη προσφυγή που είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη πολιτική παράταξη και πολίτες με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης των περιβαλλοντικών όρων του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ανάρτηση της ιστοσελίδας capital.gr. Η ιστοσελίδα, επικαλείται πληροφορίες κατά τις οποίες το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή, θεωρώντας ότι η περιβαλλοντική μελέτη του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εξασφαλίζει την μέγιστη προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως επίσης αναφέρεται, οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων επικαλούμενοι την ύπαρξη ρέματος στην περιοχή Καλλιρρόη που έχει χωροθετηθεί για την υλοποίηση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) όπου θα καταλήγει ό,τι απομένει από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Δικαιοσύνη ούτε τη συγκεκριμένη αιτίαση έκανε δεκτή όχι μόνον επειδή δεν προκύπτει η ύπαρξη ρέματος-βάσει μελετών- στην Καλλιρόη. Αλλά κυρίως επειδή η περιβαλλοντική αδειοδότηση προβλέπει τη διπλή στεγανοποίηση της μεμβράνης της εγκατάστασης, δηλαδή σαν να διαπερνούσε ρέμα στην Καλλιρόη.
Με άλλα λόγια, το βασικό σκεπτικό του ΣτΕ είναι ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου διαχείρισης απορριμμάτων προβλέπει τις μέγιστες απαιτούμενες προδιαγραφές προστασίας, ενώ θα επιλύσει το οξύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πελοπόννησος λόγω των σκουπιδιών.

Ανατροπή στους σχεδιασμούς Τσιρώνη
Η συγκεκριμένη οριστική απόφαση του ΣτΕ -είναι η δεύτερη κατά σειρά καθώς έχει προηγηθεί η απόρριψη προσφυγής του δήμου Οιχαλίας και κατοίκων κατά του διαγωνισμού – ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη. Ο ίδιος, σε επίσκεψή του τέλη της άνοιξης στην Πελοπόννησο και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, είχε διατρανώσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση αλλά και συνολικά για το έργο όπως και για τη συντριπτική πλειονότητα των ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων.
Ωστόσο, πλέον, το έργο συνοδεύει μία ακόμη δικαστική νίκη η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα επιτρέψει την Περιφέρεια Πελοποννήσου να προχωρήσει στη συμβασιοποίησή του. Η σύμβαση του έργου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αναμένεται να εκδώσει την τελική απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν σε διάστημα ένα μήνα μετά τη συμβασιοποίηση, με την εισηγμένη να προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, σε πιλοτικό στάδιο, 10 μήνες ύστερα από την έναρξη των εργασιών.
Η κατάσταση, δηλαδή, με τα σκουπίδια της Πελοποννήσου θα αρχίζει να αλλάζει σταδιακά 10 μήνες από την έναρξη της κατασκευής οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης, οι τρεις ΧΥΤΥ, η μονάδα κομποστοποίησης και τμήμα της μονάδας μηχανικής επεξεργασίας.
Η χρηματοδότηση του έργου προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ, ίδια κεφάλαια του αναδόχου και τραπεζικό δανεισμό. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.

Διαφωνεί ο Δήμος Οιχαλίας
Διαφορετική, ωστόσο, άποψη έχει γα το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλος. Ερωτηθείς σχετικά από το «Θ.», ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε πως τίποτε δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς εκκρεμεί η εξέταση και άλλων προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αρχές του Νοεμβρίου. «Έως τότε τίποτε δεν θα έχει κριθεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος πανικού. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός, καθώς και ότι ο Δήμος θα περιμένει τις εξελίξεις για να πράξει αναλόγως.
Ακολούθως μίλησε για αντίφαση της Πολιτείας, που από τη μία πλευρά χρηματοδοτεί τους Δήμους με 11,5 εκατ. ευρώ για την εξεύρεση προσωρινής λύσης στο θέμα των απορριμμάτων και από την άλλη προωθεί το θέμα της οριστικής διαχείρισης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν αρχίσουν όλοι οι Δήμοι (της Μεσσηνίας) να κάνουν τη δική τους διαχείριση απορριμμάτων, είναι απορίας άξιον το που θα βρεθεί πρώτη ύλη για να την επεξεργάζεται η μονάδα οριστικής διαχείρισης.