«Θα δώσουμε έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία»
Στη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ως επιπλέον μηχανισμού “ανακοπής του ρεύματος μαζικής μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό” στοχεύει ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη “Αυγή”.
Ο φέρελπις υφυπουργός θέτει τους στόχους του χαρτοφυλακίου του, με γνώμονα να υπάρξουν “αποτελέσματα προς την κοινωνική πλειοψηφία”, ενώ θεωρεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δείγματα γραφής, αξιοποιώντας πόρους προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ανέργους, τομείς στους οποίους θα στραφεί και το επόμενο διάστημα.
–Αναλαμβάνετε σε αρκετά μικρή ηλικία ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο από το οποίο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την πρόκληση;
Όντως στην πραγματική οικονομία υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πόρους του ΕΣΠΑ. Το τραπεζικό σύστημα είναι πρωτίστως αυτό που καλείται να στηρίξει την πραγματική οικονομία, παρέχοντας ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πιεστικές ανάγκες. Το ΕΣΠΑ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη των επενδύσεων, που την προηγούμενη πενταετία περιορίστηκαν σημαντικά.
Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε την άρτια λειτουργία του μηχανισμού αυτού και, κυρίως, να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε τα οικονομικά του αποτελέσματα προς την κοινωνική πλειοψηφία, με ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Το προηγούμενο 8μηνο εργαστήκαμε σε αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα του σχεδιασμού θα φανούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το έργο ίσως η ηλικία μου με κάνει να μεροληπτώ, καθώς για μένα βαρύνει ιδιαίτερα ένας από τους βασικούς κυβερνητικούς στόχους, η ανακοπή του ρεύματος μαζικής μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει τη δημιουργία συνθηκών ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα, δηλαδή θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ικανοποιητικό επίπεδο αμοιβής και περιθώρια ουσιαστικής δημιουργίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο δράσεις που εστιάζουν στην καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, σε κλάδους προστιθέμενης αξίας.
-Πολύς λόγος έγινε κατά την προεκλογική περίοδο για το ενδεχόμενο να χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη Ν.Δ. να τοποθετεί το ποσό στα 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο; Σκοπεύετε να ζητήσετε ξανά παράταση του προγράμματος και πότε;
Η κατάσταση που παραλάβαμε χαρακτηρίζεται από κακό σχεδιασμό και πελατειακή αντίληψη για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων. Γι’ αυτά, όμως, αποφάνθηκε ο λαός στις πρόσφατες εκλογές και πλέον σημασία έχει όχι τόσο τι έγινε στο παρελθόν όσο τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Από τον Ιανουάριο βάλαμε προτεραιότητα την εξυγίανση των προγραμμάτων, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Αναζητήσαμε τα έργα που είχαν προχωρήσει και δώσαμε έμφαση στην ολοκλήρωσή τους. Από τα υπόλοιπα έργα ξεχωρίσαμε όσα μπορούν να εξυπηρετήσουν προτεραιότητες της επόμενης προγραμματικής περιόδου και τα μεταφέραμε σε αυτή.
Μεριμνούμε, όμως, να μην καλυφθεί το σύνολο των πόρων της επόμενης περιόδου, γιατί αλλιώς θα μειωνόταν το πεδίο υλοποίησης του δικού μας αναπτυξιακού σχεδιασμού. Για τα έργα που δε γινόταν να μεταφερθούν, αναζητήσαμε πρόσθετη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα εγχώριων και ευρωπαϊκών πιστωτικών μηχανισμών. Τέλος, προχωρήσαμε στην απένταξη έργων που είχαν ενταχθεί με διαβλητό τρόπο και δεν προσέφεραν κανένα κοινωνικό και οικονομικό όφελος.
Επιπλέον, ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, καταφέραμε να αυξηθεί στο 100% η κοινοτική χρηματοδότηση προγραμμάτων της περιόδου 2007-13 και να διπλασιαστεί από 7% σε 14% η προκαταβολή πόρων για τη νέα προγραμματική περίοδο. Μόνο από την απόφαση αυτή, που αναμένουμε να εγκριθεί τον επόμενο μήνα, το όφελος θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε πληρωμές 4,5 δισ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν ομαλά τα προγράμματα της τρέχουσας περιόδου και να ξεκινήσουν επιτυχώς εκείνα της επόμενης. Παράλληλα συνεχίζουμε τις επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους, για να δούμε τον τρόπο που θα εφαρμοστούν οι κανόνες, ώστε τελικά να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συζήτηση για την παράταση προγραμμάτων της τρέχουσας περιόδου.
-Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνει γύρω στα 35 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Πρόκειται για επιπλέον χρήματα του ΕΣΠΑ;
Τα 35 δισ. ευρώ που αναφέρονται ως πακέτο Γιούνκερ αφορούν στους πόρους που αντιστοιχούν στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας από τα κοινοτικά ταμεία. Από αυτά, τα 20 δισ. ευρώ αφορούν στην κοινοτική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ, στα οποία πρέπει να προσθέσουμε τους εθνικούς πόρους και, βέβαια, τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Δική μας δουλειά είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που θα υποστηριχθούν από τους πόρους αυτούς και να διασφαλίσουμε ότι το αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα διανεμηθεί στην κοινωνία με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο.
-Για τη νέα προγραμματική περίοδο η χώρα έχει ένα σύνολο ευρωπαϊκών πόρων ύψους 20 δισ. ευρώ και μαζί με την εθνική συμμετοχή θα αγγίξουν τα 26 δισ. ευρώ. Πώς θα κατανεμηθούν οι πόροι αυτοί;
Δε θα συνεχίσουμε το αποτυχημένο παράδειγμα των φαραωνικών κατασκευαστικών έργων, που ωφελούσαν συγκεκριμένα και συχνά διαπλεκόμενα συμφέροντα, έχοντας μικρό θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Το προηγούμενο 8μηνο δώσαμε δείγματα γραφής για τον τρόπο που θέλουμε να κινηθούμε, όπως, για παράδειγμα, ο επανασχεδιασμός των προγραμμάτων vouchers, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του οφέλους που πραγματικά αποκομίζει ο δικαιούχος άνεργος.
Θέλουμε να δοθεί έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα των νέων, στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, στα έργα προστασίας του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού κ.λπ. Όπως ήδη ανέφερα, το αμέσως προσεχές διάστημα τα προγράμματα που θα «τρέξουν» εστιάζουν στη στήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων και πρωτίστως στη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.
Η έμφαση θα δοθεί σε μορφές επιχειρηματικότητας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία. Η ενίσχυση δεν μπορεί να μη λάβει υπόψη της και την πολύ σημαντική αιρεσιμότητα της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS), που εστιάζει στην ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα, των φαρμάκων, των νέων τεχνολογιών, των logistics, στη βιομηχανία υλικών, στην περιβαλλοντική βιομηχανία και, βέβαια, στον τουρισμό.
Επιπρόσθετα, υλοποιούνται οι δράσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τους αναπληρωτές καθηγητές. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιήσουμε πόρους 57 εκατ. ευρώ για την τόνωση της κοινωνικής οικονομίας, κλάδου ιδιαίτερα αναπτυγμένου στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά όχι στη χώρα μας. Δίνουμε έμφαση σε αυτόν, καθώς μπορεί να αναδείξει ένα νέο, κοινωνικά προσανατολισμένο, παραγωγικό υπόδειγμα.
Μια σημαντική, τέλος, πρωτοβουλία που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι η σύσταση Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με στόχο την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές – δανειολήπτες και το συντονισμό του έργου των συναρμόδιων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η σύσταση 30 Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών, με αρμοδιότητα την παροχή οικονομικών και νομικών συμβουλών των δανειοληπτών.
Του Γιάννη Αγουρίδη