Με αφορμή και σε συνέχεια των δύο πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων του «Θάρρους» με θέμα τη δράση αρχαιοκαπήλων στην περιοχή του Ιερού της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος στον Βόλιμνο («Πάρτι Αρχαιοκαπήλων στη Λιμνάτιδα Αρτέμιδα» στις 19/8/2015 και «Υπό επίβλεψη αρχαιολόγου η διάνοιξη δρόμου» στις 20/8/2015), όπως ενημερώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διενήργησε από τις 19 Αυγούστου έως σήμερα εκτεταμένη και πολυήμερη επιφανειακή έρευνα πεδίου στην περιοχή του αρχαίου ιερού και επανέλεγχο σε μεγάλη ακτίνα του ορεινού και δύσβατου χώρου για τον εντοπισμό ιχνών παράνομης αρχαιοκαπηλικής ή λαθρανασκαφικής δραστηριότητας. Κατά την έρευνα αυτή δε διαπιστώθηκε οιαδήποτε πρόσφατη καταστροφή αρχαιοτήτων ή παράνομη διάνοιξη λάκκων για εύρεση μεταλλικών αντικειμένων ή νομισμάτων, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις ύστερα από χρήση ανιχνευτών μετάλλων ή διάνοιξη τυχαίων ορυγμάτων.
Το σπουδαίο ιερό της Λιμνάτιδος Αρτέμιδος, γνωστό από τις φιλολογικές πηγές, και η ευρύτερη περιοχή του προστατεύονται αυτοδίκαια από την αρχαιολογική νομοθεσία (Ν. 3028/2002 ΦΕΚ 153/Α/28-06-2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»), αλλά έχει κηρυχθεί και επισήμως αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 863/Β/06-07-2001).
Οι εκσκαφικές εργασίες που ξεκίνησαν τον Αύγουστο στην ευρύτερη περιοχή του Βολύμνου διενεργούνται ύστερα από αίτημα του Δασαρχείου Καλαμάτας για τη διάνοιξη αντιπυρικών δασικών δρόμων σε δύο κλάδους: α) Βόλιμος-Ρογκουζενίτσα-Αγ. Ιωάννης Αμφείας, περ. Δήμου Καλαμάτας, και β) Προφήτης Ηλίας (Καλάθιον Όρος)-Κοτσιφάλωνα, περ. Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης. Οι εν λόγω εργασίες και τα εκσκαφικά μηχανήματα που εργάζονται για το σκοπό αυτό παρακολουθούνται από την πρώτη κιόλας ημέρα, από μόνιμους αρχαιολόγους και εργατοτεχνικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, δεδομένης της αυξημένης πιθανότητας εντοπισμού νέων αρχαιοτήτων και της εγγύτητας του ήδη διανοιχθέντος τμήματος του δασικού δρόμου με το ιερό της Αρτέμιδος Λιμνάτιδος. Σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς υπάρχει αυξημένη εποπτεία του χώρου, λόγω της σπουδαιότητας του αρχαίου ιερού και του γεγονότος ότι μεμονωμένα ευρήματα έχουν εντοπιστεί ή παραδοθεί κατά το παρελθόν (όπως αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές, κεραμική και μεταλλικά αναθήματα), μερικά από τα οποία εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν αδιάλειπτη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος από τους ύστερους Γεωμετρικούς (8ος αι. π. Χ.) έως τους ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους (3ος αι. μ. Χ.).
Δεδομένης της σημασίας του χώρου και της μεγάλης έκτασης του τεχνικού έργου, η Εφορεία εξ αρχής αιτήθηκε την πρόσληψη πρόσθετου εποχικού προσωπικού (ενός αρχαιολόγου και ενός εργατοτεχνίτη) για καλύτερη επιτήρηση των εκσκαφών του έργου, διαδικασία η οποία μολονότι έχει ξεκινήσει δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αναμφίβολα η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της περιοχής μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις και δύναται να αποκαλύψει καινούργια στοιχεία για την ιστορία και το οδικό δίκτυο ενός από τα σημαντικότερα παραμεθόρια ιερά μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας, που είχε μεγάλη εμβέλεια στον αρχαίο κόσμο.