Ζωντανή η Μεσσηνία που παράγει και αντιστέκεται

Ζωντανή η Μεσσηνία που παράγει και αντιστέκεται

Επιχειρήσεις που επενδύουν κεφάλεια και προσωπικό μόχθο

Σε μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας υπάρχει η αίσθηση ότι είμαστε ένας νομός που γενικά δεν παράγει αυτά που πρέπει, παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό του κλίμα. Που απλά εισάγει, καταναλώνει ασύστολα, αναθεματίζει τους πάντες και τα πάντα, λοξοκοιτά με δέος τους άλλους και τα άλματά τους, που δεν στρώνεται να δουλέψει, που αποφεύγει το ρίσκο και γενικά αναλώνεται σε καφενεδοσυζητήσεις χωρίς ουσιαστικό ρόλο. Ένας νομός που έχει αφήσει την έννοια του επιχειρείν σε άλλους ειδικούς και τα όποια παραδείγματα έρχονταν στην επιφάνεια ήταν απλά η εξαίρεση του κανόνα. Μια περιοχή που ζει παρασιτικά και φυσικά δεν έχει μέλλον.
Εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσα από τις σελίδες του “Θάρρους” προσπαθούμε να φέρουμε στην επιφάνεια ανθρώπους που βάζουν το δικό τους στοίχημα, που μπαίνουν με κεφάλαια και προδιαγραφές στην παραγωγή μιας ποικιλίας προϊόντων αμιγώς τοπικών.
Μέσα από τα ρεπορτάζ μας έχουν αναδειχθεί εταιρείες που παράγουν προϊόντα διατροφής, υπερτροφές, εξαιρετικό ελαιόλαδο και ένα πλήθος άλλων ειδών, χρηστικών κατασκευών, που δείχνουν ότι δεν έχουμε παραιτηθεί όλοι, αλλά κάποιοι κυνηγούν το όνειρό τους, επενδύουν κεφάλαια, παράγουν σ΄ αυτή την εποχή και προσπαθούν να μπουν στις αγορές, ελληνικές και ξένες.
Το ρεπορτάζ λοιπόν, έχει ως σκοπό να αναδείξει αυτές τις προσπάθειες σαν ελάχιστη υποχρέωση σ΄ αυτούς που συνεχίζουν να’ ναι αγωνιστές της ζωής. Έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε και να τους προβάλλουμε ως παραδείγματα και υποδείγματα της τοπικής και κατ’ επέκταση ελληνικής παραγωγικότητας στις μέρες μας.
Ίσως με αυτό τον τρόπο να δίνουμε μια αίσθηση αισιοδοξίας και να διευρύνουμε τον κύκλο αυτών που θα τολμούσαν να κάνουν το δικό τους εγχείρημα. Και φυσικά είναι και πολλοί άλλοι που δεν τους ξέρουμε, αλλά προσπαθούμε να τους ανακαλύψουμε.

ΑRISTON HELLAS

Μία από τις παραπάνω εταιρείες με “ζωντανά” χαρακτηριστικά είναι η “Ariston Hellas”, η οποία παράγει επιτραπέζια λάδια με γεύσεις τσίλι, πίτσα, βασιλικό, σοκολάτα, πορτοκάλι. Εξαιρετικό βαλσάμικο λάδι που συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα, ξεφεύγοντας από την απλή γεύση.
Η εταιρεία ανήκει στους Α. Δούκα και Π. Δούκα ΟΕ με έδρα τους Γαργαλιάνους. Στα ράφια της βρίσκονται λάδια σε φινετσάτα μπουκάλια και με εξαιρετική συσκευασία, σε μια ποικιλία γεύσεων λεμονιού, πορτοκαλιού, βασιλικού, σαγκουινιού, ρίγανης, σοκολάτας, σκόρδου και άλλων που απογειώνουν τις επιλογές σας.
Η ιστορία της. Μια αλλιώτικη πορεία από τη συνηθισμένη ακολούθησε η οικογενειακή επιχείρηση Ariston, που ξεκίνησε το 1997 εξάγοντας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τους ελαιώνες της στους Γαργαλιάνους, στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κονέκτικατ.
Καθώς η ζήτηση αυξανόταν, η οικογένεια αποφάσισε να ιδρύσει το 2009 την εταιρία Ariston Hellas στην Ελλάδα ώστε να μπορεί να τυποποιεί και να συσκευάζει τα προϊόντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αμερικάνικης αγοράς, προσθέτοντας στο ελαιόλαδο που είναι το βασικό προϊόν και μια σειρά άλλων τοπικών, κυρίως, προϊόντων από τη Μεσσηνία, όπως πετιμέζι, μέλι, σταφίδα και μαρμελάδες.
Σήμερα, η εταιρεία τοποθετεί σιγά –σιγά τα προϊόντα της και στην ελληνική αγορά, ενώ σημαντική θέση στη γκάμα της Ariston Hellas κατέχουν τα καινοτόμα αρωματικά ελαιόλαδα.
Η επιχείρηση, εμφιαλώνει και πολύ ενδιαφέροντα παλαιωμένα βαλσάμικα ξίδια που παράγονται με δική της παραγγελία στη Modena, από ποικιλίες lambrusco, sangiovese και trebbiano ενώ εκτός από τα απλά βαλσάμικα, υπάρχουν και εκείνα που έχουν “ζυμωθεί ” με φυσικούς χυμούς (με φυσικό χυμό raspberry ή με plum (δαμάσκηνο).

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΓΚΙΩΝΗ

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από εκείνες που, ευτυχώς, δεν έχουν επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο από την οικονομική κρίση, εξάγοντας τα μοναδικά της προϊόντα σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου.
Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 από τον Αντώνη Γκιώνη και τη σύζυγό του Βασιλική, οι οποίοι και έβαλαν τις βάσεις, τα θεμέλια για την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος. Στο δυναμικό προστέθηκαν, προϊόντος του χρόνου και τα τρία αγόρια της οικογένειας.
Σήμερα, η μελισσοκομία Γκιώνη διαθέτει μία από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής μελιού . Η μονάδα αποτελείται από 1.400 μελίσσια στους Γαργαλιάνους, το Μουζάκι, τη Γιάλοβα και τη Μαραθόπολη. Για να πετύχουν όμως το αποτέλεσμα που επιθυμούν, μετακινούνται από τον Ταΰγετο και το Μαίναλο, μέχρι τα Φάρσαλα και τη Χαλκιδική.
Τα προϊόντα διατίθενται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είτε απευθείας με την ετικέτα τους, είτε αναλαμβάνοντας τη συσκευασία και την τυποποίηση για λογαριασμό τρίτων. Τον περασμένο χρόνο, τεράστια διάκριση έλαβε η συκευασία 400γρ με κηρήθρα που έφτιαξε η εταιρεία για την Costa Navarino, παίρνοντας την πρώτη θέση στο παγκόσμιο διαγωνισμό γαστρονομίας Great Taste 2014, ενώ, βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό πήρε και το 2015.
Τα προϊόντα με την ετικέτα Γκιώνη εξάγονται σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία. “Φασόν” το μέλι Γκιώνη εξάγεται σε ακόμη περισσότερες χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Αυστραλία Κατάρ, Ντουμπάι, Κίνα. Στόχοι για το επόμενο διάστημα είναι να αυξηθούν περαιτέρω οι πωλήσεις με την ετικέτα της εταιρείας.

του Αντώνη Πετρόγιαννη