Ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα καταλογίζει σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του «Ποταμιού», Στ. Θεοδωράκης. Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει πως προέχει η σταθεροποίηση της οικονομίας και όχι η επίλυση των εσωκομματικών προβλημάτων με τις εκλογές.
Υποστηρίζει, δε, πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος από τη στήριξη της κυβέρνησης με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, εκφράζοντας την άποψη πως, αν είχε διαφορετική αντιμετώπιση, η χώρα θα είχε οδηγηθεί στα βράχια.
Επίσης, τονίζει πως αν δε συνοδευτεί το τρίτο μνημόνιο από μεταρρυθμίσεις θα ακολουθήσει και τέταρτο, ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα πρέπει να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.
Δηλώνει πως είναι υπέρ της συνεργασίας, αλλά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, ώστε να ξεφύγει η χώρα από την αβεβαιότητα.
Ζητά από τους πολίτες να ψαλιδίσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και να δώσουν στο «Ποτάμι» 10%, προκειμένου να τελειώσει το κομματικό κράτος. Προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ εξηγεί και το πώς προτείνει τη φορολόγηση των αγροτών.
-Δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα οκτώ μηνών. Έπρεπε, κατά την άποψή σας, να οδηγηθούμε ξανά στις κάλπες;
Δε θα έπρεπε να μπούμε σ’ ένα φαύλο κύκλο εκλογών. Και την Κυριακή αμέσως μετά τις εκλογές, πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που ψηφίσαμε την τελευταία συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, να συμφωνήσουμε ότι για τουλάχιστον τρία χρόνια θα υπάρχει στη χώρα μια σταθερή κυβέρνηση. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση της Οικονομίας και όχι να λύνει ο κ. Τσίπρας τα εσωκομματικά του προβλήματα με αλλεπάλληλες εκλογές.
-Στηρίξατε την κυβέρνηση ψηφίζοντας την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Νιώθετε δικαιωμένος από αυτή την επιλογή;
Εμείς είπαμε στον κ. Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες. Ο κ. Τσίπρας καθυστέρησε, γιατί προτίμησε να μη χαλάσει τις καρδιές των στελεχών και ορισμένων υπουργών του. Αν μας είχε ακούσει, θα ήταν όλα καλύτερα… Την κρίσιμη ώρα, όμως, το «Ποτάμι» στήριξε έστω κι αυτή την κακή συμφωνία, γιατί δεν είχαμε άλλον δρόμο. Αν το «Ποτάμι» δεν είχε πει ένα ξεκάθαρο ναι και είχε βγει απέναντι, θα είχε παρασύρει και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και ίσως σήμερα να είχαμε οδηγηθεί στα βράχια.
-Έχετε δηλώσει πως το μνημόνιο δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και από μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές;
Μα αν δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις εξαγωγές, την παραγωγή, την παιδεία, το Δημόσιο, σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για το 4ο μνημόνιο. Εμείς έχουμε ένα σαφές οικονομικό πρόγραμμα. Την Τετάρτη, οκτώ από τους καλύτερους οικονομολόγους που διαθέτει η χώρα παρουσίασαν αναλυτικές προτάσεις, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Όχι γενικές διακηρύξεις και ασάφειες όπως κάνουν οι άλλοι. Αν είχαμε χώρο, θα μπορούσα να σας τις αναπτύξω μία προς μία, αλλά μπορείτε να τις βρείτε στην ιστοσελίδα του «Ποταμιού», www.topotami.gr.
-Σε ποιους τομείς θα δώσετε προτεραιότητα;
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ανάπτυξη, οι δουλειές και η εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής. Αν δεν ενισχύσουμε την παραγωγή, θα ζούμε πάντοτε με δανεικά. Ο πρωτογενής τομέας, λοιπόν, πρέπει να αναστηθεί και να πρωταγωνιστήσει. Η χώρα έχει ανάγκη από δικαιοσύνη, σύγκρουση με τη διαφθορά και μια επανάσταση στην Παιδεία. Το ζητούμενο είναι αμέσως μετά τις εκλογές να δημιουργήσουμε μια εθνική ομάδα που θα αποτελείται από επαΐοντες, από ανθρώπους που γνωρίζουν τη ζωή και το αντικείμενό τους και οι οποίοι θα προτείνουν τις χειρουργικές επεμβάσεις, θα μελετήσουν ένα παράλληλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και θα προτείνουν μια διέξοδο. Οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν να συζητήσουν μια συνολική τροποποιητική πρόταση, αν δουν ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων και αν έχουν απέναντί τους σοβαρούς συνομιλητές.
-Αν σας ζητηθεί να συμμετέχετε σε κυβέρνηση ενότητας, θα το κάνετε; Κι αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
Είμαστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Αλλά η συμμετοχή στην κυβέρνηση θέλει προϋποθέσεις. Το σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σχήμα με είκοσι αποφασισμένους και ικανούς ανθρώπους, όχι με παλιούς αποτυχημένους υπουργούς. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από την αβεβαιότητα.
-Ποιος είναι ο ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει «Το Ποτάμι» στην πολιτική ζωή της χώρας στις 21 Σεπτεμβρίου;
Ο κόσμος πρέπει να ψαλιδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. και να δώσει ένα αυξημένο ποσοστό στο «Ποτάμι». Το πρώτο κόμμα δε θα μας ακούσει, αν δεν έχουμε ένα αυξημένο ποσοστό. Γι’ αυτό ζητάμε 10%. Πρέπει να καταλάβει, επιτέλους, το παλιό πολιτικό σύστημα ότι υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη στην κοινωνία, την οποία θα πρέπει να υπολογίσει. Με ένα δυνατό «Ποτάμι» το κομματικό κράτος θα τελειώσει. Νομίζω ότι ο κόσμος την κρίσιμη στιγμή θα σκεφτεί «πρώτη φορά στα σοβαρά».
-Πολλές φορές έχετε αναφερθεί στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως κανένα κόμμα δεν τον λαμβάνει υπόψη του, καθώς οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί ενδιαφέρονται μόνο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Αυτό είναι αλήθεια. Πότε έχετε ακούσει να μιλούν για το 1,2 εκατομμύριο ανέργους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα; Αντίθετα, όλοι αγωνιούν μη γίνει κάποια αλλαγή στο Δημόσιο. Το πελατειακό κράτος το έφτιαξαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και το συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, το κράτος λειτουργεί με τα λεφτά των φορολογουμένων. Με αυτά που παράγονται στην πραγματική οικονομία. Δε γίνεται, λοιπόν, να πνίγεις την οικονομία, να ανεβάζεις συνεχώς τους φόρους και να ενδιαφέρεσαι μόνο για τους πελάτες σου. Αυτή η κατάσταση είναι σε βάρος και των ευσυνείδητων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων που πνίγονται από την κομματοκρατία.
-Και για την αντιμετώπιση της ανεργίας τι θα κάνετε, αν συμμετέχετε ως εταίρος στο κυβερνητικό σχήμα;
Για να αντιμετωπιστεί η ανεργία πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Επειδή, όμως, δεν μπορεί ανεργία του 27% να περιμένουμε να απορροφηθεί σε βάθος χρόνου, χρειάζονται μερικά άμεσα μέτρα: η κυκλική ανεργία που οφείλεται στην κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. Πρέπει η Ευρώπη να καταλάβει ότι το άνεργο παιδί στην Ελλάδα είναι και δική της υποχρέωση. Πρέπει να βοηθηθούν τα νέα παιδιά να δοκιμάσουν στην Ελλάδα, ακόμη κι αν αποτύχουν. Όπως συμβαίνει στη Δανία, για παράδειγμα. Κι ακόμη πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Εμείς έχουμε προτείνει μείωση φορολογικών και εργοδοτικών εισφορών έως και κατά 1/3 για τις επιχειρήσεις και μείωση της φορολογίας έως και 50% για επτά χρόνια για επενδύσεις, με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
-Μιλάτε συχνά για την κάλυψη των θέσεων -όπου υπάρχουν κενά- στα νοσοκομεία και για κατάργηση ή συγχώνευση γενικών γραμματειών που υπάρχουν. Θα μπορέσει, εκτιμάτε, να «περπατήσει» αυτή η ιδέα;
Να σας πω κάτι; Καθίσαμε και υπολογίσαμε ότι τα σάντουιτς που η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προσέφερε στον κ. Φωτόπουλο και τους λοιπούς συνδικαλιστές αναλογούν σε θέσεις περίπου 1.000 γιατρών και 2.000 νοσηλευτών. Κι αυτό ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν. Ανακαλύψαμε ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.300 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και δεκάδες γενικές γραμματείες. Γιατί υπάρχουν όλα αυτά; Για να μπορεί ο εκάστοτε υπουργός να βολεύει τους αρεστούς στο κόμμα του. Τους φίλους και τους συγγενείς. Τι λέμε λοιπόν; Λέμε αξιολόγηση πρώτα των δομών και, φυσικά, των ανθρώπων και του αποτελέσματος. Η αξιολόγηση δε σημαίνει ότι ο υπουργός αξιολογεί τον υπάλληλο. Δυστυχώς, αυτό δεν το έκανε ούτε η Ν.Δ. ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσέξτε όμως: η αξιολόγηση θα πρέπει να οδηγεί και σε απομάκρυνση του «κακού». Θα πρέπει, λοιπόν, να αξιολογήσουμε τις δομές του Δημόσιου και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τα νοσοκομεία, να αυξήσουμε τους υπαλλήλους, και αλλού φυσικά να τους μειώσουμε. Εμείς είμαστε με τους δημοσίους υπαλλήλους που ιδρώνουν.
-Έχετε μιλήσει για επαΐοντες πολιτικούς, όχι άεργους πολιτικούς, δηλαδή μη κομματικά στελέχη, που θα ασχοληθούν με τα της χώρας. Θα μπορέσετε να υλοποιήσετε αυτή σας την πρόθεση;
Μα ήδη έχουμε κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Εκτός από τους ανθρώπους που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας, τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, τον Νίκο Αλιβιζάτο, τον Βασίλη Μαρκή, ανθρώπους που έχουν ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία και τη χώρα, παρουσιάσαμε και μια ομάδα οκτώ εμπειρογνώμων, την οποία δε διαθέτει κανένα άλλο κόμμα. Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν επιζητούν τίποτε άλλο εκτός από το να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία, παρουσίασαν τις λύσεις που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. Την ώρα, λοιπόν, που διεξάγεται ένας προεκλογικός αγώνας με παλαιοκομματικές τακτικές, όπου τα κόμματα αναλώνονται στις αλληλοκατηγορίες και κανένας δεν έχει παρουσιάσει την παραμικρή ουσιαστική προγραμματική πρόταση, ενώ οι δύο μεγάλοι αποφεύγουν να παρουσιάσουν έστω και έναν αυριανό υπουργό, το «Ποτάμι» δείχνει το δρόμο της προόδου και της εξέλιξης.
-Έχετε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των αγροτών. Η Μεσσηνία είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός. Δε φοβάστε πως αυτή σας η άποψη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκλογική σας παρουσία;
Καλό θα ήταν να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα την άποψή μας. Εμείς έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα για τους αγρότες. Λέμε, για παράδειγμα, να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών, να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί, οι οποίοι θα έχουν φορολόγηση 13%. Δεν αντέχεται μεγαλύτερος φόρος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έτσι θα αποφύγουμε και τους μεσάζοντες. Επίσης, προτείνουμε να εξοφλούνται τα τιμολόγια των αγροτικών προϊόντων εντός μηνός και να προκαταβάλλεται μέρος των επιδοτήσεων. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην παραγωγή, στην κτηνοτροφία και στο χωράφι. Να ανασχεδιαστεί ο τρόπος τρόπου διανομής των επιδοτήσεων, ώστε να οδηγούνται αποκλειστικά σε αυτούς που παράγουν με δίκαιο τρόπο. Να θεσμοθετηθεί ο κατά κύριο επάγγελμα γεωργός με κριτήρια και κίνητρα που θα προάγουν την επιχειρηματικότητα.
του Χάρη Χαραλαμπόπουλου