Μέχρι πρότινος η κρίση που σοβούσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους συγκυρίας περισσότερο,δεν είχε φτάσει και στη Μεσσηνία. Ήταν, όμως, θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί.
Η πρώτη κίνηση ήταν η δημοσιοποίηση αποχώρησης των έντεκα (11) μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής, ακολούθησε η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών της νεολαίας στην Καλαμάτα, η οποία στηρίζει, όπως σημειώνει την “πρώτη αριστερή κυβέρνηση”, για να ακολουθήσει το κάλεσμα για δημιουργία Επιτροπής της “Λαϊκής Ενότητας” στο Νομό. Κι όσο περνά ο καιρός και κυλούν οι ημέρες τόσο τα πράγματα θα οξύνονται.
Το πολιτικό ερώτημα, φυσικά, που προκύπτει μετά από τις παραπάνω πρώτες ενέργειες, είναι κατά πόσο το “κόμμα Λαφαζάνη” στη Μεσσηνία θα επηρεάσει τα ομολογουμένως υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σ’ ένα Νομό που δεν φημίζεται τις τελευταίες δεκαετίες για την αριστερή κοινωνική του σύνθεση.
Όταν από τους τέσσερις εκλεγμένους βουλευτές (ελέω εκλογικού νόμου) οι δύο έχουν ήδη ενταχθεί στη “Λαϊκή Ενότητα”, όταν η μισή σχεδόν Νομαρχιακή Επιτροπή “κούνησε μαντίλι” και ετοιμάζεται να στοιχηθεί με το νέο εγχείρημα, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυνατόν να κρατήσει τα ποσοστά του; Σαφώς τέτοιου είδους ερωτήματα απαντιόνται, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, αλλά είναι σαν να παραβιάζεις ανοικτές θύρες, αν υποθέσει κάποιος ότι η φθορά είναι δεδομένη.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ, το γενικό του ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 31,76% ή αν προτιμάτε αριθμό ψήφων 33.505, όταν η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 37,96% ή 40.036 ψήφους. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το 21,55% και 23.293 ψήφους.
Σε ό,τι αφορά στη σταυροδοσία, είχαμε:
1 Πετράκος Αθανάσιος 13.085
2 Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα 7.310
3 Ψαρρέα Ελένη 5.984
4 Κωνσταντινέας Πέτρος 5.979
5 Μαραβελή Ιωάννα 5.002
6 Κουτσοδημητρόπουλος Ηλίας 4.287
7 Μωρακέας Σπυρίδων 3.141
Του Αντώνη Πετρόγιαννη