Για την ιστορική έρευνα: Βασίλης Μανιάτης
ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Δημοσιογράφος
Το πραγματικό του όνομα ήταν Κώστας Καραμούζης, το Αθάνατος ήταν ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε δημοσιογραφικά.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1896 και τελείωσε μόνον το Δημοτικό Σχολείο. Η περίπτωσή του αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική δημοσιογραφία. Αυτοδίδακτος κατόρθωσε ν’ αποκτήσει μεγάλη μόρφωση και να μάθει πολλές γλώσσες. Εργάσθηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης σε διάφορες εφημερίδες και ως διευθυντής των αθηναϊκών εφημερίδων «Ελεύθερος λόγος» και «Ημερήσιος Τύπος».
Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της μεγάλης σε κυκλοφορία ημερήσιας πρωινής εφημερίδας «Ελεύθερος άνθρωπος» από το 1932 έως το 1937.
Διατέλεσε πολεμικός ανταποκριτής του «Ελεύθερου Βήματος» στη Μ. Ασία, καθώς και αντιπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών το 1920.
Προσωπικός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον συνόδευε σε διεθνείς διασκέψεις και πήρε μέρος σε πολλές αποστολές στην Κοινωνία των Εθνών.
Όταν ήταν αρχισυντάκτης στο «Ελεύθερο Βήμα», με εντολή του διευθυντή του Δ. Λαμπράκη εστάλη σε μυστική εμπιστευτική αποστολή στη Χίο, όπου μύησε τους πρώτους αξιωματικούς του Στόλου στην επανάσταση του Νικ. Πλαστήρα το 1922.
Απεσταλμένος της ίδιας εφημερίδας, επισκέφτηκε Ευρώπη, Ασία και Αφρική και δημοσίευσε σειρά εντυπώσεων με λογοτεχνική χάρη και βαθιά παρατηρητικότητα.
Εξέδωσε σε βιβλία του: εντυπώσεις του απ’ το Παρίσι, με τίτλο «Θλιμμένοι Θεοί» (1924), «Το εθνικό κίνημα Χίου και Μυτιλήνης» (1923). Ακόμα δημοσιεύτηκαν δύο ιστορικά του έργα (1938 – 1940): «Αττίλας» στην εφημερίδα «Έθνος» και ο «Δαυίδ» στην «Ακρόπολη».
Τιμήθηκε το 1958 με το μετάλλιο της πόλεως του Παρισιού και το παράσημο «Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και τεχνών» της Γαλλίας.
Υπήρξε ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας της Ιστορίας.
Θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους δημοσιογράφους της εποχής του, και χρημάτισε διευθυντής Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ολλανδία, συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες διαφόρων χωρών.
Ένα άξιο παιδί της καλαματιανής γης, που με την προσωπική του αξία τίμησε το δημοσιογραφικό κλάδο, τ’ όνομά του και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.
ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Δημοσιογράφος
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1912. Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Καλαμάτας και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αγάπη του ήταν η δημοσιογραφία. Από 16 ετών εργάσθηκε ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος στις εφημερίδες του τόπου μας «Θάρρος», «Σημαία», «Λαϊκή Φωνή», «Μεσσηνία» κ.ά. Επίσης, ως ανταποκριτής στην Αθήνα.
Στην αθηναϊκή δημοσιογραφία μπήκε με τον «Ελληνικό Ταχυδρόμο». Παράλληλα, συνεργάσθηκε με τις εφημερίδες «Βραδινή» «Πρώτη», «Αλλαγή», «Εφημερίδα», «Ημερήσιος Τύπος» και «Ελεύθερος άνθρωπος».
Το 1935 μπήκε στην «Καθημερινή» και το 1939 εστάλη πολεμικός ανταποκριτής της «Βραδινής» στο Παρίσι και στο Λονδίνο. Στην Κατοχή συνεργάστηκε στις αντιστασιακές εφημερίδες «Ελληνική Φωνή», «Ελληνικόν αίμα» και «Ελευθερία».
Από το 1946 – 1950 ήταν διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως στη Ν. Υόρκη.
Όταν παραιτήθηκε από τη δημόσια θέση, έμεινε στη Ν. Υόρκη ως τακτικός ανταποκριτής της «Καθημερινής» και «Έθνους».
Μετέπειτα εργάστηκε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Καθημερινή» και υπήρξε ανταποκριτής του αμερικανικού περιοδικού «Time» στην Αθήνα και συνεργάτης των “Life”, “Fortune”, και “Sports Illustrated” της Ν. Υόρκης.
Ακόμα ένα γνήσιο παιδί της μεσσηνιακής γης, που ανέβηκε στα υψηλά στρώματα της ελληνικής και ξένης δημοσιογραφίας και τίμησε τον τόπο που γεννήθηκε.