Μέχρι σήμερα αναζητούμε από τηλεοπτικής μηχανής σωτήρες και μαγικές συνταγές για να βγούμε απ’ τη στενωπό. Καθηλωμένοι στις οθόνες μας μπροστά για να μας πουλήσει την κάλπικη πραμάτεια του ο κάθε λογής πολιτικάντης ενόψει και των σημερινών εκλογών.
Στοιβαγμένοι στην πολιτεία, στις ουρές της ανεργίας και της ανέχειας, χρειαζόμαστε ένα απλό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να απεγκλωβιστούμε και να στραφούμε στον πλούτο της υπαίθρου.
Το πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο να το συλλάβει – λέξη δεν θα ψελλίσουνε για όλα αυτά οι κομματάρχες. Δεν πειράζει. Θα ταλαιπωρηθούμε, μα θα βρούμε μονάχοι μας τον δρόμο.
Μια τέτοια προσπάθεια είναι αυτή που ανέλαβε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη”, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής ( www.messiniandiet.gr).
Όπως θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι η γαστρονομία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής παράδοσης ενός τόπου. Έτσι, η αξιοποίηση των τοπικών συνταγών και προϊόντων, η αναβίωση της αυθεντικής Μεσσηνιακής Κουζίνας και η ανάδειξή της σε μια από τις πιο σημαντικές κουζίνες της μεσογειακής διατροφής αποτελεί το βασικό στόχο του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής. Προχωρώντας σε μια σύντομη περιήγηση, διαβάζουμε για την πυραμίδα της
ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
“Η πυραμίδα της Μεσσηνιακής Διατροφής αποτελεί σχηματική απεικόνιση των διατροφικών συστάσεων για ενήλικα άτομα και βασίζεται στην πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής.
Στη βάση της πυραμίδας τοποθετούνται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά και στην κορυφή της τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται σπάνια. Τα τρόφιμα που απομένουν τοποθετούνται σε ενδιάμεσες θέσεις της πυραμίδας και υποδηλώνουν μέτρια κατανάλωση. Με τον όρο ‘’μικρομερίδα’’ ως πρότυπο αναφοράς χαρακτηρίζεται η συχνότητα κατανάλωσης ενός τροφίμου και αντιστοιχεί περίπου σε μισή μερίδα εστιατορίου.
Ο καθορισμός της ακριβούς ποσότητας και του ρυθμού κατανάλωσης των τροφίμων των συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων εξαρτάται από τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η συστηματική φυσική δραστηριότητα (σύσταση για 30 λεπτά περπάτημα μέτριας έντασης σε καθημερινή βάση) με στόχο την προαγωγή της υγείας.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι διατροφικές συστάσεις της Πυραμίδας Μεσσηνιακής Διατροφής για ενήλικα άτομα εναρμονίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό με την παραδοσιακή μεσσηνιακή διατροφή, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, στην παραδοσιακή μεσσηνιακή διατροφή η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πραγματοποιούνταν 4 φορές το χρόνο και του ψαριού 1 φορά την εβδομάδα, καταναλώσεις που είναι ανέφικτες στη σύγχρονη εποχή και έρχονται σε αντίφαση με τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ψάρι τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα). Επομένως, οι συστάσεις κατανάλωσης των διαφόρων ομάδων τροφίμων με βάση την πυραμίδα Μεσσηνιακής Διατροφής είναι οι εξής:
Δημητριακά
Συστήνεται η κατανάλωση κατά μέσο όρο 8 μικρομερίδων δημητριακών ή προϊόντων τους σε καθημερινή βάση. Συγκεκριμένα τα ολικής άλεσης δημητριακά όπως το πλιγούρι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ε, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τοποθετούνται στη βάση της Μεσσηνιακής πυραμίδας και σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα δημητριακών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι τριφτάδες, οι Μανιάτικες χυλοπίτες, το Μανιάτικο παξιμάδι κτλ.
Φρούτα (ωμά ή αποξηραμένα)
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 3 μικρομερίδων φρούτων σε καθημερινή βάση, τα οποία είναι πλούσια σε νερό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία καθώς και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα φρούτων για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το σύκο, η σταφίδα, το σταφύλι, το φραγκόσυκο, το καρπούζι Μεσσηνίας κ.α.
Λαχανικά-Χορταρικά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 6 μικρομερίδων λαχανικών-χορταρικών σε καθημερινή βάση, τα οποία είναι πλούσια σε νερό, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα λαχανικών-χορταρικών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν τα άγρια χόρτα Ταϋγέτου, το κολοκύθι, η αγκινάρα, η μελιτζάνα, η τομάτα κ.α.
Γαλακτοκομικά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 2 μικρομερίδων γαλακτοκομικών σε καθημερινή βάση, σε μορφή γάλακτος, παραδοσιακού γιαουρτιού και τυριού. Συμβάλλουν στην διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου και είναι πλούσια σε ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και κοβαλαμίνη (βιταμίνη Β12) και στην ποσότητα που συστήνονται παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα γαλακτοκομικών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το ταλαγάνι, η φέτα Πελοποννήσου, η σφέλα, το γάλα, το παραδοσιακό γιαούρτι Μεσσηνίας κ.α.
Προστιθέμενα λίπη
Συστήνεται η κατανάλωση ελαιόλαδου ως κύριο προστιθέμενο λίπος στο μαγείρεμα, στις σαλάτες ή σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, χαμηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και απαραίτητων λιπαρών οξέων και είναι πλούσιο σε τοκοφερόλες, φαινόλες και στερόλες. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα προστιθέμενων λιπών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Καλαμάτας, οι ελιές Καλαμών και το βούτυρο.
Ψάρια και θαλασσινά
Συστήνεται η κατανάλωση περίπου 2-3 μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και αρκετές βιταμίνες. Θεωρούνται καλές πηγές ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (π.χ. η σαρδέλα) και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, υπέρτασης, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου του πνεύμονα. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ψαριών και θαλασσινών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν η σαρδέλα, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος, το καλαμάρι, το χταπόδι κ.α.
Πουλερικά και αυγά
Η κατανάλωσή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την 1 μικρομερίδα ημερησίως. Συγκεκριμένα, τα αυγά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα τρία την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική παρασκευή φαγητών ή γλυκών. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στην συγκεκριμένη κατηγορία για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το κοτόπουλο και τα αυγά κότας.
Όσπρια
Συστήνεται η κατανάλωση 3 μικρομερίδων όσπριων την εβδομάδα και η προσθήκη ελαιολάδου κατά την μαγειρική παρασκευή τους. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των οσπρίων για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το λούπινο, η ροβίτσα, το χαρούπι, τα μαυρομάτικα φασόλια κ.α.
Πατάτες
Συστήνεται η κατανάλωση 3 μικρομερίδων πατατών την εβδομάδα καθώς διατροφικά μοιάζουν περισσότερο με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της πατάτας στην πυραμίδα Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι πατάτες Καλαμάτας.
Γλυκά
Συστήνεται η κατανάλωση των γλυκών να μην ξεπερνάει τη 1 μικρομερίδα ανά διήμερο. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα των γλυκών για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν οι συκομαϊδες, τα γλυκά του κουταλιού, το παστέλι, οι δίπλες κ.α.
Κόκκινο κρέας
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 4 μικρομερίδες μηνιαίως. Προτιμάται πάντοτε η κατανάλωση πουλερικών έναντι του κόκκινου κρέατος διότι είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα κόκκινου κρέατος για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν το πρόβειο κρέας, το κατσικάκι Ταΰγετου, το κυνήγι κ.α.
Αλκοόλ
Συστήνεται η κατανάλωση κρασιού, όπως ο οίνος Μεσσηνίας, σε ποσότητα 1-2 ποτηράκια ημερησίως για τους άνδρες και 1 ποτηράκι για τις γυναίκες, συνήθως κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η σύσταση αυτή έχει φανεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στην κατηγορία αυτή για την πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελούν ο Μεσσηνιακός οίνος, το Μεσσηνιακό ούζο, η ρακή, τα Μεσσηνιακά λικέρ κ.α.
Αλάτι
Συστήνεται η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού και η αντικατάστασή του με άλλα μυρωδικά, όπως η ρίγανη, ο βασιλικός και το θυμάρι. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε αυτή την κατηγορία για την Πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής αποτελεί το αλάτι Μεσσηνίας.
του Αντώνη Πετρόγιαννη