«Φυγή προς τα εμπρός» με ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, ρίχνοντας “ζεστό χρήμα” στην αγορά, ήτοι 4,5 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2015. Ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ, Αλέξανδρος Χαρίτσης, ενεργοποιούν όλους τους μηχανισμούς, με κύριο στόχο να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός έχει θέσει ως προαπαιτούμενο της επιτυχημένης εφαρμογής του προγράμματος την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τα κονδύλια αυτά αφορούν στο “κλείσιμο” των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-13 και την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, προσφέροντας στην οικονομία πολύτιμη ώθηση για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά και ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Ποιους αφορούν
Συνολικά, οι δράσεις από τα προγράμματα αναμένεται να αφορούν: ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, ερευνητές, καινοτόμες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που ασχολούνται με δράσεις που προστατεύουν το περιβάλλον, τουριστικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και μια σειρά άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Κονδύλια ως το τέλος Οκτωβρίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνει τα εξής. Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα έχει δοθεί περί το 1,5 δισ. ευρώ με σκοπό να “κλείσουν” κυρίως προγράμματα που αφορούσαν στο παλαιό ΕΣΠΑ, με σκοπό να επιτύχουν πλήρη αποκατάσταση της ροής πληρωμών.
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν συνολικά από το Ελληνικό Δημόσιο (ενδεχομένως και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Από αυτά τα κονδύλια είχαν εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Αυγούστου περίπου 350 εκατ. ευρώ που αφορούσαν διάφορες δράσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ΜμΕ με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και 10.000 ωφελούμενους, για τη στήριξη της απασχόλησης με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ και 65.000 ωφελούμενους, για τη στήριξη νέων επιστημόνων και για τη δημιουργία δικτύου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για δανειολήπτες. Άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. ολοκλήρωσε όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες για την υλοποίηση του προγράμματος τις οποίες οι κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν αφήσει ανολοκλήρωτες, όπως η σύσταση των επιτροπών παρακολούθησης και προετοιμασία της δευτερογενούς νομοθεσίας.
Το “όπλο” της αύξησης της προκαταβολής
Τελευταίο “όπλο” στα χέρια της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση της προκαταβολής του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο από το 7% στο 14%. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποδώσει στην πραγματική οικονομία περίπου 1 δισ. ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να αυξηθεί ελαφρώς.
Επίσης, θα δημιουργηθούν νέα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ, θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και θα υπάρξει δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών μεταξύ Δημοσίου και φορολογουμένων.