Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα θετικά. Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 ξεκινούν οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανάπτυξης και Οικονομίας, το οποίο διοργανώνει το ΤΕΙ Πελοποννήσου, με συνδιοργανωτές το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σόφιας (University of National and World Economy) – Βουλγαρία, το Πανεπιστήμιο του Ιασίου (University Alexandru Ioan Cuza) – Ρουμανία και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την Αιγίδα των: Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στο Συνέδριο έχουν υποβληθεί 172 επιστημονικές εργασίες από 33 χώρες και από τις 5 Ηπείρους. Οι σύνεδροι είναι καθηγητές Πανεπιστημίων και υποψήφιοι διδάκτορες οικονομικών σχολών.
Οι εργασίες – οι οποίες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα ερευνών – πραγματεύονται σχεδόν όλους του τομείς της οικονομικής επιστήμης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εφαρμοσμένο πεδίο.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν την αγροτική οικονομία, τον τουρισμό, το τραπεζικό σύστημα, την εκπαίδευση, την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, τα δημοσιονομικά μεγέθη κλπ.
Επίσης, θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν τους παραπάνω τομείς και πως αυτοί διαμορφώνονται και επιδρούν σε διαφορετικές χώρες.
Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι οι διεθνούς κύρους καθηγητές: Λιαργκόβας Παναγιώτης, Χιόνης Διονύσιος και Δρυμπέτας Ευάγγελος με τις αντίστοιχες ομιλίες: «Τα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής στην Ελλάδα: Τι πήγε στραβά;” , “Μεταρρυθμίσεις και Ανάπτυξη ή ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις” και “Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα: Απαραίτητες συνθήκες “.
Οι σύνεδροι, τον ελεύθερο χρόνο τους θα γνωρίσουν τα μεσσηνιακά παραδοσιακά προϊόντα και τη μεσογειακή διατροφή. Την Κυριακή, δε, θα επισκεφτούν την Αρχαία Μεσσήνη.
Μέγας και μοναδικός χορηγός του Συνεδρίου είναι το ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ & ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ, του οποίου χωρίς την υποστήριξη και χορηγία δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί με αξιοπρέπεια αυτό το διεθνές γεγονός. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ξενοδοχείου ELITE. Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής είναι ο Δρ. Δημήτριος Π. Πετρόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σημαντικά στοιχεία:
• Το Συνέδριο προέκυψε, οργανώθηκε και υλοποιείται αποκλειστικά από το ΤΕΙ Πελοποννήσου
• Η ανταπόκριση καθηγητών και ερευνητών από όλο τον κόσμο
• Ο μεγάλος αριθμός εργασιών που υποβλήθηκαν (172), αλλά και θα παρουσιαστούν (164)
• Οι ομιλητές είναι πρωτοβάθμιοι καθηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό
• Το 40% των εργασιών είναι από Ελλάδα
• Συμμετέχουν με εργασίες καθηγητές από 9 ΤΕΙ και από 10 Πανεπιστήμια της Ελλάδας (αφορά τους Έλληνες)
• Συμμετέχουν με εργασίες καθηγητές από 61 Πανεπιστήμια του εξωτερικού (αφορά τους αλλοδαπούς)
• Οι συμμετέχοντες είναι από όλο τον κόσμο (Βιετνάμ, Κίνα, ΗΠΑ, Βραζιλία, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή, Ρωσία, Τουρκία, Βαλκάνια, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, Γαλλία, Αγγλία).
Αρνητικά στοιχεία
Μέχρι τα παραπάνω είναι όλα καλά και τα στοιχεία αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του Συνεδρίου, τόσο από επιστημονική άποψη όσο και από οικονομική- τουριστική για την πόλη της Καλαμάτας.
Ενώ όμως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, σε κάθε ευκαιρία, διατρανώνουν με δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Τατούλης όσο και και ο κ. Νίκας, την ανάγκη και την αξία του συνεδριακού τουρισμού για την περιοχή μας, δεν βρήκαν από τα ταμεία τους ούτε ένα συμβολικό ποσό να διαθέσουν για την ενίσχυση της προσπάθειας. Αν υπήρχαν πανηγύρια και γουρνοπούλες τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά! Είναι κρίμα, όμως, κάθε προσπάθεια που ωφελεί πολλαπλά μια περιοχή, οι θεσμοί της να της γυρίζουν την πλάτη.
Τέλος, αύριο και ώρα 11.30 π.μ. στην Αίθουσα 33 του ΤΕΙ Πελοποννήσου θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον κ. Δημήτριο Πετρόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του ΤΕΙ Πελοποννήσου και Πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου με τίτλο I.CO.D.ECON. 2015 «1st International Conference of Development and Economy».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη