Αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και ειδικές διαδικασίες για την πώληση των αγροτικών προϊόντων από τους συνεταιρισμούς, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος για το φορολογικό των αγροτών δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του μήνα.
«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους συνεταιρισμούς είναι απογοητευτική», τόνισε ο κ. Αποστόλου, αποκαλύπτοντας ότι από τους 6.500 καταγεγραμμένους συνεταιρισμούς μόνον 1.042 λειτουργούν και οι υπόλοιποι στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτοι. Παράλληλα, καταγράφεται υψηλός βαθμός υπερχρέωσης, καθώς από τους 1.042, μόνον οι 18 έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Το νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται από σήμερα και για ένα μήνα σε δημόσια διαβούλευση, θεσπίζει Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Οι αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων καταργούνται και θα χορηγούνται μόνον έξοδα κίνησης, διαμονής εκτός έδρας και έξοδα παράστασης στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Επίσης, απαγορεύει την κατάληψη δημόσιας αιρετής θέσης από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των συνεταιρισμών, πριν παρέλθουν τρία χρόνια από την εκλογή τους σε θέση μέλους, και θεσπίζει νέα δικαιώματα των μελών, όπως της συμμετοχής στη συνεταιριστική εκπαίδευση, της ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους κ.λπ.
Η χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων καταργείται. Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας Περιφερειακών Αγροτικών Συνεταιρισμών ή Εθνικών Συνεταιρισμών σε κλαδικό επίπεδο, καθώς και η δυνατότητα συγκρότησης ιδεολογικής συνεταιριστικής οργάνωσης.
Για τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων προβλέπονται συμβάσεις μελλοντικής πώλησης που θα είναι ιδιωτικές, γραπτές συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας και αφορούν στη μελλοντική πώληση των προϊόντων από τους συνεταιρισμούς για λογαριασμό των μελών τους. Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία φορέα με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων» (ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ), με σκοπό την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας αγροτικής περιουσίας. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών της η ΔΙΑΓΕΠ μπορεί να καταγράφει, να διαχειρίζεται και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς όφελος των νέων αγροτών και των οργανώσεών τους.
Νέος ορισμός
Όσον αφορά στις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Αποστόλου είπε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο νέο ορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη και μέσω αυτού θα επιδιωχθεί να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα ο φορολογικός συντελεστής για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
Στόχος του υπουργείου είναι, επίσης, ένα ποσοστό των κοινοτικών επιδοτήσεων να μείνει εκτός φορολογητέας ύλης και να εξαιρεθούν εντελώς από τη φορολόγηση οι εξισωτικές ενισχύσεις για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Σημείο-«κλειδί» είναι και ποιες δαπάνες θα αναγνωρίζονται, δηλωσε ο υπουργός, φέροντας ως παράδειγμα την οικογενειακή εργασία. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό ότι ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του.