Στη Μεσσηνία άρχισε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών, όμως ο κύριος όγκος αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Νοεμβρίου (όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα). Η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ μια μικρή αύξηση θα έχουμε στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Από την άλλη, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της πράσινης κονσερβολιάς στη Φθιώτιδα, ενώ συνεχίζεται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της μαύρης.
Η παραγωγή φέτος παρουσιάζει μεγάλη μείωση σε σχέση με πέρσι σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που είχαμε κατά την εποχή της καρπόδεσης.
Οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρσι και κυμαίνονται στα 1,20 ευρώ το κιλό για τις μεγάλου μεγέθους πράσινες Κονσερβολιές και στα 1,50 – 1,60 ευρώ για τις μαύρες
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος της διεπαγγελματικής επιτραπέζιας ελιάς, «φέτος έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή Κονσερβολιάς, επειδή οι καιρικές συνθήκες μετά τη γονιμοποίηση στην κεντρική Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα το δέντρο να αποβάλλει τον καρπό. Ακόμη είναι δύσκολο να πούμε το ποσοστό αυτής της μείωσης. Αντιθέτως οι ελιές Καλαμών εκτιμώ ότι θα έχουν φέτος μια κανονική παραγωγή στις περισσότερες περιοχές και θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όσον αφορά στην ποσότητα τους 65.000 τόνους».
Καλαμάτα
Από την ΕΑΣ Μεσσηνίας – Κωνσταντόπουλος ΑΕ, η υπεύθυνη πωλήσεων ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Δεν υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή της ελιάς Καλαμών, που έχει χαρακτηριστεί ΠΟΠ σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας. Η συγκομιδή ξεκινά αυτές τις ημέρες (βοήθησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις) αλλά ο βασικός όγκος θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο. Αναμένεται αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρσι. Πέρσι οι τιμές παραγωγού για την κατηγορία jumpo (180 – 200 τεμάχια το 1 κιλό) κυμάνθηκε στο 1,30 ευρώ. Φέτος οι τιμές εκτιμώ ότι θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα».
ΠΗΓΗ: Σταύρος Παϊσιάδης, info@agrotypos.gr