Ζωή, ζωντάνια, παιδικές φωνές και χαμόγελα πλημμύρισε το Σαββατοκύριακο το πευκόδασος στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Ραχών, όπου κάτοικοι του χωριού και εθελοντές ξεκίνησαν δράση με ευφάνταστες δημιουργίες, όμορφες κατασκευές και δεντρόσπιτο για τα παιδιά του χωριού και της ευρύτερης περιοχής!
Το «Δημιουργικό Εργαστήρι Ραχών», το οποίο παρουσιάσαμε στο «Θ» στο φύλλο της Πέμπτης 1ης Οκτωβρίου, προχώρησε στην πρώτη του δράση, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης του παλιού Δημοτικού Σχολείου και του πευκοδάσους, με κατασκευές από παλέτες/ξύλα και δεντροκατασκευές, ώστε να διαμορφωθεί σε πάρκο δραστηριοτήτων!
«Οι νέοι άνθρωποι της περιοχής πρεσβεύουμε βαθύτατα ότι η αλλαγή της καθημερινότητάς μας και του τρόπου ζωής μας ξεκινά από τον καθένα προσωπικά, η δε μεμονωμένη προσπάθεια ανθεί εντυπωσιακά όταν ενωθεί με τη δύναμη της ομάδας.
Βασιζόμενοι στις ιδέες και το μεράκι μας υλοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα της περιοχής μας για εμάς και τα παιδιά μας», επισημαίνεται στο σχέδιο υλοποίησης της Ένωσης Προσώπων που έχουν συστήσει γονείς – κάτοικοι των Ραχών.
Και πράγματι, το Σαββατοκύριακο, εθελοντές από τις Ράχες, την Κυπαρισσία και το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, μια όμορφη και δυνατή ομάδα, με μεράκι για προσφορά και φαντασία, προσέφεραν τον καλύτερό τους εαυτό και το αποτέλεσμα είναι εξόχως εντυπωσιακό, αλλά και με ουσιαστικό περιεχόμενο για τη ζωή και την καθημερινότητα των νέων παιδιών στις Ράχες.
Το πευκόδασος του σχολείου ήδη διαμορφώνεται σε έναν όμορφο χώρο δραστηριοτήτων, με την κουζίνα από παλέτες και ξύλα, τα μαγειρικά σκεύη τα οποία ζωγράφισαν και τα ίδια τα παιδιά και με το δεντρόσπιτο που κατασκευάστηκε!
Μιλώντας στο «Θ», η Αλκμήνη Γεωργιάδη επισήμανε: «Μερικοί γονείς που κατοικούμε μόνιμα στο χωριό αποφασίσαμε να αναπλάσουμε το χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου και να φτιάξουμε ένα δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά! Έχουμε συστήσει Ένωση Προσώπων με την επωνυμία “Δημιουργικό Εργαστήρι Ραχών” και ξεκινάμε, με αυτή την πρώτη μας δράση, να αξιοποιήσουμε το υπέροχο πευκόδασος με κάποιες ξυλοκατασκευές! Ξεκινάμε να φτιάξουμε από παλέτες μία κουζίνα για να τη χρησιμοποιούν τα παιδιά: να μαγειρεύουν με υλικά από το δάσος, με πευκοβελόνες, κουκουνάρια, ό,τι άλλο θέλουν. Θα φτιάξουμε μία κατασκευή με ήχους και ένα μικρό μαγαζάκι πάνω σε κάποιο δέντρο, ενώ έχουμε στο μυαλό μας να φτιάξουμε δύο – τρεις γωνιές μέσα στο πευκόδασος, με δενδροκατασκευές. Σπιτάκια, μικρές κατασκευές χαμηλά, ένα μανιταρόσπιτο! Να αξιοποιήσουμε κάποιες γωνιές για τα παιδιά! Η πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε και το χώρο του Δημοτικού Σχολείου, που είναι πάρα πολύ ωραίο και σώζεται, παρόλο που δε λειτουργεί τα τελευταία 30 χρόνια περίπου.
Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το πευκόδασος, να διαμορφώσουμε όσο μπορούμε την παιδική χαρά, να την ανακατασκευάσουμε και να φτιάξουμε και το χώρο του Δημοτικού Σχολείου μέσα, για να μπορούμε να κάνουμε δράσεις, τα Σαββατοκύριακα αρχικά, μαθήματα ζωγραφικής, ομάδες εφήβων, ομάδες ανάγνωσης παραμυθιών, παιδική βιβλιοθήκη, γιατί έχουμε διαπιστώσει το ευχάριστα παράδοξο ότι στο χωριό είμαστε γύρω στους 100 κατοίκους, από τους οποίους τα 45 είναι παιδιά όλων των ηλικιών, από βρέφη – το 2013 γεννήθηκαν τρία Ελληνάκια στο χωριό, όπου είχαν να γίνουν γεννήσεις Ελλήνων πολλά χρόνια. Είμαστε αρκετές οικογένειες νέων που έχουμε παιδιά και αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε την περιοχή όλη του Δημοτικού Σχολείου, γιατί το χωριό των Ραχών είναι σε πολύ προστατευμένο σημείο, δεν είναι πάνω στο δρόμο, είναι πολύ κοντά στην Κυπαρισσία, μπορεί να γίνει χώρος δραστηριοτήτων για όλα τα παιδιά της περιοχής. Ξεκινάμε από τις δράσεις αυτές, ώστε μέσα σε όλο το χρόνο να προσθέτουμε συνεχώς δραστηριότητες.
Είμαστε όλοι εθελοντές, βοηθάμε όσο μπορούμε όλοι για να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο για τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής!».
Σε αυτή την πρώτη δράση σημαντική και ουσιαστική ήταν η συμβολή και συνδρομή εθελοντών. Η Ματίνα Βρεττού σημείωσε ότι «είμαστε μια ομάδα εθελοντών από την Κυπαρισσία και τις Ράχες και αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ για να φτιάξουμε δεντροκατασκευές και παλετοκατασκευές στο δάσος για τα παιδιά των Ραχών, ενώ γίνεται μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί το σχολείο το παλιό. Έχουμε ξεκινήσει να φτιάξουμε ένα κουζινάκι για τα παιδιά, για να φτιάχνουν λασποκέικ, ενώ θα φτιάξουμε κι ένα δεντρόσπιτο… Μπορούν και τα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτό, ενώ μετά το βλέπουν ως κάτι που έχουν φτιάξει μόνα τους και είναι πολύ σημαντικό, γιατί το προσέχουν και νοιάζονται γι’ αυτό…».
Ο δε Γιώργος Τσάλτας πρόσθεσε ότι «σημασία έχει πως αξιοποιούνται χώροι που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν άχρηστοι για τα παιδιά. Δημιουργούνται πράγματα από νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση να φτιάξουν πράγματα στην περιοχή στην οποία ζουν…».
Εθελοντικά συνέδραμαν, επίσης, μεταξύ άλλων, η Άσπα Νικολοπούλου και η Χριστίνα Σαρδέλη!
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας και μέλος της Ένωσης Προσώπων, Σωτηρία Κουτρουμπή, σημείωσε: «Πρώτη φορά γίνεται αυτή η δράση, με νέους ανθρώπους, στο χωριό μας, έπειτα από καιρό και θα ασχοληθούμε με τον εξωτερικό χώρο του παλιού σχολείου μας, με το πευκόδασος, τη μικρή παιδική χαρά και το μικρό γήπεδο με τις μπασκέτες, αλλά στόχος είναι να διαμορφώσουμε και το εσωτερικό του σχολείου. Σε αυτή την πρώτη δράση συμμετέχουν εθελοντές από το χωριό, αλλά και φίλοι εθελοντές από την Κυπαρισσία και το Κέντρο Νέων Γιαννιτσοχωρίου, όπως και παιδιά των Ραχών και της Κυπαρισσίας! Είναι πολύ όμορφα στο πευκόδασος τις δύο μέρες, με τα παιδιά, τις φωνές τους, τα παιχνίδια τους και τις δικές τους δημιουργίες! Χαίρομαι πάρα πολύ που γίνονται τέτοιες δράσεις στο χωριό».