Πλήγμα στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο η αύξηση εισαγωγών από την Τυνησία

Πλήγμα στο ευρωπαϊκό ελαιόλαδο η αύξηση εισαγωγών από την Τυνησία

Προειδοποιούν οι αγροτικές οργανώσεις των μεσογειακών χωρών

Αυστηρή προειδοποίηση για σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ελαιολάδου της Ε.Ε., ο οποίος θα απειλήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στα νότια κράτη μέλη της, απηύθυναν, στις 16 Οκτωβρίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca με σχετική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τα σχέδιά της να αυξήσει σημαντικά τις αδασμολόγητες ποσοστώσεις εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία.
Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο γενικός γραμματέας των δύο οργανώσεων, Pekka Pesonen, τόνισε: «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να δοθεί στην Τυνησία πρόσθετη προσωρινή πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε. με αδασμολόγητη δασμολογική ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου ανά έτος για μια περίοδο δύο ετών, όταν η αγορά είναι ήδη κορεσμένη και οι τιμές το 2014 ήταν 43% κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2005.
Παρά τη μικρή ανάκαμψη των τιμών το 2015, ο τομέας δεν κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί και οι τιμές παραγωγού έχουν για άλλη μια φορά υποχωρήσει, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη στην ανακοίνωση αυτή. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αυξήσει τη συνολική αδασμολόγητη ποσόστωση της Τυνησίας στους 91.700 τόνους, τοποθετώντας τη στο ίδιο επίπεδο με τη συνολική παραγωγή μιας χώρας όπως η Πορτογαλία.
Γεγονός που δε δικαιολογείται, ιδίως όταν η πρόταση ισχύει για όλους τους ποιοτικούς τύπους ελαιολάδου υπονομεύοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους Ευρωπαίους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα της παραγωγής τους. Επίσης, είναι αδικαιολόγητη, όταν η Ε.Ε. εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην είσοδο, για παράδειγμα, στην αγορά των ΗΠΑ λόγω γραφειοκρατίας και μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο.
Επιπλέον, τα νότια κράτη μέλη εξαρτώνται από την παραγωγή ελαιολάδου ως κύρια πηγή εισοδήματος και η πρόταση αυτή θα απειλήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αυτές τις περιοχές, όπου συχνά δεν υπάρχει άλλη πηγή απασχόλησης.
Αντιτιθέμεθα, επίσης, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαλείψει τη μηνιαία διαχείριση των πιστοποιητικών εισαγωγής. Το σημερινό σύστημα δε σταμάτησε τους φορείς της Τυνησίας από την πλήρωση της δασμολογικής ποσόστωσης, όταν ήθελαν να το πράξουν. Χωρίς μηνιαία διαχείριση πιστοποιητικών εισαγωγής, δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν υψηλά επίπεδα εισαγωγών κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των ευρωπαϊκών τιμών κατά το υπόλοιπο της περιόδου εμπορίας. Αυτό το σύστημα βελτιώνει, επίσης, τη διαφάνεια στην αγορά της Ε.Ε. που επιτρέπει στους φορείς να προσαρμόσουν τις οικονομικές τους στρατηγικές τους».
Ολοκληρώνοντας, ο κ Pesonen, δήλωσε: «Η περιφερειακή ολοκλήρωση για το εμπόριο εντός των μεσογειακών χωρών είναι πολύ σημαντική αν θέλουμε να συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική και πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους και όχι μόνο σε διμερή βάση με η Ε.Ε.».
ΠΗΓΗ: Στέφανος Παπαπολυμέρου, papapolimerou@paseges.gr