Κάθετη διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά από τα τεκταινόμενα
«Όλη η Μεσσηνία και τα Φιλιατρά είναι μαζί σου»
Η ατάκα από στενό φίλο του Σαμαρά στον Τζιτζικώστα, που άναψε φωτιές στη Ν.Δ.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Τα φώτα της πολιτικής επικαιρότητας, σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ., είναι στραμμένα στη Μεσσηνία, λόγω της παρουσίας του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μοιραία, λοιπόν, φήμες, πληροφορίες και γεγονότα περνούν από τη διελκυστίνδα των σεναρίων και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετά γεγονότα που «άναψαν» και πάλι τη συζήτηση για το ρόλο του Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα διαδοχής. Έτσι, την υποστήριξή του στον Απόστολο Τζιτζικώστα, υποψήφιο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε χθες ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες και ο Μίλτος Χρυσομάλλης.
Εκείνο, όμως, που έριξε λάδι στη φωτιά, είναι η δήλωση που φέρεται να έκανε στενός πολιτικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά στη συγκέντρωση του Απόστολου Τσιτζικώστα στην Αθήνα, φωνάζοντάς του πως «όλη η Μεσσηνία και τα Φιλιατρά είναι μαζί σου»!
Το γεγονός ανάγκασε το περιβάλλον Σαμαρά να κινηθεί πυροσβεστικά. Έτσι, λίγες ώρες μετά το διαδίκτυο φιλοξενούσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αποστάσεις παίρνει ο Αντώνης Σαμαράς από δήλωση που φέρεται να έκανε στενός πολιτικός του φίλος στη συγκέντρωση του Απόστολου Τσιτζικώστα στην Αθήνα, φωνάζοντάς του πως «όλη η Μεσσηνία και τα Φιλιατρά είναι μαζί σου».
Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δήλωσαν: «Από την πρώτη στιγμή είπαμε -και το επαναλαμβάνουμε- ότι ο Αντώνης Σαμαράς ό,τι θέλει να πει το λέει ο ίδιος και ουδείς εκφράζεται εκ μέρους του».
Δεν είναι, όμως, ο φίλος του πρώην πρωθυπουργού που άναψε τα… αίματα. Η ιστοσελίδα antinews που πρόσκεινται στο Μεσσήνιο πρώην πρωθυπουργό γράφει για τον Α. Τζιτζικώστα: «Το αουτσάιντερ που έγινε ακλόνητο φαβορί!».
Σημειώνονται δε και τα εξής: “Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ξεκίνησε ως απόλυτο αουτσάιντερ τη διαδικασία της διαδοχής, αλλά όσο περνούν οι μέρες γίνεται κατανοητό ότι είναι ο γνήσιος εκφραστής της συντηρητικής, δημοκρατικής Δεξιάς, της πλειοψηφίας δηλαδή μέσα στη Ν.Δ., έναντι της μειοψηφίας των νεοφιλελεύθερων. Το κώλυμά του ως περιφερειάρχη είναι αυτό που μονότονα του προσάπτουν, όσοι είναι απέναντί του.
Στην πραγματικότητα είναι, όμως, το μεγάλο του πλεονέκτημα. Αν εκλεγεί, θα εξακολουθήσει να είναι ένας “μικρός Πρωθυπουργός” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με καθημερινή επαφή με τα προβλήματα των πολιτών, με τις αρτηριοσκληρωτικές δημόσιες υπηρεσίες, με τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Είναι απείρως προτιμότερο να μην αναλώσει τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σε ανούσιους “πολέμους της ατάκας” εντός του Κοινοβουλίου, αλλά να τα χρησιμοποιήσει παραγωγικά ως διοικητής μιας Περιφέρειας, που έχει σε σμίκρυνση όλα τα προβλήματα της χώρας.
Να προβληματισθεί για το πώς θα συνδεθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο με το λιμένα της Θεσσαλονίκης και όχι με την ψήφιση ή μη ενός ακόμη επαχθούς Μνημονίου. Για να μην “πέσει και αυτός από τα σύννεφα”, όταν κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, όπως ο Τσίπρας και τόσοι άλλοι.
Η συγκυρία το έφερε να μην τεθεί αντιμέτωπος με τον επίσης περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη και έτσι να αποφύγει τη “μητέρα των μαχών”. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Με όρους ανανέωσης, με όρους συγκριτικής αξιολόγησης των υποψηφίων, με όρους προοπτικής, ο Τζιτζικώστας μετατρέπεται από αουτσάιντερ σε φαβορί στην κούρσα της διαδοχής. Χωρίς αμφιβολία είναι αυτός που συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά αρχηγού έτους 2020, για να εκφράσει τους (απαιτητικούς) ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Ο ηγέτης δε γεννιέται μέσα από “κομματικά συστήματα”, επετηρίδες και ιεραρχίες, κοκορομαχίες σε τηλεπαράθυρα και εξυπνακισμούς στο Κοινοβούλιο, αλλά μέσα από τα “όχι” που εκστόμισε έναντι ισχυροτέρων. Κι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει πει αναμφίβολα δύο, παίρνοντας και τα αντίστοιχα ρίσκα. Και τα έκανε πράξη, δεν έμεινε στα λόγια».
Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως προβλέπεται ενάμισης μήνας σκληρού εμφυλίου στη Νέα Δημοκρατία, μετά την απόφαση για τη διεξαγωγή της προεδρικής εκλογής στις 22 Νοεμβρίου – ενός εμφυλίου που, παρά την πλήρη απουσία δημόσιας πολιτικής συζήτησης και αυτοκριτικής, κρύβει έντονα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά και αντιπαραθέσεις.
Είναι μια σύγκρουση που βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία βαθιά διαιρεμένη, με ιερατεία, βαρωνίες και με παλιές και νέες φατρίες να ταλαντεύονται επικίνδυνα σ’ όλο το μήκος του ιδεολογικού φάσματος, από τον κεντροδεξιό φιλελευθερισμό έως τις παρυφές του ακραίου νεοσυντηρητισμού, και με όλα τα αποτελέσματα ανοιχτά – ακόμη και τη διάσπαση.