Τα υπό κατάληψη σχολεία τους άφησαν για μερικές ώρες μαθητές της Καλαμάτας και με πορείες έφτασαν στο κέντρο της πόλης, για να γνωστοποιήσουν τα προβλήματά τους στο διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννη Πλατάρο.
Έτσι, λίγα λεπτά μετά τις 11.00 το πρωί πορείες μαθητών, που είχαν ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία, ενώθηκαν μπροστά στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Ύστερα από συνεννόηση το σύνολο των μαθητών έφθασε στον 6ο όροφο του κτηρίου, ενώ αντιπροσωπεία τους, μαζί με εκπρόσωπο καθηγητών αλλά και γονέων, μπήκαν στο γραφείο του κ. Πλατάρου.
Εκεί ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων σε πολύ καλό κλίμα. Από την πλευρά τους, οι μαθητές μίλησαν για τα κενά που υπάρχουν σε καθηγητές και βιβλία, αλλά και για τα προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα, με τα πιο σημαντικά σε εκείνο στην Αγία Τριάδα.
Με τη σειρά του ο κ. Πλατάρος υποστήριξε ότι κατανοεί τα προβλήματα και μπήκε σε ουσιαστικό διάλογο με τους μαθητές, αλλά τους είπε ότι είναι κατά της λύσης της κατάληψης. Παρατήρησε, δε, ότι ο Δήμος προσπαθεί, παρά τις δυσκολίες, να κάνει παρεμβάσεις με συνεργεία, κάτι που τα παιδιά αμφισβήτησαν ή είπαν ότι δε γίνεται σε σημαντικό βαθμό.
Επιπλέον, τα παιδιά μίλησαν για προβλήματα που έχουν ζήσει και δε θέλουν να ξαναζήσουν, όπως ότι συχνά πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια, ενώ υπάρχει κρύο το χειμώνα. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι πέρυσι πήγαιναν στο σχολείο μέχρι και κουβέρτες ή κουβαλούσαν αερόθερμα για να ζεσταθούν.
Αφού τελείωσε η συζήτηση, ο διευθυντής σημείωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά του, ενώ συνέστησε στους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία.
Εν συνεχεία οι τελευταίοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο, όπου έφθασαν μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και γονέων. Εκεί ζήτησαν συνάντηση με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για θέματα που αφορούσαν στις κτηριακές υποδομές των σχολείων.
Όταν πληροφορήθηκαν ότι ο δήμαρχος ήθελε να συναντήσει πρώτα τους εκπροσώπους των μαθητών και μετά να έχει άλλη συνάντηση με γονείς και εκπαιδευτικούς, τα παιδιά άρχισαν να διαμαρτύρονται. Την αντίδρασή τους για τις ξεχωριστές συναντήσεις εξέφρασαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Καλαμάτας, Παναγιώτης Κουφαλάκος και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Χριστίνα Λαδά.
Τελικά, η συνάντηση δεν έγινε, αλλά αργά το μεσημέρι ο δήμαρχος θέλησε να εξηγήσει τους λόγους. Όπως τόνισε, «οι πόρτες του Δημαρχείου είναι πάντα ανοικτές για τους μαθητές και τα παιδιά, χωρίς όμως κομματικούς κηδεμόνες».
Παραδέχτηκε ότι στα περισσότερα θέματα έχουν δίκιο οι μαθητές, όμως, από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει. «Για να βγούμε, χρειάζεται σύνεση, συνεννόηση, λογική και όχι οχλοκρατία. Δεν είμαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τουναντίον, μάλιστα, αλλά χρειάζεται αυτοσυγκράτηση» σχολίασε.
Πάντως, τόνισε ότι η κτηριακή υποδομή των σχολικών συγκροτημάτων στην Καλαμάτα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι αρκετά καλή, ενώ αναφέρθηκε και σε σχολεία που ολοκληρώθηκαν επί δημαρχοντίας του.
Για το Πολυκλαδικό παραδέχτηκε την κακή του κατάσταση, αλλά σχολίασε ότι τα 500.000 ευρώ που ζητήθηκαν για την ουσιαστική παρέμβαση και την αποκατάσταση των προβλημάτων δεν εγκρίθηκαν από το υπουργείο.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση, Αντώνη Πετρόγιαννη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας