Στο εξώτερον πυρ ή σε ευήκοα ώτα… οι προτάσεις των επιμελητηρίων για τα πυροδάνεια ;

Στο εξώτερον πυρ ή σε ευήκοα ώτα… οι προτάσεις των επιμελητηρίων για τα πυροδάνεια ;

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυροδανείων

Προτάσεις προς την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυροδανείων με ειδικό καθεστώς καταθέτουν τα Επιμελητήρια πυρόπληκτων νομών.
Αυτές, που αφορούν στα εγγυημένα από το ελληνικό Δημόσιο, αυτά που έχουν την εγγύηση του δανειολήπτη, καθώς και εκείνα που έχουν καταγγελθεί, έχουν ως εξής:
1. Τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο Νόμο 4307/2014, που καθορίζει τις διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Στο νόμο προβλέπεται και κούρεμα κεφαλαίου και τόκων σε ποσοστό μέχρι και 50%. Όμως, στο άρθρο 61, παρ. 4, παρέχεται η ευχέρεια στην τράπεζα για να ανταποκριθεί σύμφωνα με την αίτηση ή όχι. Αυτό ισχύει, βέβαια, για όλα τα δάνεια αυτής της κατηγορίας, είτε είναι εγγυημένα είτε όχι.
Πρόταση: Θα πρέπει στο νέο νόμο, που έχει ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του προηγούμενου, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, να υπάρχει διάταξη που να υποχρεώνει τις τράπεζες για την υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων, εφόσον οι αιτούμενοι δανειολήπτες συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος.
2. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα πυροδάνεια ελήφθησαν κάτω από ειδικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης και σε μια χρονική περίοδο που δεν είχε διαφανεί η οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν δεχθεί με αποφάσεις τις συνεχείς παρατάσεις της περιόδου χάριτος.
Ο λόγος είναι ότι αφορούσε επιχειρήσεις, κυρίως, μικρού μεγέθους, που ήταν εγκατεστημένες σε περιοχές που αντιμετώπισαν έκτακτες συνθήκες λόγω των επιπτώσεων από τις πυρκαγιές.
Πρόταση: Σε πιο προχωρημένο στάδιο θα μπορούσαμε να προτείνουμε, ειδικά για τα δάνεια αυτά, να γίνει κούρεμα 50% (υποχρεωτικά) του κεφαλαίου και το εναπομένον υπόλοιπο να καταβληθεί σταδιακά σε βάθος δεκαπενταετίας, τουλάχιστον με μηνιαίες άτοκες δόσεις, με περίοδο χάριτος δύο χρόνια, δηλαδή από το 2017, με κεφαλαιοποίηση των τόκων που μένουν ανεξόφλητες μέχρι 31/12/2014.
Τις προτάσεις υπογράφουν εκ μέρος των Επιμελητηρίων πυρόπληκτων νομών, από Αρκαδία ο πρόεδρος Ιωάννης Μπουντρούκας, από Αχαΐα ο πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας, από Εύβοια ο πρόεδρος Παναγιώτης Σίμωσης, από Ηλεία ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Νικολούτσος, από Λακωνία ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Πανδής και από Μεσσηνία ο πρόεδρος Δημήτριος Μανιάτης.