Συνεχίζεται η οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, καθώς τρεις στους 10 ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν στο ακίνητό τους φέτος, ενώ παράλληλα το 40,5% των ενοικιαστών αναφέρει ότι καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, παρά το γεγονός μάλιστα ότι σχεδόν το 70% των ενοικιαστών απολαμβάνει ήδη μειωμένες τιμές ενοικίασης λόγω της οικονομικής κρίσης.
Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από σχετική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo. H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 805 νοικοκυριά της Αττικής, κατά το διάστημα από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα, ένας στους τρεις κατόχους στεγαστικού δανείου ανέφερε ότι αντιμετωπίζει δυσκολία εξυπηρέτησής του, παρότι μάλιστα το 41% δήλωσε ότι έχει προχωρήσει σε διακανονισμό για μικρότερες δόσεις. Αρνητικά απαντά και το 28,4% για το κατά πόσο θα μπορέσει να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις του δανείου του στο μέλλον, δείγμα ότι ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση προσεχώς.
Η έρευνα της Marc καταγράφει και τις αρνητικές προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στα νοικοκυριά αναφορικά με την αγορά κατοικίας, αλλά και γενικότερα τη μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελλοντική προσφορά διαθέσιμων κατοικιών προς πώληση αναμένεται, βάσει των απαντήσεων των συμμετεχόντων στην έρευνα, να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την ζήτηση που θα εκδηλωθεί.
Αυτό προκύπτει από το ότι μόλις το 4,5% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι θα εξετάσει την απόκτηση κατοικίας τα επόμενα τρία χρόνια (το υπόλοιπο 95% ανέφερε ότι δεν προτίθεται να αγοράσει ακίνητο στο άμεσο μέλλον), τη στιγμή όμως που σχεδόν το 19% ανέφερε ότι εξετάζει την πώληση κάποιου ακινήτου του κατά την προσεχή τριετία.
Ανάλογη εικόνα είχε καταγραφεί και κατά την αντίστοιχη έρευνα του 2013, ενώ το 2006 η κατάσταση στην κτηματαγορά ήταν αντίστροφη, καθώς το 22,6% είχε δηλώσει ότι εξέταζε την απόκτηση ακινήτου, έναντι μόλις 12,3% που είχε σκοπό να προβεί σε πώληση ακινήτου.
Ταυτόχρονα, το 50% όσων συμμετείχαν στη φετινή έρευνα πιστεύει πως οι τιμές των ακινήτων θα συρρικνωθούν περαιτέρω τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, ποσοστό που είναι πάντως χαμηλότερο έναντι του 2013, όταν το 65% είχε εκτιμήσει ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν κι άλλο στο μέλλον.
Επίσης, το 31% εκτιμά ότι οι τιμές πλέον θα σταθεροποιηθούν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το στοιχείο ότι το 2006 το 71,1% ανέμενε άνοδο των τιμών των ακινήτων και μόλις το 7,1% προέβλεπε πτώση τους.
Αναφορικά με το πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η αγορά κατοικίας, το 65% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της φορολογίας που βαρύνει τους ιδιοκτήτες και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Άλλωστε, σύμφωνα με το 37,3%, το φορολογικό σύστημα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα, ενώ ακολουθούν με 27,3% και 15,7% η πολιτική αστάθεια και η γραφειοκρατία/πολυνομία αντίστοιχα.
Όσον αφορά στην τύχη της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, σχεδόν το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί πως πρέπει να παραχωρηθεί σε ιδιώτες, είτε για να γίνουν επενδύσεις είτε για να αποπληρωθεί το δημόσιο χρέος. Σημαντικό ποσοστό πολιτών (το 34,2%) θεωρεί, όμως, πως τα κρατικά ακίνητα πρέπει να παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά για την εκκλησιαστική περιουσία, το 63,5% απάντησε πως πρέπει να δοθεί ένα τμήμα της στο Δημόσιο, ενώ το 28% θεωρεί πως η κατάσταση πρέπει να παραμείνει ως έχει.