Με ενδιαφέρουσες ιδέες και την ενθουσιώδη συμμετοχή των πολιτών πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο πολιτών με θέμα «Και τώρα τι; Από τη θεωρία στην πράξη», που πραγματοποίησε το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 με τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς Place Identity και το Impact Hub Athens την περασμένη Τετάρτη, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου.
Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ανάπτυξη ιδεών σε συγκεκριμένες υλοποιήσιμες προτάσεις στο πλαίσιο της κατάρτισης της δεκαετούς Πολιτιστικής Στρατηγικής για την Καλαμάτα.
Οι τέσσερις εκπαιδευτές παρουσίασαν αντίστοιχες δράσεις συμμετοχής πολιτών και δημοσίων διαβουλεύσεων στην Αθήνα και εισήγαγαν νέα εργαλεία και μεθόδους συμμετοχικού σχεδιασμού. Άλλωστε, ένας από στόχος του εργαστηρίου είναι να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία αυτά και σε άλλους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, το περιβάλλον κ.τ.λ. και να συμμετέχουν οι πολίτες ενεργά σε ένα δομημένο πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποφέρει, όχι μόνο διάλογο, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι 8 ομάδες εργασίες και τα αποτελέσματα των τρίμηνων διαβουλεύσεών τους, μέσα από τα οποία προέκυψαν συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση. Έντεκα διαφορετικά θέματα, που προήλθαν τόσο από τις ομάδες εργασίας όσο και από τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου, τέθηκαν προς συζήτηση, δημιουργήθηκαν υπό-ομάδες και χωρίστηκαν σε 11 «τραπέζια ιδεών», για να αναλύσουν τα επόμενα βήματα και η κάθε ιδέα να γίνει μία συγκεκριμένη πρόταση.
Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν αφορούσαν στο πώς ευαισθητοποιείς τους καταστηματάρχες έτσι ώστε τα καταστήματα τους να είναι προσβάσιμα, πώς αναθεωρείς και σχεδιάζεις τις επετειακές γιορτές μέσα από μία νέα οπτική, π,χ. επετειακή εκδήλωση για το σεισμό, τη δημιουργία μουσικού θεάτρου που θα δίνει επαγγελματική στέγη και θα συνδυάζει τους αποφοίτους τους καλλιτεχνικών σχολών, δημιουργικούς τρόπους έκφρασης σε δημόσιους χώρους, τον πολιτισμό της καθημερινότητας και άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου. Είχαμε θέσει ως στόχο τα 60 άτομα με 50 το ελάχιστο. Είχαμε 95 συμμετέχοντες με περίπου 60 να συμμετέχουν καθ’ όλη την τρίωρη συνάντηση. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ποιότητα συμμετοχής, με την ποικιλία ανθρώπων που συμμετείχαν, από όλες τις ηλικίες και τομείς απασχόλησης, καθώς και από την ωριμότητα της συζήτησης. Χαρακτηριστικά οι εκπαιδευτές από την Αθήνα με ενημέρωσαν ότι τέτοιο επίπεδο συμμετοχής είναι πολύ σπάνιο στην επαρχία και από ανθρώπους που δεν έχουν ξανασυμμετάσχει σε παρόμοιες διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού».
Τα επόμενα βήματα
Σε περίπου δύο εβδομάδες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα με τις ολοκληρωμένες προτάσεις, καθώς και η βιντεοσκοπημένη διαδικασία του εργαστηρίου. Φωτογραφικό υλικό θα διατίθεται σταδιακά μέσω του ιστότοπου και των λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου Υποψηφιότητας.
Το επόμενο βήμα της συμμετοχής των πολιτών θα πραγματοποιηθεί με το δεύτερο κύκλο δημόσιων διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσει σύντομα με τρεις ομάδες εργασίας, οι οποίες θα υλοποιήσουν συγκεκριμένα πρότζεκτ που προέκυψαν από το εργαστήριο. Συνεχίζουν οι ομάδες εργασίας «Ταυτότητα τόπου» και «Ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» και δημιουργείται μία ακόμα θεματική, η «Καλλιτεχνική Παραγωγή».
Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία συλλόγου «Φίλοι KALAMATA:21», μία πρωτοβουλία των συντονιστών και των μελών των ομάδων εργασίας. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να γίνουν μέλη του συλλόγου και να στηρίξουν την προσπάθεια της Καλαμάτας να γίνει Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα (εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Γραφείο Υποψηφιότητας 2721181030 και info@kalamata21.eu )
Το Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21 ευχαριστεί τους εκπαιδευτές, Στεφανία Ξυδιά και Εβίκα Καραμαγκιώλη, από τους Place Identity και τη Σόφι Λάμπρου και το Δημήτρη Κοκκινάκη από το Impact Hub Athens, που συνεισέφεραν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στο συμμετοχικό σχεδιασμό της Πολιτιστικής Στρατηγικής της Καλαμάτας. Επίσης, όλους όσοι παρευρέθησαν στο εργαστήριο πολιτών για την ενεργό συμμετοχή τους και για τις ιδέες και προτάσεις τους, αλλά και όσους πρόσφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.