«Κάθε προσπάθεια επιχειρηματική που γίνεται έχει ανάγκη από συνέργειες. Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε πολλά λιγότερα από ό,τι πολλοί μαζί. Η γεωργία και ο τουρισμός παραμένουν σημαντικοί πυλώνες της ελληνικής παραγωγής και της ελληνικής οικονομίας» επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του 3ου πάνελ του 9ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη του ka-business.gr, στις 7 Νοεμβρίου, το οποίο είχε τίτλο: «Γεωργία-Τουρισμός: Η Ελλάδα μας».
Ωστόσο, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα, κι εδώ η ανάπτυξη έρχεται μέσα από την καινοτομία, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει με τη γενετική ταυτοποίηση των προϊόντων.
Στον τουρισμό μπορούμε να αναπτύξουμε ποιοτικότερες μορφές, όπως είναι ο βιωματικός, όπου οι τουρίστες γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας του τόπου που επισκέπτονται. Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των δυο κλάδων είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας.
Στο εν λόγω τρίτο πάνελ του συνεδρίου κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, και τα βασικά σημεία των εισηγήσεων έχουν ως εξής:
«Η γεωργία και ο τουρισμός είναι δύο από τους σημαντικότερους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας στη χώρα μας» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. «Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων και όχι η ποσότητα πρέπει να μας απασχολεί» είπε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει στην Ε.Ε. εκατό προϊόντα προστατευόμενα.
Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ελληνική ομογένεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Οι ομογενείς μας διαδίδουν τα ελληνικά προϊόντα στις χώρες που μένουν» σημείωσε. «Έτσι οι ξένοι λαοί έρχονται σε μια επαφή με τη χώρα μας. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων συνδέονται άμεσα με την τουριστική ανάπτυξη» είπε.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ανακοίνωσε, επίσης, τη δημιουργία ειδικής ομάδας αντιστοίχησης- TASK FORCE – των ενεργών Ελλήνων της Διασποράς με δομές επιχειρηματιών της Ελλάδας, τύπου clusters.
Ο κ. Αμανατίδης χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών ως «Άγγελο της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας και θα επιδιώξει τη σύνδεση των Ελλήνων της διασποράς με τους Έλληνες οικονομικούς παράγοντες της χώρας», όπως είπε.
Η Δήμητρα Ρουσβανίδου, διευθύντρια Ελλάδος της DEKRA Akademie ΕΠΕ και ο Νικόλαος Μαλλιαρός, οικονομολόγος, Project Manager της DEKRA Akademie, αναφέρθηκαν σε εξειδικευμένες μορφές τουρισμού, όπως είναι ο βιωματικός τουρισμός. «Βάζεις τον τουρίστα μέσα στην καθημερινότητα της χώρας» σχολίασε ο κ. Μαλλιαρός.
Ο Αναγνώστης Αργυρίου, ερευνητής και αναπληρωτής διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμογών Βιοεπιστημών- ΕΚΕΤΑ, έκανε λόγο για την ταυτοποίηση της γενετικής ορισμένων προϊόντων που επιτυγχάνουν στο Ινστιτούτο. «Μέσα από την τεχνολογία μπορούμε να ταυτοποιήσουμε εάν ένα προϊόν είναι νοθευμένο» σχολίασε.
Οι Αγγελική Ανδρονίκου, Χρυσή Εβίδου και Δέσποινα Καμπερίδου, φοιτήτριες του ΑΠΘ, παρουσίασαν την «Ονειρική τους Απόδραση», έναν ξενώνα στο Λιτόχωρο. Πρόκειται για έναν αγροτουριστικό ξενώνα με 28 δωμάτια, οκτώ από τα οποία είναι κατάλληλα για ΑμεΑ. Η «Ονειρική Απόδραση» είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που συμβάλλει στην ένταξη των ΑμεΑ. Το συνολικό κεφάλαιο του business plan τους ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Ο ξενώνας «Ονειρική Απόδραση» προσφέρει ένα μη κορεσμένο κομμάτι της αγοράς.
«Χαίρομαι που βλέπω την αίθουσα γεμάτη από νέους ανθρώπους. Ο τόπος έχει πολλές δυνάμεις και αξιολογότατες δυνάμεις. Πρέπει αυτές τις δυνάμεις να τις αντιστοιχήσουμε με τα πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος» δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης. Σημείωσε δε, ότι ο τόπος δεν μπορεί να σωθεί με λίγες και μεγάλες επενδύσεις, αλλά από τις πολλές και συνδυασμένες μικρές προσπάθειες και επενδύσεις. «Το μήνυμα αυτό μπορεί να σταλεί από τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα του τουρισμού» είπε ο κ. Μπόλαρης.
Επίσης, μίλησε για τα ελληνικά πρωτεία, τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού και τα αρωματικά, αρτυματικά και φαρμακευτικά φυτά που διαθέτει η χώρα μας. «Θέλουμε να στηρίξουμε και να μεριμνήσουμε ώστε οι παραγωγοί μας να είναι ποιοτικοί, η παραγωγή να πιστοποιείται και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας με καινοτομίες» σημείωσε ο κ. Μπόλαρης.
«Περιμένω από τα Πανεπιστήμια μελέτη που θα δείξει ότι η λογική των επιδοτήσεων κατέστρεψε την ποιότητα στα ελληνικά προϊόντα. Έγινε κακή χρήση των επιδοτήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
«Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η επιχειρηματικότητα. Είναι σημαντική η ποιοτική παραγωγή και η πιστοποίηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης.