Κήρυξη πολέμου στη Νέα Δημοκρατία
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, Περ. Μαντάς, δηλώνει στο «Θ» ότι έπρεπε να αναβληθούν, αφού όλοι γνώριζαν το πρόβλημα
Γενική σύρραξη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, φέρνει στη Νέα Δημοκρατία το φιάσκο της (μη) εκλογής αρχηγού – μια σύρραξη την οποία κήρυξε και επισήμως χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στοχεύοντας ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά και δείχνοντας καθαρά πλέον τα δύο στρατόπεδα στα οποία έχει χωριστεί η συντηρητική παράταξη.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ., ουσιαστικά, χρέωσε στον πρώην πρωθυπουργό επιλεκτικές σχέσεις με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της εκλογής, υποστήριξε ότι ο γνωστός συνεργάτης του, Δημήτρης Πτωχός, έχει επαγγελματική σχέση με την εν λόγω εταιρεία και, κυρίως, στην πολιτική ουσία του θέματος, ταύτισε τον Αντώνη Σαμαρά με το μηχανισμό Τζιτζικώστα.
Έβαλε ευθέως κατά του Μάκη Βορίδη, κορυφαίου υπουργού των ημερών Σαμαρά και άτυπου υπαρχηγού του Απόστολου Τζιτζικώστα, χρεώνοντας, αφενός, και σε εκείνον επαγγελματικές συνεργασίες με την επίμαχη εταιρεία και τονίζοντας, αφετέρου, ότι οι «άρτι αφιχθέντες στη Ν.Δ. καλό θα ήταν να δείχνουν περισσότερο σεβασμό σ’ εκείνους που έχουν 40 χρόνια στο κόμμα».
Περικλής Μαντάς, πρόεδρος ΝΟΔΕ Μεσσηνίας
Τα όσα συνέβησαν γύρω από το θέμα της εκλογής προέδρου στη Ν.Δ. σχολιάζονται από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, έπειτα από σχετική ερώτηση του «Θάρρους».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα με τη διαδικασία ήταν γνωστά από την Παρασκευή το βράδυ, ενώ το Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές, ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν, μια και υπήρχαν σοβαρά προβλήματα με την εταιρεία η οποία είχε αναλάβει το έργο. Έτσι, όταν άκουγα τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ότι “όλα βαίνουν καλώς”, έχασα την ψυχραιμία μου.
Επικοινώνησα με όλους τους υποψήφιους προέδρους και τους ανέδειξα τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν. Έπειτα από επιμονή μου τέθηκε θέμα αναβολής της διαδικασίας το Σάββατο, αλλά η εταιρεία εξακολουθούσε να δίνει εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Για να μοιράσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, όλες οι πλευρές ήταν ενήμερες για το πρόβλημα. Η εταιρεία, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, οι υποψήφιοι. Κανείς, όμως, δε βρήκε το πολιτικό θάρρος να ζητήσει την αναβολή τους, με αποτέλεσμα η επόμενη ημέρα να βρίσκει το κόμμα μας σε τρικυμία.
Μάλιστα, όσο δε γίνονται άμεσα οι εκλογές, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα και η Ν.Δ. θα μπει σ’ ένα απίστευτο κλίμα εσωστρέφειας. Βέβαια, όλα αυτά τα συνωμοσιολογικά που ακούγονται δεν έχουν βάση. Το θέμα ήταν καθαρά τεχνικό.
Από την άλλη πλευρά, για να φτάσουμε στη σημερινή εικόνα σύγκρουσης έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Ο πρώτος ήταν η μεγάλη- χρονικά- προεκλογική περίοδος. Έπειτα υπήρξαν πολλά μέλη του κόμματος που είδαν αρκετά κριτικά την ύπαρξη τεσσάρων ψηφοδελτίων. Έρχονταν πολλοί και με ρωτούσαν, γιατί δεν υπήρχε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, από τη στιγμή που όλοι μας ανήκουμε στο ίδιο κόμμα. Πραγματικά, οργανωτικά, τουλάχιστον στο θέμα με τις εκλογές, τα κάναμε… θάλασσα και αυτοί που ευθύνονται, πρέπει να αναλάβουν και το κόστος.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, προέχει η ενότητα του κόμματος και ο άμεσος ορισμός νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών».
Βαγγέλης Μεϊμαράκης
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απαντώντας στις κατηγορίες που τον θέλουν «γαντζωμένο στην καρέκλα του προέδρου», σχολίασε: «Η καρέκλα του μεταβατικού δε με συγκίνησε ποτέ. Είπα να την παραδώσω μετά τις εκλογές και κανείς δεν ήθελε». Επίσης, ανέφερε ότι άκουσε χυδαίες προκλήσεις και τις προσπέρασε.
«Ανέλαβα πρόεδρος της Ν.Δ. σε μια δύσκολη περίοδο. Δε μίλησα καθόλου και κάποιοι δεν κατάλαβαν ότι η εκκωφαντική σιωπή ήταν μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους νεοδημοκράτες που πληγώσαμε» σημείωσε έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. επί της Λεωφόρου Συγγρού και συμπλήρωσε: «Ενώ είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα προχωρήσουμε μπροστά, οι συνάδελφοι, εφόσον δεν κατάλαβαν τη σιωπή μου, φοβάμαι ότι δε θα καταλάβουν αυτά που λέω τώρα. Οφείλω να εξηγήσω στους νεοδημοκράτες ορισμένα ζητήματα».
Κατά τον ίδιο το θέμα με την αναβολή των εκλογών λόγω της εταιρείας ήταν απολύτως τεχνικό και δεν έπρεπε να πολιτικοποιηθεί, αλλά έπρεπε, όπως είπε, να ζητήσουμε συγγνώμη και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.
«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία, όλοι έχουν αντιπρόσωπο που μετέχει στην ΚΕΦΕ. Πολύ υποκριτικό να δείχνουν ότι δε γνώριζαν και να ζητούν την παραίτηση προέδρου που δεν έχει ανάμειξη με το τεχνικό ζήτημα» είπε και συνέχισε: «Όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία και ρωτήσαμε ποια είναι, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ήταν εταιρεία που είχε αναλάβει εργασίες όταν ήμαστε κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό αυτό που λένε ορισμένοι που είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης και τη γνώριζαν».
Στο σημείο αυτό επέλεξε να «χτυπήσει» τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βορίδη, λέγοντας: «Άκουσα το Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται όλοι;».
Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι «αντί να δούμε πώς θα σώσουμε το καράβι που πάει να βυθιστεί, κάποιοι γίνονται μικροί και ζητούν την παραίτησή μου» και τόνισε: «Ευθύνες σαφώς υπάρχουν, ο γραμματέας γνώριζε την εταιρεία, ο γενικός διευθυντής τη γνώριζε, όλοι την εγγυήθηκαν, τόσο θράσος να ζητούν την παραίτησή μου; Από την ημέρα των εκλογών εγώ δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Παπαμιμίκο».
Σκληρή απάντηση
Σαμαρά σε Μεϊμαράκη
Άμεσα απάντησε ο κ. Σαμαράς σε όσα του καταλόγισε ο κ. Μεϊμαράκης. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά έλεγαν μεταφέροντας την άποψη του πρώην πρωθυπουργού, ότι «ο λαός της Νέας Δημοκρατίας ένιωσε χθες (σ.σ. προχθές) πρωτοφανή προσβολή και απογοήτευση. Όσοι έχουν ευθύνες για ό,τι συνέβη, οφείλουν να τις αναλάβουν και όχι να τις μεταθέτουν αλλού. Ο Αντ. Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά. Κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα».
Στη συνέχεια, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά θέτουν τα εξής ερωτήματα: «Τι εξυπηρετούν, γιατί το κάνουν, γιατί εμπλέκουν τον κ. Σαμαρά με μια εταιρεία Πληροφορικής που συνεργάζεται με τη Ν.Δ., ήδη από την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος;».
Και συνεχίζουν σε σκληρό ύφος: «Τι εξυπηρετεί η εμπλοκή και συνεργατών του κ. Σαμαρά οι οποίοι δεν είχαν ποτέ την παραμικρή σχέση με αυτή την εταιρεία; Τι εξυπηρετούν όλα αυτά τα ψέματα; Αυτή τη στιγμή προέχει η ενότητα του κόμματος και η ομαλή ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών. Να μην ξεχνάει κανείς ότι ο αντίπαλος είναι αλλού.
Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις αναφορές του προσωρινού προέδρου της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για δήθεν σχέσεις του κ. Σαμαρά με την εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της Ν.Δ. και εκπροσωπείται από τον κ. Κλωνάρη.
Γιατί: Πρώτον, η επιλογή της εταιρείας έγινε με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΦΕ και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων και των τεσσάρων υποψηφίων.
Δεύτερον, θυμίζουμε ότι για τις εκλογές της Ν.Δ. είχε αρχικά επιλεγεί από τη Διεύθυνση Πληροφορικής και τη Διεύθυνση Προμηθειών της Ν.Δ. άλλη εταιρεία, απόφαση που άλλαξε μετά τις γνωστές θορυβώδεις αντιδράσεις του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Με αποτέλεσμα να γίνει η διαδικασία από την αρχή, και να επιλεγεί η info-solutions, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε ο ίδιος ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Τρίτον, ο κ. Κλωνάρης, που εκπροσωπεί την εταιρεία που ανέλαβε το έργο, είναι παντελώς άγνωστος στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, ο κ. Κλωνάρης συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία είτε ως υπάλληλος, είτε ως μέτοχος, είτε ως ιδιοκτήτης εταιρείας πληροφορικής, ήδη από την εποχή που ο κ. Μεϊμαράκης ήταν γραμματέας του κόμματος.
Τέταρτον, ελέχθη ότι επί πρωθυπουργίας Σαμαρά η εταιρεία αυτή ανέλαβε έργο της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Η αλήθεια είναι ότι η info-solutions (με αυτό ή με άλλο όνομα) είχε ήδη από δεκαετίας επιλεγεί από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, για τη συντήρηση δικτύων, έχοντας αντίστοιχη σύμβαση με τους συντηρητές του ασανσέρ, τους απολυμαντές ή τους καθαριστές των εγκαταστάσεων. Η σύμβαση ήταν αξίας 562 ευρώ/μήνα και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Πέμπτον, ο κ. Πτωχός στον οποίο ονομαστικά αναφέρθηκε ο κ. Μεϊμαράκης, θέλει να δηλώσει ότι δεν είχε ποτέ σχέση με τον κ. Κλωνάρη και τις εταιρείες του, τον οποίο ούτε καν γνωρίζει. Και λυπάται που υποχρεώνεται δημόσια να διαψεύδει τον κ. Μεϊμαράκη. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας».
Ανακοίνωση Μ. Βορίδη για
τις αναφορές Β. Μεϊμαράκη
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. και πρ. υπουργός Μάκης Βορίδης, σχετικά με τα όσα ανέφερε ο Β. Μεϊμαράκης, επισημαίνει:
«Ο κ. Μεϊμαράκης με κατηγόρησε για υποκρισία, διότι, όπως είπε, γνώριζα την εταιρεία που ανέλαβε το έργο της υποστήριξης των εκλογών για τον πρόεδρο της Ν.Δ., της είχα δώσει δουλειές ως υπουργός και είχα και δικηγορικές σχέσεις μαζί της.
Απαντώ: 1) Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε επαγγελματική ή άλλη σχέση με την εταιρεία. 2) Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ουδέποτε έχει ανατεθεί από εμένα, στο πλαίσιο της ασκήσεως των υπουργικών μου καθηκόντων, έργο στη συγκεκριμένη εταιρεία. 3) Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία που ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο στην εν λόγω εταιρεία αποτελεί υπηρεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία εξ όσων γνωρίζω προΐσταται ο κ. Μεϊμαράκης. Τι εννοεί ακριβώς; Έχω παρέμβει στον ίδιο ή σε άλλον καθοιονδήποτε τρόπο προκειμένου να ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο στη συγκεκριμένη εταιρεία; Αν δε γνωρίζει κάτι σχετικό, τι νόημα έχουν οι προηγούμενες αναληθείς αναφορές; Είπαμε να κρατάμε την αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο, ειδικά οι “παλιοί” που ισχυρίζονται ότι είναι θεματοφύλακες του πολιτικού πολιτισμού».
Η επιστολή Μητσοτάκη
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που είχε αποστείλει στις 11 Νοεμβρίου στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με την οποία προειδοποιούσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία της εκλογής προέδρου, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογής.
Στην επιστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε – μεταξύ άλλων- ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «δεν έχει αναλάβει συμβατική υποχρέωση σε περίπτωση αστοχίας του συστήματος. Δεν είχε διευκρινιστεί αν θα πραγματοποιηθεί έλεγχος συστήματος πριν από τις εκλογές, ώστε να διαπιστωθεί ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά».
Επίσης, εξέφραζε την «έντονη ανησυχία του για το κατά πόσο η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά».
Των Αντώνη Πετρόγιαννη, Ηλία Γιαννόπουλου