Η παλιά Καλαμάτα μέσα από την ιστορία και το φωτογραφικό φακό… (φωτογραφίες)

Η παλιά Καλαμάτα μέσα από την ιστορία και το φωτογραφικό φακό… (φωτογραφίες)

Για την ιστορία της πόλης:
Βασίλης Ι. Μανιάτης

Συνεχίζεται και σήμερα η ξενάγηση στην παλιά Καλαμάτα, των φίλων αναγνωστών του «Θάρρους», με σπάνιο φωτογραφικό υλικό και άγνωστα για τους νέους μας ιστορικά στοιχεία.
Σκοπός πάντα είναι η γνωριμία με το παρελθόν της πόλης, που πέρασε πολλά δεινά, μέχρι ν’ ανορθωθεί και να μεγαλουργήσει, διεκδικώντας σήμερα την πολιτισμική πρωτιά.

Οδός Κολοκοτρώνη
Έτος 1955

Μια ιστορική φωτογραφία που έχει παρθεί από τα σκαλιά του Αγιονικόλα. Δεξιά, η τότε πλατεία, το σιδηρουργείο των Αφών Κατσίβα και στη γωνία το κατάστημα νεωτερισμών του Κώστα Φίλιου. Αριστερά, το κτήριο Λαγωνικάκου, στο ισόγειο του οποίου είχαν καταστήματα οι: «Πετρογκάζ» Βασ. Στρογγύλης, γραφείο αντιπροσωπειών Νικόλαος Τσαγκάρης, γραφείο αντιπροσωπειών του Κ. Καράμαλη, το εργαστήριο ζωγραφικής του Μανωλακάκη και στη γωνία το φωτογραφείο του Σκαφιδά. Το κτήριο αυτό σήμερα έχει γίνει το ωραίο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» του Σπύρου Λαγωνικάκου. Στην άλλη γωνία αριστερά ήταν το σπίτι του καθηγητή Ζγούρου, σήμερα κατάστημα Αφών Κοταχέα
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

Φωτογραφία του 1934
Το ξενοδοχείο «Λευκός οίκος» στην πλατεία σιδηροδρομικού σταθμού. Το έκτισε ο Ελληνο-αμερικανός Αλέκος Ξανθάκης. Κάτω στεγάστηκε το πρώτο γαλακτοπωλείο των Αφών Λάμπου. Μετέπειτα εκεί άνοιξε ζαχαροπλαστείο ο Νίκος Μπεσής
(Αρχείο Β. Μανιάτη)


Μια ιστορική φωτογραφία της πλατείας Σιδρ. Σταθμού με το ωραίο κηπάριο. Πλάι το καφενείο που εκμεταλλευόταν ο Φώτης Κολοβός. Χαρακτηριστική είναι η απουσία αυτοκινήτων, που σήμερα κατακλύζουν την περιοχή!
(Αρχείο Β. Μανιάτη)


Το περίπτερο στο Κάστρο, που χτίστηκε το έτος 1950.
Φωτογραφία από το εσωτερικό του Κάστρου, σπάνιας ιστορικής αξίας, αφού δεν υπάρχει πλέον
(Αρχείο Β. Μανιάτη)

Καλάμαι, Πλατεία 23ης Μαρτίου
Πριν από 80 χρόνια

Δεξιά η πενταθέσια λιμουζίνα που έκανε συγκοινωνία Παραλία – Καλαμάτα. Το μικρό περίπτερο ήταν για τα εισιτήρια του τραμ. Τα κτήρια: Δεξιά του Βασίλη Κονταξή και στη γωνία επάνω το οδοντιατρείο της Κακούρη, κάτω το ραδιο – Γιολδάση. Μπροστά το τραμ.
Στη συνέχεια η Τράπεζα Ι. Κωστοπούλου, το φαρμακείο Μερμελέχου, το στεγνοκαθαριστήριο Παπανικολάου και το παλιό καφενείο «Κέντρο» των Αφών Μπρεδήμα.
Το καφενείο αυτό ήταν το στέκι των εργατών και τεχνιτών. Εκεί εύρισκες ό,τι εργάτη ή τεχνίτη ήθελες.
Αριστερά: το πρατήριο σιγαρέτων Αφών Δαμηλάτη. Δίπλα τα υφάσματα Βασίλη Κουκούτση, πλάι Γιαννακόπουλος και Καψαλιάρης, ακολουθούσε το φαρμακείο Γεωργίου Κουτραφούρη και στη γωνία το κουρείο Αγγελέα.
Η άλλη γωνία ήταν το αριστοκρατικό ζαχαροπλαστείο «Κούσση», το πρατήριο σιγαρέτων Καρέλια, το χοντρομπακάλικο των Αφών Λυμεπρόπουλου, το στεγνοκαθαριστήριο Κονταργύρη (μετέπειτα Παπαχρήστου) κ.λπ.
Στο πρώτο πλάνο, το κηπάριο αδιαμόρφωτο και μπροστά η πιάτσα των λουστραδόρων υποδημάτων. Το μόνιππο κάρο της εποχής για τις μεταφορές και στο βάθος τα μαρμάρινα σκαλιά της μεσαίας γέφυρας «Πανθέου». Πιο μέσα το ξενοδοχείο «Διεθνές» του Λεωνίδα Κοντοθανάση, το ξενοδοχείο «Ψώνη», το σπίτι του Ηλία Ζέρβα κ.ά.


Οδός Αριστομένους 1908
Στη φωτογραφία αυτή εικονίζεται η οδός Αριστομένους πριν από 117 χρόνια. Αριστερά είναι η οικία Παν. Ψάλτη – σημερινό δημοτικό μέγαρο. Ακολουθεί το ξενοδοχείο «Πανελλήνιον», σημερινό Ρεξ και πλάι η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, σήμερα “Alpha”. Το σημείο αυτό ονομαζόταν «αμαξοστάσιο», γιατί εκεί ήταν η «πιάτσα» των κάρων και διπλοκάρων, αλλά και των μόνιππων που μετέφεραν ανθρώπους