Θωμαή Μενδρινού, από την Καλαμάτα…αντιδήμαρχος στη Σύρο

Θωμαή Μενδρινού, από την Καλαμάτα…αντιδήμαρχος στη Σύρο

Μια ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η Θωμαή Μενδρινού, αφού δεν είναι και τόσο συχνό πτυχιούχοι του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΑΤΕΙ να εφαρμόζουν στην πράξη όσα σπούδασαν, μιας και οι διορισμοί στους ΟΤΑ «έχουν παγώσει» εδώ και χρόνια.
Στην περίπτωσή της, όμως, όλα είναι διαφορετικά, αφού η 29χρονη αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης εφαρμόζει όσα διδάχθηκε στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
Η αγάπη της για το νησί που μεγάλωσε, αλλά και ο δυναμισμός που διαθέτει σε αυτή την ηλικία, τη βοήθησαν να εκλεγεί δημοτική σύμβουλος και να είναι πλέον αντιδήμαρχος σε έναν τομέα που αγαπά. Κι αυτό φαίνεται και από τις πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της για τα χρόνια που έζησε στην Καλαμάτα και τη θέση που κατέχει σήμερα, ενώ μας σχολίασε και την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σύρου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, τίτλο που διεκδικεί, όπως είναι γνωστό, η Καλαμάτα.
 
-Ποια η σχέση σου με την Καλαμάτα;
Η Καλαμάτα ήταν η πόλη στην οποία έζησα για τέσσερα χρόνια λόγω σπουδών στο Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον Τομέα της Ανάπτυξης. Οι συνθήκες στη χώρα μας το έτος που αποφοίτησα από το ΑΤΕΙ ήταν πολύ χειρότερες απ’ ό,τι όταν ήμουν στο πρώτο έτος. Το αντίθετο συνέβη με την Καλαμάτα, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Όταν την επισκέφτηκα ύστερα από χρόνια, γνώρισα μιαν άλλη πόλη! Μια πόλη η οποία βρισκόταν σε ρυθμούς ανάπτυξης, παρ’ όλες τις δυσκολίες που περνούσε η χώρα.
 
-Μίλησέ μας για τα χρόνια σου εδώ…
Η διαμονή σε μιαν άλλη πόλη σε κάνει να αντιληφθείς την αξία του τόπου σου, την αγάπη σου για αυτόν, αλλά και τις ελλείψεις του. Σε κάνει να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και να συνειδητοποιείς για ποιο λόγο βρίσκεσαι εκεί που βρίσκεσαι.
Τα τέσσερα αυτά χρόνια στην Καλαμάτα ήταν δημιουργικά. Με την πιο όμορφη στιγμή να καταγράφεται στη μνήμη μου στην περιοδεία στην οποία είχα κάνει στην Πελοπόννησο με τον υποψήφιο τότε βουλευτή, Θανάση Αντωνόπουλο, και με πιο άσχημες τις τραγικές μέρες της μεγάλης πυρκαγιάς που ζήσαμε όλοι στην Πελοπόννησο το 2007.
 
-Μετά την επιστροφή στο νησί, πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις στις εκλογές;
Η επιστροφή στο νησί ήταν δύσκολη, βρέθηκα, όπως όλοι, αντιμέτωπη με τις δυσκολίες της εποχής, δουλεύοντας σκληρά για πολλά συνεχόμενα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να είμαι ικανοποιημένη με όσα συνέβαιναν στο νησί μου.
Στη συνέχεια ήρθε η πρόταση για συμμετοχή στις εκλογές. Αποφάσισα να συμμετάσχω, διότι πίστεψα πολύ στο συνδυασμό αλλά και στο δήμαρχο πλέον της Σύρου, Γιώργο Μαραγκό.
Δεν είμαι πολιτικός, αλλά ένας νέος άνθρωπος που πιστεύω σε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μου, για μένα και τους συμπολίτες μου, σε ένα μέλλον με τοπική ανάπτυξη και επίκεντρο το συνάνθρωπο.
 
-Πώς είναι για μια νεαρή κοπέλα να βρεθεί εκλεγμένη και, μάλιστα, αντιδήμαρχος;
Δεν παύει μια θέση υψηλής ευθύνης να έχει πολλές υποχρεώσεις και να απαιτεί να αφιερώσεις πολύ χρόνο. Πλέον στις μέρες μας οι γυναίκες είναι δυναμικές, δραστήριες, διεκδικούν και απαιτούν.
Θεωρώ πως αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος, είτε άντρας είτε γυναίκα, είναι να αφοσιωθεί στο στόχο του. Δουλεύοντας σκληρά, το αποτέλεσμα της δουλειάς είναι αδιάψευστος μάρτυρας της επιτυχίας και εκεί έρχεται η προσωπική ικανοποίηση, αλλά και η απάντηση στους «δύσπιστους». Στη ζωή όλα πρέπει να τα κερδίζεις, ακόμη και αυτούς.
Έχω την τιμή να ασχολούμαι με ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Σύρου, που είναι ο Πολιτισμός. Η ιδιαίτερη σχέση του νησιού και των κατοίκων του με τον Πολιτισμό ξεκίνησε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκε η Ερμούπολη, η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες εστίες Πολιτισμού του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ενώ αποτέλεσε τη γέφυρα που συνέδεε την Ελλάδα με τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης και τις χώρες της Ανατολής.
Σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση των κατοίκων με τον Πολιτισμό έχει προστεθεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα πλούσια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλούσιο πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου μας.
 
-Το Τμήμα από το οποίο αποφοίτησες βοηθά στη θέση που είσαι τώρα;
Οι σπουδές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βοήθησαν ως προς την κατάρτιση της λειτουργίας ενός ΟΤΑ, αλλά και των στρατηγικών εκείνων που οδηγούν έναν τόπο, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, σε τροχιά ανάπτυξης. Χρειάζεται συνεχής ενημέρωση και επιμόρφωση τόσο των αυτοδιοικητικών όσο και των δημοτικών υπαλλήλων ενός ΟΤΑ.
 
-Είχατε μπει δυναμικά στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής, γιατί τελικά αποσυρθήκατε;
Θεωρώ πως δεν υπήρχαν οι οικονομικές βάσεις για να στηριχτεί αυτό το εγχείρημα. Χρειάζεται ρεαλισμός στις μέρες μας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα.
Όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο έργο, της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αυτό πρέπει να εδραιωθεί σε γερές οικονομικές βάσεις. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν οι οικονομικές βάσεις και παρακολουθώντας ταυτόχρονα την πολιτική και οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κρίναμε πως πιθανόν να υποθήκευε το μέλλον του νησιού.
Η αποχώρηση δε σταματά τη Σύρο, ένα νησί με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και σημαντικά αξιοθέατα πολιτισμού, όπως το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, το Δημαρχιακό Μέγαρο και την Έπαυλη Τσιροπινά, το νησί του Ρεμπέτικου, μια πόλη με πάνω από 1.300 νεοκλασικά κτήρια, να μετατραπεί σε ένα εγχώριο και διεθνές σταυροδρόμι Πολιτισμού.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση