Οργή για το φόρο στο κρασί

Οργή για το φόρο στο κρασί

Από τους Οινοπαραγωγούς και το επιμελητήριο Μεσσηνίας

Να αναθεωρήσει την απόφαση σχετικά με την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, διότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές για τον κλάδο και, κατ’ επέκταση, την ελληνική οικονομία, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης
Και εξηγεί: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) 40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 2 συν 10 δισ. ευρώ.
Μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει τη θέση των Ελλήνων οινοποιών, οι οποίοι προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η οικονομική κρίση και τα capital controls, με ολέθριο αποτέλεσμα στην κατανάλωση.
Η επιβάρυνση των 0,40 ευρώ στην παραγωγή θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του εμφιαλωμένου κρασιού, περίπου 1,50 ευρώ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού κρασιού και τη μη ανταγωνιστικότητά του.
Όπως γνωρίζετε, το ελληνικό κρασί έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη δυναμική στις αγορές του εξωτερικού και στην Ευρώπη δεν επιβάλλεται φόρος στην παραγωγή του κρασιού, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Ιταλία, αλλά ούτε και στη Γερμανία.
Επειδή ο κλάδος του οίνου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά της προϊόντα, που διατηρεί τη δυναμική του στην τοπική και, κατ’ επέκταση, ελληνική οικονομία, είναι αδιανόητο να αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα που θα πλήξουν έναν από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της χώρας».
Παράλληλα, την κάθετη αντίθεσή τους εκφράζουν και οι οινοποιοί. Ο Σύνδεσμός τους διαμαρτύρεται για την πρόταση «που δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου».
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί.
Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού:
1. Το κρασί, φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, θεωρείται και είναι αποκλειστικά τοπικό γεωργικό προϊόν. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό φόρο ένα προϊόν της ελληνικής γης.
2. Το κρασί είναι τρόφιμο, κάθε μέρα επάνω στο ελληνικό τραπέζι. Κινείται σε αντίθετη τροχιά με τα διάφορα οινοπνευματώδη – κυρίως εισαγόμενα – και τα οποία δικαίως φορολογούνται με ειδικό φόρο.
3. Το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία, αφού από 8% ΦΠΑ το 1992 έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (σημειώνεται ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23% ΦΠΑ).
4. Ένα τέτοιο μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία. Ήδη με το 23% ΦΠΑ δόθηκε ένα κίνητρο προς τους φοροδιαφεύγοντες.
Με τον ΕΦΚ κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος (και είναι ο μόνος) να σταθούν στα πόδια τους, να κερδίσουν τις αγορές του εξωτερικού και να αυξήσουν τις εξαγωγές μας.
5. Είναι πολλά τα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού αμπελώνα (κύριο ανάμεσά τους ο μικρός κλήρος). Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία και έμμεσα ο ποιοτικός τουρισμός.
6. Στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, τα οργανωμένα οινοποιεία έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κινούνται στα όρια της επιβίωσής τους και πλέον τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφουν ζημιές.
Ως συνέπεια όλων των παραπάνω λόγων, 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις θα πληγούν ανεπανόρθωτα από την επιβολή του φόρου!