Από αφεντικά θέλουν να γίνουν εργαζόμενοι για να επιβιώσουν!
Όπως σημειώναμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ, αποκαρδιωτικά για τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, αλλά και της Πύλου, ήταν τα αποτελέσματα από τις πωλήσεις το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου που δημοσίευσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στην Καλαμάτα η πτώση κυμάνθηκε στο 30%, στην Κυπαρισσία πάνω από 45% και στην Πύλο 10-15%. Η συνεχής πτώση του τζίρου στα καταστήματα λιανικού εμπορίου συνάδει και με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.
Στο μεταξύ, από αφεντικά εργαζόμενοι… θέλουν να γίνουν οι έμποροι λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της υπερφορολόγησης, καταρρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το παραδοσιακό ταμπού που όριζε τη μετακίνηση ενός επιχειρηματία σε μία θέση μισθωτής εργασίας ως επαγγελματική αποτυχία.
Το πρωτοφανές εύρημα προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου για το 2015 που παρουσίασαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, Β. Κορκίδης και η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διεξήχθη στους εμπόρους και με το ερώτημα αν προτίθενται να αλλάξουν επάγγελμα, οι μεγάλοι του χώρου με εταιρείες που έχουν τη μορφή ΑΕ και ΕΠΕ απάντησαν θετικά και έδειξαν να προτιμούν σε συνολικό ποσοστό 29,7% μια θέση μισθωτού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ένας στους τρεις δεν έχει κανένα πρόβλημα να κλείσει την επιχείρησή του και να δουλέψει σε άλλη ως εργαζόμενος.
Ένας στους δύο
Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μικρών εργοδοτών που δίνει ανάλογη απάντηση. Συγκεκριμένα από τους ιδιοκτήτες με εταιρείες που έχουν τη μορφή ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ, το 50,5% προτίθενται να δουλέψει ως μισθωτός του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα. Πέραν αυτής της επιλογής, όμως, το 46,9% των μεγάλων του χώρου αλλά και το 29,9% των μικρών επιθυμούν να κατευθυνθούν σε κάποιο άλλο ελεύθερο επάγγελμα.
Μεγάλοι και μικροί του εμπορίου, σύμφωνα με άλλο εύρημα της έρευνας, δυσκολεύονται να κάνουν προβλέψεις για το 2016.
Από τα ενθαρρυντικά μηνύματα της έκθεσης είναι η διαχρονική μείωση του ποσοστού των εμπόρων που δηλώνουν ότι θα βάλουν λουκέτο. Για το 2015 το 5,9% των ΑΕ και ΕΠΕ απάντησε θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όταν το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%. Οι μικροί επιχειρηματίες που λένε ότι θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου αντιπροσωπεύουν το 16,5% του συνόλου, ενώ το 2014 ήταν το 17,6%.