Στοιχεία, δικαιολογητικά και το χώρο εγκατάστασης θέλει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Δήμου Τριφυλίας από την αιτούσα τη λειτουργία οίκου ανοχής στην περιοχή, σύμφωνα με χθεσινή απόφασή της.
Τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν να ζητήσουν να επανέλθει η αιτούσα με νέα αίτηση, καθώς η υποβληθείσα κρίθηκε ελλιπής. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς, η αίτηση υποβλήθηκε στο Δήμο στις 26 Οκτωβρίου και σε αυτή η αιτούσα αναφέρει: «Επιθυμώ να λειτουργήσω στο Δήμο Τριφυλίας νόμιμο κατάστημα οίκου ανοχής».
Ο ίδιος έκανε μνεία στο νόμο 2734/1999 και συγκεκριμένα στο άρθρο 3, όπου αναφέρεται: «Οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθορίζουν, με απόφασή τους, τον αριθμό των εν λόγω αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρειά τους, με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες, που σχετίζονται, κυρίως, με τον πληθυσμό τους και τη σύνθεση αυτού, την ύπαρξη στρατοπέδων, λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων, καθώς και με την ανάπτυξη εμπορικών ή άλλων δραστηριοτήτων που επιβάλλουν απασχόληση ή διέλευση ατόμων από άλλες περιοχές.
Κατά την πρώτη εφαρμογή του Ν.2734/1999, η ανωτέρω απόφαση εκδίδεται μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του. Επίσης, δύνανται να καθορίζουν περιοχές τους εντός των οποίων δεν επιτρέπεται η χορήγηση τέτοιων αδειών».
Στο, δε, άρθρο 4 αναφέρεται: «Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτήρια, καθώς και σε χώρους που δεν είναι κύριας χρήσεως και δεν πληρούν τους όρους του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Επίσης, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και πλατείες και παιδικές χαρές. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου μπορεί να αυξάνονται οι προαναφερόμενες αποστάσεις και να καθορίζονται και άλλα κτήρια στα οποία δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, καθώς και οι αποστάσεις μεταξύ οικημάτων στα οποία μπορούν τα εν λόγω πρόσωπα να εγκαθίστανται».
Ο κ. Αδρακτάς σημείωσε σχετικά: «Καταρχήν χρειάζεται η ενδιαφερόμενη, όποιος ενδιαφέρεται να κάνει μια τέτοια επιχείρηση, τέλος πάντων, να μας δηλώσει πού σκοπεύει να την κάνει. Εγώ παρατηρώ κι αυτό εισηγούμαι στο Σώμα, μίαν ασάφεια όσον αφορά στην αίτηση. Πέρα από τη γενική πρόθεση του Δήμου, η οποία θα κριθεί βέβαια στο συμβούλιο, γιατί η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως όλες, θα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκεί παίρνονται οι κανονιστικές αποφάσεις. Εγώ, μεταξύ των άλλων, παρατηρώ και μιαν ασάφεια όσον αφορά στη θέση στην οποία αιτείται – ζητείται η ύπαρξη του οίκου ανοχής, εκεί που θα δραστηριοποιείται… Εγώ εισηγούμαι να παραπέμψουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Η γνώμη μου, ως μέλος της Επιτροπής, επειδή ο νόμος, κι αυτό φαντάζομαι είναι το πνεύμα του νόμου, μιλά για ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και ανάγκες που συσχετίζονται με τον πληθυσμό και βάζει ως παραδείγματα την ύπαρξη στρατοπέδων, λιμανιών και βιομηχανικών μονάδων, δηλαδή χώρους και περιοχές όπου παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη διέλευση ατόμων από άλλες περιοχές. Θεωρώ ότι στο Δήμο Τριφυλίας δεν υφίστανται τέτοιου είδους συνθήκες…».
Από την πλευρά της, η Γιάννα Κωνσταντέλου είπε ότι «η αίτηση δεν αναφέρει τίποτα, ούτε την περιοχή, δεν αναφέρει πού και δε συνοδεύεται από κανένα άλλο στοιχείο, δεν έχει ταυτότητα ή διαβατήριο. Έχει ένα όνομα, ένα επώνυμο και τίποτε άλλο. Θα πρέπει, νομίζω, να έρθει με μια αίτηση, η οποία να έχει περισσότερα στοιχεία, να συνοδεύεται από κάποια δικαιολογητικά, να μας λέει, τουλάχιστον, την περιοχή που θα γίνει. Είναι σαφής η νομοθεσία πού πρέπει και πού δεν πρέπει. Κι από εκεί και πέρα, νομίζω, ο Δήμος θα πρέπει ν’ αποφασίσει αν θέλει μια τέτοια επιχείρηση στο Δήμο… Ας επανέλθει με καινούργια αίτηση ή να συμπληρώσει αυτή με τα απαραίτητα στοιχεία που θέλουμε. Πρέπει να έλθει πάλι με ολοκληρωμένη την αίτηση».
Ο Αλέκος Κουτρουμπής σημείωσε: «Συμφωνώ με την κα Κωνσταντέλλου. Πρέπει να φέρει τα στοιχεία της, πλήρη, να δούμε περί τίνος πρόκειται. Καλά, αυτός που πήρε την αίτηση (σ.σ. στο Δήμο) δεν πήρε στοιχεία;».
Η αντιδήμαρχος Μαρία Πανουσιοπούλου, σημείωσε ότι «εγώ ως αναπληρωματικό μέλος της Ποιότητας Ζωής και με ένα τέτοιο θέμα που έρχεται χωρίς να έχω ενημερωθεί, δεν μπορώ να πω ότι το απορρίπτουμε ή το εγκρίνουμε. Θα πρέπει να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο. Εδώ λέει ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες καθορίζουν με απόφασή τους τον αριθμό των εν λόγω αδειών που επιτρέπεται να χορηγούνται στην περιφέρειά τους. Ξέρουμε εμείς αν υπάρχουν άδειες τέτοιες στην περιοχή μας;».
Παρεμβαίνοντας ο κ. Αδρακτάς είπε ότι «δεν υπάρχει καμία. Άδεια μπορείς να δώσεις. Με βάση το νόμο, μπορεί ο Δήμος να χορηγήσει τέτοια άδεια με απόφασή του». Συνεχίζοντας η κα Πανουσιοπούλου είπε ότι η αίτηση είναι ελλιπής και θα έπρεπε η αιτούσα να τη συνοδεύει με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ό,τι προβλέπει ο νόμος.
Τελικά, η Επιτροπή εξέφρασε τη γνώμη ότι πρέπει να ζητήσει από την αιτούσα να επανέλθει με νέα αίτηση με τα πλήρη στοιχεία της, τα δικαιολογητικά και να γνωστοποιεί την ακριβή θέση της εγκατάστασης.