Τιμήθηκαν το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου και οι Γερμανοί του Καφού

Τιμήθηκαν το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο Πεταλιδίου και οι Γερμανοί του Καφού

Tις ελλείψεις που υπάρχουν, αναγνώρισε ο Γ. Τσώνης

Μπορεί να τους λείπουν τα μέσα για να εκτελέσουν το έργο στο οποίο έχουν εθελοντικά ταχθεί να υπηρετούν, αλλά τουλάχιστον παρέλαβαν σε αναγνώριση της προσπάθειάς τους τιμητικό έπαινο από το Δήμο Μεσσήνης για τη συμβολή τους στην πολιτική προστασία, αλλά και την αναγνώριση των ελλείψεων από το δήμαρχο Γ. Τσώνη με την υπόσχεση ότι θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Ο λόγος για τα μέλη του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου Πεταλιδίου, που από τον Απρίλιο του 2013, οπότε ιδρύθηκε το κλιμάκιο, προσπαθούν εκ των ενόντων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με ελάχιστη έως μηδενική βοήθεια από την Πολιτεία και τις όποιες μορφές της. Και τα κενά αυτά, τουλάχιστον στον τομέα της διατροφής, ανέλαβε να καλύψει ο Σύλλογος Γυναικών Πεταλιδίου, παρέχοντας τρόφιμα και νερό όταν οι εθελοντές βρίσκονται σε περιστατικό πυρόσβεσης.
Όλα αυτά προέκυψαν το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πεταλίδι, όπου μαζί με τα μέλη του κλιμακίου τιμήθηκαν και οι Γερμανοί του Καφού, οι οποίοι έχουν προσφέρει πυροσβεστικό και άλλο εξοπλισμό στο κλιμάκιο.

Αναγνώριση των ελλείψεων
Η αρχή έγινε από το δήμαρχο Γ. Τσώνη, ο οποίος αναγνώρισε την υστέρηση που υπάρχει, υποσχόμενος πως θα επανορθώσει και πως θα κάνει το κλιμάκιο πρότυπο σε όλη την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για την ανιδιοτελή προσφορά τους και την ύπαρξη αλληλεγγύης, καθώς οι εθελοντές προστατεύουν τη ζωή των κατοίκων, την περιουσία τους και το περιβάλλον, ενώ εξήρε και την πολύτιμη συνεισφορά της γερμανικής κοινότητας του Καφού, που προσέφερε είδη για το κλιμάκιο.
Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, επισήμανε πως «οι εθελοντές κάνουν πράγματα περισσότερα από αυτούς που πληρώνονται».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πεταλιδίου, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, Χρυσούλα Καρανικολοπούλου, εκτός από την παροχή τροφίμων και νερού στη διάρκεια πυρόσβεσης, ανακοίνωσε πως ο Σύλλογος θα διοργανώσει αποκριάτικο χορό για την αγορά εξοπλισμού του κλιμακίου.
Τις ευχαριστίες του προς το κλιμάκιο για τις ταχύτατες επεμβάσεις του σε περιστατικά, χωρίς να απασχολήσουν δυνάμεις τη Πυροσβεστικής, εξέφρασε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Παν. Μούτογλης, ενώ ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πυροσβεστών Μεσσηνίας Ι. Χριστόπουλος, υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, πως η συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών είναι ανεκτίμητη για την Πυροσβεστική και τους ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη βοήθειά τους.
Ο αρχηγός της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας «Αγία Σωτήρα», Δημ. Καρούντζος, ανέφερε πως η συγκεκριμένη ομάδα αποτέλεσε τον πυρήνα του εθελοντικού κλιμακίου. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2008, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και με τη βοήθεια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής Καλαμάτας Χαρ. Αφάλη, δεν περιορίστηκε μόνο σε συμβάντα στην περιοχή, αλλά επεκτάθηκε σε όλη τη Μεσσηνία. «Ξεκινήσαμε χωρίς υλικά, χωρίς τίποτε, αλλά το 2012 με τη βοήθεια της οικογένειας Σίνγκερ, του Γ. Αθανασόπουλου και άλλων, βρήκαμε ένα πυροσβεστικό όχημα από το Ότομπρουν της Γερμανίας, που μας παραχωρήθηκε και στη συνέχεια το διαθέσαμε για τις ανάγκες του κλιμακίου», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όσοι ξεκίνησαν, συνεχίζουν την προσφορά τους στο σύνολο, θα συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό και με τα παιδιά που ακολουθούν, θα βρουν μιμητές».
Συγκινημένος από τα όσα ειπώθηκαν από πλευράς του κ. Τσώνη, δήλωσε ο επικεφαλής του κλιμακίου Χρ. Καπετανάκης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και συναισθήματα εγκατάλειψης. Όπως είπε, «έχουμε άγχος όταν ο βαθμός επικινδυνότητας ξεπερνά το 3, όταν είμαστε χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς μηχανήματα και εξοπλισμό. Με τα ψέματα δουλεύουμε, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα τεράστιο επίπεδο, χάρη στη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Παλεύουμε κυριολεκτικά μόνοι μας».
Ακολούθησε βίντεο για τον εθελοντισμό, από όπου προέκυψε ότι η πρώτη εθελοντική ομάδα δημιουργήθηκε το 2000 από τον τότε δήμαρχο Πεταλιδίου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο. Την ιστορία του κλιμακίου παρουσίασε ο εθελοντής πυροσβέστης Περ. Δημητρούλιας, υπογραμμίζοντας την καθοριστικής σημασίας προσπάθεια του τότε διοικητή της Πυροσβεστικής και σημερινού υπαρχηγού Β. Καπέλιου να συσταθεί και να ιδρυθεί το κλιμάκιο, που διαθέτει πλέον 26 άτομα και 2 οχήματα, λειτουργεί σε βάρδιες από τις 2.00 μετά το μεσημέρι έως τις 10.00 το βράδυ, και πως επενέβη σε 21 περιστατικά το 2015, έναντι 29 το 2014 και 27 του 2013, σε 2 τροχαία το 2014 και σε 12 ελέγχους καπνού το 2015.
Αναφέρθηκε επίσης και στην προσφορά υλικού από της γερμανική κοινότητα του Καφού και ακολούθησε η απονομή επαίνων στην οικογένεια Σίνγκερ και στον Κλάους Ορτμάγιερ, από το Ότομπρουν, ο οποίος δώρισε το πυροσβεστικό όχημα και υλικό στους εθελοντές της Αγίας Σωτήρας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κοινότητας του Καφού Βέρνερ Γκένσμπεργκ, ενώ, ο Νικ. Φύκιρης, τότε αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, «εκμεταλλεύτηκε» την απονομή επαίνου σε εθελοντή, δράττοντας την ευκαιρία να επισημάνει ότι το κλιμάκιο χρειάζεται τη στελέχωσή του με μόνιμους πυροσβέστες. Ευχαρίστησε δε και τους αλλοδαπούς κατοίκους, λέγοντας πως εμείς τους προσφέραμε νερό μετά από 40 χρόνια, λίγα δηλαδή στα πολλά που μας προσέφεραν εκείνοι .

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου