Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων ετών έγινε χθες στην Αθήνα

Το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο των τελευταίων ετών έγινε χθες στην Αθήνα

Με συμμετοχή αγροτών και από τη Μεσσηνίας
Με τη συμμετοχή περίπου 8.000 αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Σύνταγμα συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε. προς την ελληνική κυβέρνηση.
Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι έξω από τη Βουλή προκλήθηκε ένταση και η Αστυνομία προχώρησε στη ρίψη χημικών ουσιών κατά των διαδηλωτών. Όλα ξεκίνησαν, όταν μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να προσεγγίσει το κτήριο της Βουλής από τη αριστερή πλαϊνή είσοδο που οδηγεί προς το προαύλιο και εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ. Οι αγρότες πέταξαν διάφορα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια το σκηνικό της έντασης μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω επί της λεωφόρου Αμαλίας κοντά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια.
Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τη μαζικότερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών. Αντιπροσωπεία τους, δε, επέδωσε ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.
Νωρίτερα, συγκεντρωμένοι στην πλατεία Βάθη – έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – βρέθηκαν παραγωγοί λαϊκών αγορών, οι οποίοι και θα ελάμβαναν μέρος στην κινητοποίηση των αγροτών.
Όπως επισημάνθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή της κινητοποίησης, η οποία αποτελείται από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή αγροκτηνοτρόφων και αλιέων, το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και των Αγροτικών Συλλόγων Νέων Αγροτών και Βιοκαλλιεργητών: «Αντιστεκόμαστε στη λαίλαπα των μέτρων και δίνουμε μάχη για να επιβιώσουν οι εκμεταλλεύσεις και οι οικογένειές μας, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και για να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια».
Εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή των αγροτών ως μαζική, υποστηρίζουν ότι δε θα κάνουν πίσω αναμένοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αφού εκτιμούν ότι με τα νέα μέτρα θα επέλθει οριστική καταστροφή της υπαίθρου, σημειώνοντας ότι ξεκληρίζουν τον αγροτικό χώρο.