Αν και ο Δήμος Καλαμάτας, με τη βοήθεια τα προηγούμενα χρόνια και της οικογένειας Καρέλια, έχει καταφέρει να διατηρεί ανοικτό το κολυμβητήριο, καλύπτοντας σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, όχι όμως ιδανικό, την απαιτούμενη θερμοκρασία στην πισίνα (πριν από λίγες μέρες έγινε η πρώτη αγορά πετρελαίου της σεζόν), η εφαρμογή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει πάντα ζητούμενο.
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως το κολυμβητήριο Αμαλιάδας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Κατασκευάστηκε το 2013 και επιλέχθηκε ένας πρωτοποριακός συνδυασμός για τη θέρμανση του νερού, που όμοιός του δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πιθανότατα ούτε σε όλη την Ευρώπη! Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ο συνδυασμός ηλιακών πάνελ και γεωθερμίας. Χρειάζεται πετρέλαιο μόνο μια φορά κατά την έναρξη της σεζόν για να ανέβει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια συντηρείται από το συγκεκριμένο συνδυασμό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών: «Οι συλλέκτες ηλιακής ενέργειας συνδέονται με δίκτυο σωληνώσεων και το ζεστό νερό (σ.σ. από 2 γεωτρήσεις) αποθηκεύεται σε θερμοδοχείο και κυκλοφορεί με τη βοήθεια κυκλοφορητή. Η συνολική επιφάνεια των συλλεκτών ηλιακής ενέργειας είναι περίπου 550 m2».
Σύμφωνα με τη μελέτη του, κόστισε περίπου 600.000 ευρώ, με ετήσιο λειτουργικό κόστος περίπου 30.000 ευρώ και εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο κάπου 170.000 ευρώ, έτσι που η πρόβλεψη απόσβεσης είναι μόλις ύστερα από 3,5 χρόνια!
Οι σύλλογοι που το χρησιμοποιούν, ο Αρίωνας Αμαλιάδας και ο Γ.Σ. Ήλιδας «Επειός», είναι πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, αφού το νερό διατηρείται σταθερά πάνω από τους 26 oC και υπάρχει πάντα νερό για τα ντους.
Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά καλό θα είναι εκεί στο Δήμο Καλαμάτας να ερευνήσουν τη συγκεκριμένη επιλογή και τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός τέτοιου εγχειρήματος. Και μάλιστα, όχι μόνο ο Δήμος και όχι μόνο για το κολυμβητήριο, αλλά για κάθε δημόσιο και μη χώρο, αφού οι φιλικές προς το περιβάλλον και οικονομικές ενεργειακές λύσεις αποτελούν μονόδρομο για το μέλλον του πλανήτη και χρειάζεται, επιτέλους, να εφαρμοστούν στην πράξη και σε μεγάλη κλίμακα.
Χ.Ε.