Αγγλόφωνο μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο “Θάρρος”, ο νέος πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριά, είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι η Καλαμάτα δεν θα γίνει πραγματικά μεγάλη, αν δεν έχει κι ένα δυνατό Πανεπιστήμιο.
Με μπούσουλα σκέψης την παροχή ανώτατης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, από φέτος προσφέρει και δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. Το ένα είναι το αγγλόφωνο Cultural Heritage Materials and Technologies, που είναι σε λειτουργία από τον Οκτώβριο και το δεύτερο της Πολιτισμικής Διαχείρισης, που θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2016.
Για το αγγλόφωνο, ο κ. Ζαχαριάς είχε σημειώσει, χαρακτηριστικά: “Είμαι χαρούμενος, γιατί αποτέλεσε ένα προσωπικό όραμα πολλών ετών, αλλά και επειδή στοχεύει στο να βάλει τη χώρα στο χάρτη των χωρών προορισμού για ανώτατη εκπαίδευση. Πιστεύω ότι κάθε αλλοδαπός φοιτητής αυτού του μεταπτυχιακού είναι «χρυσός», γιατί μετά το τέλος των σπουδών του θα είναι πρεσβευτής της πόλης και της χώρας μας”.
Χθες, η “Καθημερινή” παρουσίασε το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με πολύ θετικό τρόπο. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει: “Κοιτίδες αριστείας αναδεικνύουν κάθε τόσο τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ, βασιζόμενα στο ανθρώπινο δυναμικό τους που αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το μεταπτυχιακό CultTech (Πολιτισμικά Υλικά και Τεχνολογίες), που αποτελεί προϊόν πολλών χρόνων έρευνας σε διεθνές επίπεδο γιατί είχε διαπιστωθεί ότι η χώρα διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αρχαιομετρία και στη μελέτη των αρχαιολογικών και πολιτισμικών αγαθών και μπορεί να πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα.
Για παράδειγμα, η Ιταλία έχει επενδύσει στον τομέα της Συντήρησης και είναι εδώ και δεκαετίες πρωτοπόρα σε αυτό το πεδίο το οποίο μάλιστα αποκαλεί «Πολιτιστική Βιομηχανία», κάτι που έχει γίνει διεθνώς αποδεκτό καθόσον αποτελεί την τρίτη κατά σειρά δραστηριότητα που συνεισφέρει στο ΑΕΠ (μετά την αυτοκινητοβιομηχανία και τη μόδα/σχεδιασμό).
Όπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Παν. Πελοποννήσου, «στο Τμήμα υπάρχει θεσμοθετημένο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας το οποίο εκπαιδεύει τους αρχαιολόγους στη χρήση των τεχνικών για την ανάλυση, χαρακτηρισμό και προέλευση των υλικών, και έχει εξοπλισμό ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2013 και αποτελεί τον πληρέστερο σε διεθνές επίπεδο. Η ύπαρξή του είναι η βάση της δημιουργίας του μεταπτυχιακού. Εκτίμησα ότι αφενός είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για τη δημιουργία του και μάλιστα αγγλόφωνου, γιατί πολλοί απόφοιτοί μας πήγαιναν κυρίως στην Αγγλία (Οξφόρδη, Λονδίνο, Σέφιλντ και Νότιγχαμ) για αυτή την εξειδίκευση, αφετέρου γιατί το στοίχημα είναι να αποτελέσουμε και εμείς προορισμό μεταπτυχιακής εκπαίδευσης λόγω της μεγάλης εμπειρίας μας και δυνατότητας για επιτόπιες μελέτες στη χώρα».
Το μεταπτυχιακό ξεκίνησε τον Οκτώβριο με 19 φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας, και με δύο αλλοδαπούς. «Είχαμε περισσότερες αιτήσεις από το εξωτερικό, αλλά σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις δεν κατόρθωσαν να πάρουν έγκαιρα βίζα διαμονής στη χώρα μας. Επίσης, δεν βοήθησε η κατάσταση στη χώρα το περασμένο καλοκαίρι με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και τη μακρά εκλογική περίοδο. Το άγχος ήταν τεράστιο. Όμως τα καταφέραμε και ξεκινήσαμε», λέει ο κ. Ζαχαριάς.
Η διάρκειά του είναι ένα πλήρες έτος και το κόστος διδάκτρων 4.000 ευρώ. Τα γνωστικά του αντικείμενα καλύπτονται κατά 60% από διδάσκοντες του Παν. Πελοποννήσου και το υπόλοιπο 40% από διδάσκοντες του «Δημόκριτου», του Εθνικού Αστεροσκοπείου και άλλους μεμονωμένους και καταξιωμένους, στον τομέα τους, Έλληνες πανεπιστημιακούς και ερευνητές”.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης