Η αγορά του ελαιολάδου προχωρά σε κανονικούς ρυθμούς και χωρίς εκπλήξεις. Με βάση τα εξτρίσιμα (0,3ο) οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από 3,0 έως 3,12 ευρώ/κιλό σε Μεσσηνία, Κρήτη και σε βασικές ελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ στις εξαιρετικές ειδικές ποιότητες της Λακωνίας φθάνει και τα 3,30 ευρώ (πάντοτε για τιμές βυτίου ex-factory).
Για τη Λέσβο αναφέρονται εξαιρετικές ποιότητες που είχαν χρόνια να εμφανιστούν. Και εδώ είναι όψιμη η χρονιά, με τις αποδόσεις σε λάδι μόλις τις τελευταίες ημέρες να φθάνουν το 25% και τις τιμές στα επίπεδα των 3,15-3,20 ευρώ (το 0,3ο). Τα βιομηχανικά (βάση οξύτητας 5ο) κυμαίνονται ανάλογα με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά από 2,40 έως 2,45 ευρώ/κιλό (τιμή CIF Πειραιά).
Είναι σημαντικό να λαμβάνουν οι παραγωγοί υπ’ όψιν τους ότι επειδή η φετινή παραγωγή είναι όψιμη, να μη βιάζονται να μαζέψουν και αλέσουν τις ελιές τους, οι οποίες θα έχουν μικρές αποδόσεις σε λάδι, αλλά να περιμένουν υπομονετικά το επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις ανήκουν στο Βασίλη Ζαμπούνη και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα Olivenews.gr.
Επιπλέον, αναλύοντας περισσότερο το θέμα υποστηρίζει: «Πράγματι η χρονιά 2014/15 έκλεισε με μικρά (όχι “απειροελάχιστα”) αποθέματα, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυξητικές τάσεις στο μεταβατικό διάστημα του φθινοπώρου.
Όμως, για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και γιατί η παραγωγή της Ισπανίας είναι εφέτος πρώιμη, “εκρηκτικές”, “εκτοξεύσεις” και άλλα παρόμοια δεν συνέβησαν. Επίσης, δεν υπάρχουν “ατράνταχτες ενδείξεις” ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί φέτος πάνω από τα 3,50 ευρώ. Ίσα ίσα, το αντίθετο. Το 4,60 στην πρώτη πώληση της Νεάπολης Λακωνίας δεν ήταν αντιπροσωπευτικό, προήλθε από υπερβολικά άγουρες ελιές με αποδόσεις κάτω του 10% (άρα στην πραγματικότητα η τιμή ήταν κάτω των 2,50 ευρώ).
Τέλος, η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας και η εκτίμηση ότι “θα ενισχύσει το μεσσηνιακό ελαιόλαδο στις αγορές” δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανεβάσει και τις τιμές, μια και θα αυξηθούν οι ποσότητες που θα διακινούνται σαν ΠΟΠ Καλαμάτα».