Η δυναμική σχέση του πολιτισμού με την πραγματική οικονομία, αλλά και με διάφορες σύγχρονες μορφές επιχειρηματικότητας, θα τεθεί επί τάπητος και θα αναδειχθεί στη διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης με θέμα «Μεσσηνία: Χτίζοντας Παραδόσεις και Πολιτισμό- Δημιουργώντας Ανάπτυξη», η οποία θα διεξαχθεί σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Elite (αίθουσα Blue Centre).
Κι αυτό, γιατί ο Πολιτισμός με την ευρεία του έννοια δε θεωρείται μόνο ως επένδυση, αλλά πλέον στην εποχή μας και ως η τελευταία γραμμή άμυνας της κοινωνίας απέναντι στην αξιακή, θεσμική και οικονομική κρίση που μας ταλανίζει.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν προβληματισμοί αλλά και ενδιαφέρων διάλογος για τη σύγχρονη πολιτισμική και αναπτυξιακή ταυτότητα της Μεσσηνίας.
Μεταξύ των βασικών θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνεδριακής εκδήλωσης θα είναι η πορεία και οι διαδικασίες διεκδίκησης από την πόλη της Καλαμάτας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του απευθύνοντας εναρκτήρια ομιλία ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ στις εναρκτήριες ομιλίες περιλαμβάνεται και αυτή του George Perot, ιδρυτή της ΑΜΚΕ M.E.S.O. (Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής), ιδρυτή και πρόεδρου της EURICCA (European Research & Innovation Agency for Cultural Clusters), με θέμα «Η δυναμική των Δημιουργικών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών (Creative and Cultural Industries – CCI) και η αξιοποίησή τους ως μοχλός ανάπτυξης για την Καλαμάτα», συνοδευόμενο με προβολή βίντεο.
Παρεμβάσεις έχουν προσκληθεί να πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Πέτρος Τατούλης, περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας και Κωνσταντίνος Μασσέλος, πρύτανης Πανεπιστημίου.
Όσον αφορά στα επιμέρους θέματα, θα αναλυθούν από έγκριτους εισηγητές, ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους τοπικών φορέων με το ακόλουθο πρόγραμμα:
*Η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Ο φάκελος διεκδίκησης
-Έκτωρ Τσατσούλης, εκτελεστικός διευθυντής KALAMATA: 2021 -προβολή βίντεο
*Πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη
-Δημήτρης Τουλιάτος, οργανωτής- διαχειριστής εκδηλώσεων πολιτισμού/ πρώην διευθυντής μάρκετινγκ του Οργανισμού Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006: «Εμπειρίες και διαπιστώσεις» -προβολή βίντεο
-Θανάσης Κυριαζόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων: «Ο πολιτιστικός και δημιουργικός κλάδος της οικονομίας και οι πολιτικές στήριξης και ανάπτυξής του»
*Ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
-Σοφία Καπετανάκη, έφορος Λαογραφίας του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Από τη συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών στη συγκρότηση ενός μουσείου για την πόλη της Καλαμάτας»
-Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνος ανασκαφών Αρχαίας Μεσσήνης, αντιπρόεδρος Σωματείου «Διάζωμα»
-Δρ. Ξένη Αραπογιάννη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων, διευθύντρια των ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας: «Αρχαιολογικοί θησαυροί της Μεσσηνίας. Προστασία, Ανάδειξη, Προβολή»
-Νίκος Ζαχαριάς, αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών: «Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ανάπτυξη. Η συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Μεσσηνία»
-Προβολή βίντεο με θέμα το πρόγραμμα «Καθημερινός Πολιτισμός» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δημιουργός του προγράμματος: Κ. Νάντια Σερεμετάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια
*Πολιτιστικός και αθλητικός τουρισμός – Σύγχρονοι θεσμοί
-Δημήτρης Μανιάτης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας: «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και η συμβολή τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη»
-Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού
-Προβολή φωτογραφικού υλικού από εκδήλωση Συλλόγου Μεσσηνίων Αχαΐας
Τις εργασίες θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Ανδρέας Αλεξ. Βρής, Ηλίας Μπιτσάνης, Βίκυ Βετουλάκη και η οικονομολόγος Εύη Κονταξή.
Διοργανωτής είναι το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, που δίνει το «παρών» για έκτη χρονιά φέτος στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, σε συνέχεια ανάλογων ετήσιων συνεδριακών πρωτοβουλιών κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Την εκδήλωση υποστηρίζουν και θα έχουν ενεργό συμμετοχή ο Φορέας KALAMATA ‘21, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Σωματείο «Διάζωμα», το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Λύκειο Ελληνίδων και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Τέλος, θα γίνει η απονομή καθιερωμένων τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα καθολικά αναγνωρισμένα για την προσφορά τους στην κοινωνία, αλλά και στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.
Είσοδος ελεύθερη.