Καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερο κέρδος για παραγωγό και εργοστάσιο μερικά από τα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τους υπευθύνους
Πολλοί παραγωγοί ελαιοκάρπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθούν για την κοινή άλεση ελαιοκάρπου που εφαρμόζει πρώτος στη Μεσσηνία στο ελαιοτριβείο του.
Για τη μέθοδο μίλησαν χθες στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο χημικός της εταιρείας, Αντώνης Αντωνόπουλος.
Όπως είπε ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, «απόψε έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την παρουσίαση της συσκευής ελαιοπεριεκτικότητας, που στην ουσία συμβολίζει την έναρξη της κοινής άλεσης στο Νομό Μεσσηνίας. Η κοινή άλεση είναι μια διαδικασία εκθλιπτικής παραγωγής ελαιολάδου, σε αντιπαράθεση με τη μεμονωμένη άλεση, η οποία έχει πολύ σοβαρά πλεονεκτήματα και σχετίζονται, κυρίως, με την ποιότητα. Είναι ευκαιρία με το ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας να αναδείξουμε αυτή την ποιότητα, η οποία προέρχεται μέσα από την κοινή άλεση».
Τις συσκευές κοινής άλεσης χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το σύνολο των ελαιοτριβείων σε Λακωνία και Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Κι αφού πλέον έγινε η αρχή και στη Μεσσηνία, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός πιστεύει ότι θα καταφέρει να πείσει τους παραγωγούς αλλά και τους ελαιοτριβείς να έχουν τέτοιου είδους συσκευές, γιατί, κατά την άποψη του Μ. Αντωνόπουλου, η ποιότητα περνά μέσα από την κοινή άλεση.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, χημικός Αντώνης Αντωνόπουλος, δήλωσε τα εξής: «Με χαρά ανταποκριθήκαμε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας για την είσοδο της κοινής άλεσης για πρώτη φορά στο Νομό Μεσσηνίας. Πρόκειται για μια τεχνική η οποία εφαρμόζεται ως επί το πλείστον για πάρα πολλά χρόνια στην Ισπανία και, επιτέλους, έφτασε στην Ελλάδα. Περισσότερα από 50 ελαιοτριβεία εκθλίβουν τις ελιές με αυτόν τον τρόπο, όπου το κυρίαρχο πλεονέκτημα είναι η πολύ καλή ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και το γεγονός ότι ο παραγωγός τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα.
Για την εφαρμογή της κοινής άλεσης απαιτείται η προμήθεια μιας συσκευής ελαιοπεριεκτικότητας, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα πριν αλεστεί ο καρπός να γνωρίζουμε πόσο λάδι έχει. Οπότε κάθε παραγωγός θα παίρνει ακριβώς το λάδι που του αναλογεί, αλλά θα έχει τη δυνατότητα όλες οι ελιές να αλέθονται μαζί και έτσι το ελαιουργείο να γλυτώνει 35 με 40% του κόστους του καθημερινά.
Σχετικά με τα οικονομικά, υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα για τον παραγωγό. Πρώτον, το δικαίωμα του ελαιοτριβείου είναι στο 6% για όσους συμμετέχουν στην κοινή άλεση και, δεύτερον, απολαμβάνουν 5 με 10 λεπτά παραπάνω στην τιμή πώλησης, αφού τα ελαιόλαδα που προέρχονται από την κοινή άλεση είναι ανώτερης ποιότητας και δειγματοληπτικά εμφανίζουν πολύ χαμηλότερη οξύτητα από το μέσο όρο. Αυτό, σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, το πριμοδοτούμε με 5 λεπτά ανά κιλό.
Τέλος, να πω ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά με τα απόβλητα του ελαιοτριβείου των δύο φάσεων, αφού η κοινή άλεση έχει λιγότερα».
Η τιμή του ελαιολάδου σήμερα και οι προβλέψεις για αυτή
Σε ερώτησή μας για την τιμή σήμερα του ελαιολάδου, ο Μ. Αντωνόπουλος απάντησε ότι διαμορφώνεται στα 3.20 ευρώ για το ΠΟΠ. Όπως είναι γνωστό, σχολίασε, λόγω της καθυστέρησης πληρωμής των επιδοτήσεων, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, αλλά είναι σίγουρο ότι θα πάνε καλύτερα στο μέλλον.
Θ. Πετράκος
Κατά την παρουσίαση μεταξύ των παραγωγών ήταν και ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας, Θ. Πετράκος. Όπως δήλωσε, βρέθηκε εκεί αρχικά ως παραγωγός, ενώ μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε ως βουλευτής για να κατοχυρωθεί το ΠΟΠ ελαιόλαδο, αλλά και να επεκταθεί σε όλο το νομό.
Κατά τον ίδιο, η επέκταση του ΠΟΠ είναι μια αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι ικανή από μόνη της να δώσει στον παραγωγό υψηλότερες τιμές. «Πρέπει να αποδειχθεί ότι κάνουμε καλή ποιότητα λαδιού και αφού αυτή η μέθοδος συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκομαι απόψε εδώ» σχολίασε.
Π.Μπ.