Εκδήλωση από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Ως πρωταθλήτρια περιοχή αναφορικά με τον υπερδανεισμό, με ποσοστό 46%, αναφερόταν η Πελοπόννησος στην «Καθημερινή» της Κυριακής.
Ως εκ τούτου, η ημερίδα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας απέκτησε επιπρόσθετο ενδιαφέρον. Στόχος ήταν η ενημέρωση των μελών για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Για την ενημέρωση βρέθηκαν στην Καλαμάτα στελέχη της Glocal Finance A.E., με επικεφαλής τον Σπύρο Μαρίνη, διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, γιατί φτάσαμε έως εδώ και τι οδήγησε την Πελοπόννησο να κατακτήσει αυτό το αρνητικό βραβείο.
Όπως είπε, το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο για τον επιχειρηματικό κόσμο, ενώ οφείλεται στη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και στην υστέρηση, κατ’ επέκταση, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις ανάγκες κάλυψης και εξυπηρέτησης αυτού του δανεισμού.
Η σημερινή κατάσταση, κυρίως, περιγράφεται στον εφαρμοστικό νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα σε σχέση με το μνημόνιο, και, κατά δεύτερο, στο νόμο για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών.
Σχετικά με το 46% των κόκκινων δανείων στη Πελοπόννησο, ο κ. Μαρίνης είπε ότι η ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα η περιοχή κοντά στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πλήττεται ή, καλύτερα, έχει πληγεί «τραγικά» από τις πυρκαγιές του 2007.
Η παρέμβαση τότε με ευνοϊκότερους όρους για την αλλαγή των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων και τη μετατροπή τους σε δάνεια πυρός ασφαλώς και πρόσκαιρα οδήγησε στη σχετική ελάφρυνση των αναγκών για την εξυπηρέτηση του δανεισμού. Όμως, η υστέρηση σε πωλήσεις των επιχειρήσεων, σε σχέση με την επισκεψιμότητα της περιοχής από πλευράς τουρισμού, καθώς και το πρόβλημα που ανέκυψε με την οικονομική κρίση στη χώρα, επιδείνωσαν την κατάσταση και σήμερα έχουμε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, τα οποία μπορεί να εγείρουν και ζητήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και διάσωσής τους.
Π.Μπ.