Κριτική του… καναπέ από τον “Ανοιχτό Δήμο” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα σύμφωνα με τους Ν. Μπασακίδη και Αθαν. Ηλιόπουλο

Κριτική του… καναπέ από τον “Ανοιχτό Δήμο” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα σύμφωνα με τους Ν. Μπασακίδη και Αθαν. Ηλιόπουλο

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και τον Μαν. Μάκαρη

Η διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021 από την Καλαμάτα ξεκίνησε… στραβά μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αρχή έγινε από την ημερίδα της δεύτερης και την απουσία της πρώτης, αλλά γενικότερα τα πνεύματα ήταν πάντα οξυμμένα.
«Ο Ανοιχτός Δήμος» ήθελε ενημέρωση και διαφάνεια από τη Δημοτική Αρχή για όλα τα στάδια της διαδικασίας, ο δήμαρχος ανταπαντούσε με τη δημιουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας, ενός οργάνου, εκτός των ασφυκτικών πλαισίων ελέγχου.
Η προχθεσινή συνέντευξη του «Ανοιχτού Δήμου» ήταν φυσικό να προκαλέσει ανταπάντηση από τη Δημοτική Αρχή. Το ρόλο ανέλαβαν ο πρόεδρος της Κ.Ε. «Φάρις», Θανάσης Ηλιόπουλος και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Νίκος Μπασακίδης.
Ο Νίκος Μπασακίδης διαβεβαίωσε ότι η ετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, ο οποίος κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή, έγινε με τη μέθοδο και τον επιστημονικό τρόπο που προσδιορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τόνισε, επίσης, ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας στελεχώθηκε από νέα και ικανά άτομα, ενώ το υλικό που περιέχεται στο φάκελο υποψηφιότητας συγκεντρώθηκε με συνεργατικές και συλλογικές διαδικασίες.
Ανέφερε ακόμη ότι έγινε διαβούλευση, ότι λειτούργησαν θεματικές ομάδες εργασίας, που επεξεργάστηκαν πολλά θέματα, διατύπωσαν απόψεις και παρουσίασαν προτάσεις και ιδέες, καθώς και ότι πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών.
Σε ό,τι αφορά τον Μανώλη Μάκαρη, είπε ότι μονίμως για το συγκεκριμένο ζήτημα η στάση του είναι «ήξεις- αφήξεις» και με διπλή τοποθέτηση, δηλαδή ταυτόχρονα θετική και αρνητική.
Ο Θανάσης Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη υπονομεύει αυτή την προσπάθεια της πόλης και πως τέτοιο πόλεμο δεν έχει κάνει καμία δημοτική παράταξη σε καμία άλλη υποψήφια πόλη.
Σημείωσε ότι η συνέντευξη Τύπου της παράταξής του είχε ως σκοπό να απολογηθεί ο επικεφαλής της για την αρνητική ψήφο στο Δημοτικό Συμβούλιο (σημειώνεται ότι η παράταξη Μάκαρη απείχε από την ψηφοφορία, εκτός του Π. Αλούπη που ψήφισε υπέρ).
«Εμείς θα περιμέναμε», ανέφερε ο Θανάσης Ηλιόπουλος για τη μείζονα μειοψηφία, «ότι θα βοηθούσε στο επίπεδο της κυβέρνησης», στο οποίο τόνισε ότι έχει πρόσβαση, προσθέτοντας, όμως, ότι η στάση της παράταξης δε βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση, για την οποία ανέφερε ότι στηρίζει και την υποψηφιότητα της Καλαμάτας.
Ακόμη ο πρόεδρος της «Φάρις» υποστήριξε ότι η επιτροπή που ζήτησε η μείζων μειοψηφία να συγκροτηθεί είναι έξω από το πλαίσιο που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αναφερόμενος, δε, στα οικονομικά ζητήματα που βάζει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, απάντησε ότι «τσάμπα πολιτιστική πρωτεύουσα δε γίνεται».
Σε νεότερη ανακοίνωσή του, πάντως, ο κ. Μάκαρης υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι “σχεδόν από πουθενά δε φαίνεται να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα επισφαλής η πρόβλεψη για 3 εκατομμύρια ευρώ σε χορηγίες. Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι: σε περίπτωση που δε βρεθούν τελικά όλα αυτά τα χρήματα, από πού θα αναζητηθούν; Από την αύξηση των δημοτικών τελών; από την αύξηση του πολιτιστικού τέλους; από δανεισμό; ή από περικοπές στο τεχνικό πρόγραμμα ή στις προσφερόμενες υπηρεσίες του Δήμου;
Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι πολίτες της Καλαμάτας δε θα έχουν τον έλεγχο του Καλαμάτα 21 σύμφωνα με την προτεινόμενη διοικητική οργάνωση. Βασικός φορέας διαχείρισης των θεμάτων της πολιτιστικής πρωτεύουσας θα είναι ανώνυμη εταιρεία.
Ο προϋπολογισμός των υποδομών που πρέπει να γίνουν στην πόλη εν όψει της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι πενιχρός και αντιπροσωπεύει μόλις το 6% του συνολικού προϋπολογισμού του Κ21».

του Αντώνη Πετρόγιαννη