Μια κοιτίδα πολιτισμού και μάθησης που πολλοί δεν γνωρίζουν στο Πεταλίδι (φωτογραφίες)

Μια κοιτίδα πολιτισμού και μάθησης που πολλοί δεν γνωρίζουν στο Πεταλίδι (φωτογραφίες)

13.500 τίτλοι βιβλίων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου
 
 «Τα βιβλία είναι ακοίμητες λαμπάδες της συγκεντρωμένης σοφίας, Έρασμος». Μια πλούσια κοιτίδα πολιτισμού και μάθησης, λειτουργεί εδώ και 41 χρόνια, σε μια περιοχή της Μεσσηνίας που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μπορεί να προσφέρει τόσο σημαντικό έργο σε αυτό τον τομέα.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου ξεκίνησε τη λειτουργία της για πρώτη φορά το Μάιο του 1974 με το διορισμό του πρώτου υπαλλήλου και από τότε λειτουργεί κανονικά έως σήμερα.
Το 1972 ο αείμνηστος Κουμεντάκος Χριστόφορος, έκανε δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού μία αίθουσα 80 τ.μ. στο ισόγειο της οικίας του, επιπλωμένη κατάλληλα και διαμορφωμένη με 800 τόμους βιβλίων, με σκοπό να ιδρυθεί Δημόσια Βιβλιοθήκη, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πολίτες. Η επιθυμία του υλοποιήθηκε και αναπτύχθηκε με τον καλύτεροι τρόπο.
 
Αναβάθμιση
Η Βιβλιοθήκη διοικείται από 5μελές Εφορευτικό Συμβούλιο και από τον Προϊστάμενο της. Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου, πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι η κα Αντωνία Μπούζα και προϊστάμενος ο κ. Γιώργος Δημόπουλος.
Όπως σημείωσε ο κ. Δημόπουλος σκοπός της Βιβλιοθήκης Πεταλιδίου, είναι να συμβάλλει στη δια βίου σφαιρική εκπαίδευση, να προάγει το θεσμό της μάθησης, να παρέχει πληροφορίες για τις τελευταίες τεχνικές επιστημονικές και κοινωνικές εξελίξεις και να ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό τις ανάγκες της κοινότητας την οποία εξυπηρετεί. Επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες Βιβλιοθήκες και σχετικούς οργανισμούς του εσωτερικού για την καλύτερη εκμετάλλευση των διαθέσιμων πηγών και την προώθηση της επικοινωνίας είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει. Τον Απρίλιο του 2003 η Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: Κοινωνία της Πληροφόρησης (Ε.Π.Κ.τ.Π)του 3ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εμπλουτίζεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Μετά από συνεργασία γίνονται προσπάθειες τώρα να αναβαθμισθεί η Βιβλιοθήκη, τόσο ψηφιακά, αλλά και κτηριακά μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και από φορείς ενίσχυσης δημοσίων υπηρεσιών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
13.500 τίτλοι
Οι υπηρεσίες στη Βιβλιοθήκη είναι δανειστικές, πληροφοριακές, πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε  ΑμεΑ, Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης σε παιδιά και εφήβους και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Επιδίωξη της Bιβλιοθήκης είναι η κατάρτιση μιας ποιοτικής, επίκαιρης και πλούσιας συλλογής και η κάλυψη όσο το δυνατόν των αναγκών ανάγνωσης και πληροφόρησης των χρηστών.
Η συλλογή της αποτελείται από περίπου 13.500 τίτλους βιβλίων, περιοδικά, εφημερίδες, DVD, CD-ROM και CD μουσικής που μπορεί να δανειστεί το κοινό. Καλύπτει θεματικές ενότητες όπως, Πληροφορική, Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Θρησκεία, Εκπαίδευση, Κοινωνικές Επιστήμες, Γλώσσα, Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Ιατρική, Καλές Τέχνες, Λογοτεχνία και Ιστορία. Υπάρχει, επίσης, ξεχωριστός χώρος για την Τοπική Ιστορία από Μεσσήνιους συγγραφείς και μη, όπως και Παιδικό Τμήμα.
Το υλικό που δεν δανείζεται και περιλαμβάνει εγκυκλοπαίδειες, λεξικά (πληροφορικό  υλικό), χάρτες, εφημερίδες και τεύχη περιοδικών, βρίσκεται (εκτός από ειδικές περιπτώσεις) στη διάθεση του κοινού προς χρήση στους χώρους της. Σημειώνεται ότι για το τμήμα των Σπάνιων Βιβλίων δεν επιτρέπεται η φωτοτύπησή τους για κανένα λόγο.
 
Μέλη
Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να γίνει μέλος της Bιβλιοθήκης δωρεάν, συμπληρώνοντας μια αίτηση εγγραφής μέλους.
Στη συνέχεια, αποκτά το δικό του προσωπικό κωδικό με τον οποίο πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με τη Bιβλιοθήκη. Tου χορηγείται κάρτα μέλους, η οποία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του δανεισμού. Η διάρκεια δανεισμού είναι 15 εργάσιμες ημέρες. Η πολιτική της βιβλιοθήκης για τις χρεώσεις / συνδρομές του οπτικοακουστικού υλικού, αλλά και γενικότερα όλου του υλικού που δανείζεται, ακολουθεί τον Κανονισμό της Βιβλιοθήκης.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα πρόσβασης στο Internet μέσω των 5 υπολογιστών που διαθέτει, όπως και η δυνατότητα εκτύπωσης υλικού.
Επίσης, υποστηρίζει και ασύρματο δίκτυο και ο ενδιαφερόμενος χρησιμοποιεί για την πρόσβασή του έναν 26ψήφιο κωδικό, ο οποίος του δίνεται από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.
Επίσης, άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω των PC που διαθέτει για τους συγκεκριμένους χρήστες. Ακόμη, υπάρχει ράμπα που παρέχει την πρόσβαση στους χώρους της και σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Τέλος, η χρήση του διαδικτύου είναι δωρεάν και υπόκειται στο κανονισμό της Βιβλιοθήκης ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.   
 
Χρειάζεται στήριξη
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου είναι ανοικτή για το κοινό Δευτέρα ως Παρασκευή, ενώ παραμένει κλειστή Σάββατο, Κυριακές και επίσημες αργίες.
Όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ικανή κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες αυτού του πολιτιστικού κυττάρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση του αναγνωστικού κοινού, καθώς και των πολιτών που επισκέπτονται το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης.
«Επανειλημμένα ζητήσαμε από τον αρμόδιο φορέα να μας δοθούν  τα ελάχιστα (χρήματα ή υλικό), ώστε να λειτουργούμε αξιοπρεπώς, αλλά μάταια! Έχουμε προτείνει, αρκετές φορές, μία προσεχτική κατανομή των χρημάτων ώστε να μαζευτεί ένα ποσό για να μην επιβαρυνθεί το κράτος και ούτε αυτό να λειτουργήσει εις βάρος των άλλων Βιβλιοθηκών. Αλλά και πάλι δεν εισακουστήκαμε! Η Βιβλιοθήκη του Πεταλιδίου είναι από τις ελάχιστες που οικονομικά δεν  υποβάλλει σε δαπάνες το ελληνικό δημόσιο με ενοίκιο (επί 40 έτη) διότι είναι ιδιόκτητη.
Θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες και τα παιδιά μας ένα χώρο μελέτης και έρευνας, μία κοιτίδα πολιτισμού και τέλος να σώσουμε τη Βιβλιοθήκη μας, για να μη κλείσει ένα ανεκτίμητο κοινωνικό αγαθό», κατέληξε.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη