Με ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν τα όρια της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και συστήνουν την ακριβή τήρησή τους προκειμένου «να ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία ατυχήματα»
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ελπίζει σε αυτές τις γιορτές όλοι οι οδηγοί να είναι πιο προσεχτικοί, ειδικά ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε «όλοι οι ιατροδικαστές να είμαστε αχρείαστοι»
Συνυφασμένο με το γιορτινό κλίμα των ημερών το αλκοόλ, ωστόσο, τείνει να μετατρέπεται συχνά σε άκρως επικίνδυνο ή και μοιραίο παράγοντα κατά την οδήγηση και την οδική ασφάλεια. Με ανακοίνωσή τους οι Έλληνες ιατροδικαστές υπενθυμίζουν τα όρια της υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ και συστήνουν την ακριβή τήρησή τους προκειμένου «να ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία ατυχήματα και εμείς οι ιατροδικαστές να είμαστε αχρείαστοι».
Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν, σύμφωνα με τα στατιστικά, την πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες 19-39 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Η επίπτωση του αλκοόλ στην οδήγηση… γνωστή και μη εξαιρετέα: η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την εγρήγορση του οργανισμού, την ικανότητα αναγνώρισης κινδύνου, την ικανότητα παρακολούθησης αλλαγής των συνθηκών και αυξάνει δραματικά το χρόνο που χρειάζεται ο εγκέφαλος του οδηγού να επεξεργαστεί τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον, ικανότητες εξαιρετικά σημαντικές κατά την οδήγηση.
Πότε ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ
Η θεωρία είναι γνωστή, ωστόσο, οι Έλληνες οδηγοί αποδεικνύεται ότι δυσκολεύονται στην… πράξη. Το «ακόμη ένα ποτηράκι» ή «το τελευταίο ποτηράκι» αποτελούν τις πιο συχνές υποσχέσεις που δίδουν οι οδηγοί στους εαυτούς τους και τους άλλους τις γιορτινές ημέρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, βάσει του νόμου ένας οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι από 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος (μετά από αιμοληψία) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραµµαρίου, ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα (στα γνωστά αλκοτέστ της τροχαίας).
Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητα αλκοόλ ως εξής: Ένα ποτήρι κρασί (125ml), μία μπύρα (330ml), ή ένα ποτήρι (40ml) ουίσκι, βότκα, τζιν περιέχουν την ίδια ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης, δηλαδή περίπου 16ml ή 13 γραμμάρια. Έτσι, με την κατανάλωση 490ml μπύρας, 200 ml κρασιού, 60 ml ούζου, 55ml ουίσκι ή βότκας ή τζιν το όριο έχει «καταρριφθεί».
Η νομοθεσία προβλέπει χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ακόμη και ακινητοποίηση οχήματος για τους οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ, ωστόσο αυτό που παραβλέπουν οι Έλληνες οδηγοί είναι ότι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται πρωτίστως με τη σωματική ακεραιότητα και την ζωή τους και όχι με το όχημα ή το δίπλωμα τους.
protothema.gr