Συντονιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς πλέον εμπλέκεται στα λιμενικά πράγματα της χώρας και αναμένεται να καταθέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία διορθωτικές προτάσεις, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων.
Όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης ενός δικτύου υδατοδρομίων στην επικράτεια αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία και υπόσχεται πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα υδατοδρομίων σε προσδιορισμένη γεωγραφική ενότητα, προκειμένου να υπάρξουν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι το Ιόνιο φαίνεται να είναι αρκετά πιο ώριμο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ μάλλον ακολουθεί η Κρήτη σε βαθμό ωριμότητας.
Συμπληρωματικότητα
Όπως υποδεικνύουν, το υδροπλάνο υπόσχεται συμπληρωματικότητα στις συγκοινωνίες της χώρας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αναδιάταξη του χάρτη μεταφορών.
Οι ίδιες πηγές, οι οποίες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά, σημειώνουν ότι «ευχής έργον θα ήταν να βλέπαμε το πρώτο υδροπλάνο να εκτελεί μη τακτικές πτήσεις το καλοκαίρι του 2016».
Ειδικότερα, από την άνοιξη του 2015 το ΤΑΙΠΕΔ δραστηριοποιείται αποφασιστικά στη διαδικασία ανάπτυξης υδατοδρομίων, λειτουργώντας άτυπα ως συντονιστικός δίαυλος του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού εγχειρήματος.
Το ΤΑΙΠΕΔ, καθότι είναι πια ιδιοκτήτης των 12 μεγάλων λιμανιών της χώρας και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στα κατά τόπους λιμενικά ταμεία, αποτελεί εξ ορισμού το φορέα που εμπλέκεται στη συντριπτική πλειονότητα του αριθμού των εγκαταστάσεων που διεκδικούν αδειοδότηση, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, έχει αναθέσει στο μέλος του Δ.Σ., Άγγελο Βλάχο, την παρακολούθηση της προσπάθειας, με αρμοδιότητα τον συντονισμό των υπηρεσιών, την άμβλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επίσπευση των αδειοδοτήσεων.
Το Ταμείο υπογραμμίζει το θετικό χαρακτήρα του εγχειρήματος της ανάπτυξης των υδατοδρομίων, καθώς το εκλαμβάνει ως σημαντική παράμετρο στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Ήδη ο κ. Βλάχος και υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις σε οργανισμούς λιμένος και επί μέρους λιμενικά ταμεία, προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών.
Αυτές οι πρωτοβουλίες προχωρούν σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που αποτελεί θεσμικά την επισπεύδουσα αρχή και θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βελτιώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια.
Σημειώνουμε ότι για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Καλαμάτα εκδόθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να εκπονηθούν οι φάκελοι που απαιτούνται για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου.
Στη συνέχεια, αυτοί θα υποβληθούν στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, για τη λήψη της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.