Η Πάτρα προς Καλαμάτα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα: «Κάντε θόρυβο»

Η Πάτρα προς Καλαμάτα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα: «Κάντε θόρυβο»

Με ενδιαφέρον και υψηλού κύρους ομιλητές το συνέδριο για τον πολιτισμό και την παράδοση

«Κάντε θόρυβο. Ο δημιουργικός θόρυβος τραβάει την προσοχή». Αυτή ήταν το βράδυ της Τετάρτης η συμβουλή του οργανωτή των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική πρωτεύουσα 2006, που ήταν η Πάτρα, Δημήτρη Τουλιάτου, προς τους φορείς της Καλαμάτας, για τη διεκδίκηση από την Καλαμάτα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.
Ο κ. Τουλιάτος παρουσίασε τις εμπειρίες του από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Πάτρας, στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής του Ομίλου Καλοφωλιά, με τίτλο «Μεσσηνία: Χτίζοντας Παραδόσεις και Πολιτισμό- Δημιουργώντας Ανάπτυξη».
Το συνέδριο παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον φορείς και πολίτες της Μεσσηνίας, ενώ βραβεύτηκε για την προσφορά της στον πολιτισμό η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων, Βίκυ Καρέλια. Η δε έφορος Λαογραφίας του Λυκείου των Ελληνίδων, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σοφία Καπετανάκη, ανακοίνωσε τη λειτουργία το καλοκαίρι του 2016 του Μουσείου Αυθεντικών Ενδυμασιών στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας, στην οδό Σταδίου.

Πολιτιστική πρωτεύουσα
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Γιώργου Καλοφωλιά και ακολούθησε ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος, ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, ο οποίος μίλησε για το θρησκευτικό τουρισμό, ως παράγοντα ανάπτυξης και προβολής του μεσσηνιακού πολιτισμού.
Για τη δυναμική των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών και την αξιοποίησή τους ως μοχλού ανάπτυξης για την Καλαμάτα, μίλησε ο George Perot, ιδρυτής της ΑΜΚΕ M.E.S.O (Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής), ιδρυτής και πρόεδρος της EURICCA (European Research & Innovation Agency for Cultural Clusters).
Για το φάκελο διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής KALAMATA 2021, Έκτωρ Τσατσούλης.
Όπως τόνισε, οι 14 ελληνικές πόλεις που κατέθεσαν φάκελο υποψηφιότητάς δεν είναι 14 ανταγωνιστές, αλλά 14 πόλεις που αναγνωρίζουν την αξία του πολιτισμού, σε κοινωνικό επίπεδο, επίπεδο προόδου των τεχνών, αλλά και την αναπτυξιακή του διάσταση.
Μιλώντας για την οικονομική προσφορά του πολιτισμού, είπε ότι ο πολλαπλασιαστής των ευρωπαϊκών πολιτιστικών πρωτευουσών είναι 1 προς 8 και ο κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί άλλες 8 θέσεις εργασίας γύρω από το έργο του.
Έκλεισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις συνεργασίες του Γραφείου Υποψηφιότητας με φορείς και πολίτες, στις ομάδες εργασίας, ενώ προβλήθηκε βίντεο για τις διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού του KALAMATA:21.

«Κάντε θόρυβο»
Ο οργανωτής – διαχειριστής εκδηλώσεων πολιτισμού/ διευθυντής μάρκετινγκ Οργανισμού Πάτρα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, Δημήτρης Τουλιάτος, μίλησε για τις δικές του εμπειρίες και διαπιστώσεις από την Πάτρα και έδωσε κατευθύνσεις για το τι πρέπει να προσεχθεί.
«Επί 4 χρόνια ζούσαμε σε μια απίστευτη νιρβάνα και χαλαρότητα και κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία σοβαρής προετοιμασίας. Να συμπεριφερθείτε σαν να σας έχει ανατεθεί ήδη ο φάκελος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Κρίσιμος παράγοντας είναι η αποφασιστικότητα. Κάντε δράσεις που θα προκαλέσουν και εκτός Μεσσηνίας. Με απλά λόγια, “κάντε θόρυβο”. Ο θόρυβος τραβάει την προσοχή», είπε μεταξύ άλλων και κατέθεσε την πεποίθησή του ότι η Καλαμάτα πρέπει να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Ο κ. Θανάσης Κυριαζόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, μίλησε για τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο της οικονομίας και τις πολιτικές στήριξης και ανάπτυξής του.

Μουσείο Ενδυμασιών
Η έφορος Λαογραφίας του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Σοφία Καπετανάκη, μίλησε για το ΛΕΚ και τη συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών. Πρόκειται, όπως είπε, για την πληρέστερη συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών και αναφέρθηκε στο Μουσείο που ετοιμάζεται στην οδό Σταδίου, στο διατηρητέο κτήριο Βογόπουλου – Πλεματιά, το οποίο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2016.
Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων και διευθύντρια των Ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, δρ. Ξένη Αραπογιάννη,  μίλησε για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Μεσσηνίας, την προστασία, την ανάδειξη και την προβολή τους.
Ακολούθως μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος ανασκαφών Αρχαίας Μεσσήνης, αντιπρόεδρος του «Διαζώματος», Πέτρος Θέμελης, ενώ ο κ. Νίκος Ζαχαριάς, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Μεσσηνία.
Για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τη συμβολή τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη μίλησε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης.
Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισαν οι Ανδρέας Α. Βρης δημοσιογράφος, Εύη Κονταξή οικονομολόγος, Ηλίας Μπιτσάνης δημοσιογράφος και Βίκυ Βετουλάκη δημοσιογράφος.