Για 12 ημέρες, από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας – Πελοποννήσου θα παρουσιάσει πλήθος ταινιών, πολλές από τις οποίες είναι φετινές ή περσινές, εστιάζοντας στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, ενώ θα ενεργοποιήσει και σημαντική εκπαιδευτική ζώνη.
Επίσης, θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες θα είναι σεμιναριακές, με τη συμμετοχή ξένων πανεπιστημιακών. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Σε συνέντευξη Τύπου, χθες το μεσημέρι, ο Θανάσης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, εξέφρασε ικανοποίηση για τη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, τονίζοντας πως η πόλη θα είναι το επίκεντρο κατά τη διεξαγωγή του, καθώς σ’ αυτήν θα προβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών, ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αμαλιάδα, στη Σκάλα Λακωνίας και στο Άργος.
Υποστήριξη από
το Δήμο Καλαμάτας
Ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζει τη διενέργεια του Φεστιβάλ, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε πίστωση 5.000 ευρώ για κάλυψη μέρους των εξόδων της διοργάνωσης, ενώ διαθέτει δωρεάν το αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στην οδό Αριστομένους 95, για την προβολή των ταινιών.
Ο κ. Ηλιόπουλος ευχαρίστησε τις κυρίες Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου, τις οποίες αποκάλεσε «ψυχή της διοργάνωσης», για τη συνεργασία, κάλεσε δε το κοινό να προσέλθει στην τελετή έναρξης, σήμερα και ώρα 20.00, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».
Τριάντα ελληνικές παραγωγές
Η σκηνοθέτις Κλεώνη Φλέσσα, αφού ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας για την υποστήριξη, επισήμανε ότι «ρίξαμε μεγάλο βάρος στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ», προσθέτοντας πως θα βρεθούν στην Καλαμάτα οι πανεπιστημιακοί και σκηνοθέτες Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία και ο δημιουργός Hugo Mata από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν έργα τους και θα κάνουν σεμινάρια.
Ορισμένα από τα σεμινάρια θα διεξαχθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, ο πρόεδρος του οποίου, αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Ζαχαριάς, εξέφρασε τη χαρά, του διότι το Πανεπιστήμιο φιλοξενεί δύο δράσεις του Φεστιβάλ. Τόνισε δε ότι τα αντικείμενα της Οπτικής Ανθρωπολογίας και της Πολιτισμικής Διαχείρισης διδάσκονται στη Σχολή της Καλαμάτας.
Η κυρία Φλέσσα επεσήμανε πως το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, φετινές και περσινές παραγωγές, ενώ το 25% των ταινιών είναι βραβευμένες σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ.
Αφιέρωμα
στον Γιώργο Κολόζη
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ Γιώργο Κολόζη, με την προβολή 5 ταινιών του, τις οποίες θα προλογίσει ο Γιάννης Κολόζης, γιος του, επίσης ντοκιμαντερίστας.
Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η εκπαιδευτική ζώνη, με πολλές ταινίες και πολλές συμμετοχές από σχολεία της Καλαμάτας και της περιοχής της. Θα διοργανωθεί δε σεμινάριο παραγωγής εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ από το σκηνοθέτη Νίκο Καλλαρά.
Ακόμη, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου της Πέπης Ρηγοπούλου με τίτλο «Θάλαμος ανανήψεως», με εισηγητή το δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη, στην οποία θα μετάσχει μουσικά ο Γιώργος Παυλάκος.
Τέλος, θα διοργανωθεί ημερίδα με θέμα «Τέχνη και ψυχολογία», που θα διεξαχθεί στη Μεσσήνη.