Την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας για την κοινωνική ασφάλιση παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Πετράκος, τονίζοντας πως «τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος».
Επίσης, απάντησε στο επεισόδιο που συνέβη με τον ίδιο σε μπλόκο των αγροτών στη Μεσσήνη, αν και είπε ότι πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ μίλησε για «δύο-τρία θερμοκέφαλα παιδιά», στα οποία συνέστησε να μην παρασύρονται «από τους γνωστούς εχθρούς της Δημοκρατίας».
Στην αρχή της συνέντευξης μίλησε το μέλος της Νομαρχιακής, Μαρία Μήτση, η οποία ανέφερε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί κι αυτό μέρος του σχεδίου για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, τη φτωχοποίησή του, την εξάρτησή του από ξένα κέντρα συμφερόντων που αποβλέπουν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στην εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Τόνισε δε ότι μόνο η ΛΑ.Ε. πριν και από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Άλλος δρόμος
Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκος παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του κόμματός του, τονίζοντας ότι το σχέδιο νόμου που έφερε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό έχει μόνο καταστροφικές συνέπειες και με κανέναν τρόπο δεν επιλύει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος.
Μειώνει, όπως είπε, τις συντάξεις, αυξάνει τα όρια ηλικίας και τις εισφορές των εργαζομένων και γενικότερα θίγει ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
«Η κατακόρυφη αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ως στόχο την περαιτέρω οικονομική καταστροφή τους, ώστε να φύγουν από το επάγγελμα και να κυριαρχήσουν πλέον οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα μεγάλα γραφεία. Δηλαδή, οι αγρότες να είναι κολίγοι στα χωράφια τους και οι νέοι επιστήμονες να είναι ή άνεργοι ή μετανάστες ή εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα στα γραφεία μεγαλοδικηγόρων ή μεγαλοεργολάβων.
Οι μέχρι τώρα, όμως, κινητοποιήσεις (γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων), που ήταν πρωτοφανείς σε μαζικότητα, οι συγκεντρώσεις των αγροτών στα μπλόκα, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια των συνδικάτων αποδεικνύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δε θα περάσουν.
Η ΛΑ.Ε στήριξε και στηρίζει αυτές τις κινητοποιήσεις, διότι πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι καταστροφικές και θα ανατραπούν από την αντίσταση του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ. Πετράκος.
Έξοδος από Ευρωζώνη
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας δεν έχει προβλήματα λόγω υψηλών δαπανών της για συντάξεις, αφού αυτές έχουν μειωθεί δραστικά τα χρόνια των μνημονίων, αλλά λόγω της δραματικής μείωσης των εσόδων της, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, που οδήγησαν σε εργοδοτική ασυδοσία και εκτίναξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Επομένως, όπως συμπλήρωσε, η κοινωνική ασφάλιση μπορεί να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί, μόνον εφόσον καταργηθούν τα μνημόνια, διασφαλιστούν και αυξηθούν τα έσοδά της.
«Η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε συνδυασμό με ένα αντιμνημονιακό προοδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να δώσουν την αναγκαία οικονομική ρευστότητα για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, να μειωθεί η ανεργία, να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία, η Κοινωνική Προστασία, η Υγεία και η Ανάπτυξη», παρατήρησε.
Τέλος, αναφέρθηκε στο επεισόδιο που είχε με αγρότες, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, «ότι αυτοί που επιχείρησαν να του επιτεθούν δεν πρέπει να παρασύρονται από τους γνωστούς εχθρούς της Δημοκρατίας, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, αλλά για να προωθήσουν τους αντιδημοκρατικούς και τραμπουκικούς πολιτικούς τους στόχους και επιδιώξεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού, χρησιμοποιώντας την καραμέλα ότι όλοι είναι ίδιοι. Εμείς που συγκροτούμε τη ΛΑ.Ε. αποδείξαμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι με πράξεις και όχι με λόγια».
Κλείνοντας το μέλος της Νομαρχιακής, Γιάννης Κουλουμπίνης, αναφέρθηκε μιλώντας για το ασφαλιστικό σε μια ειδική κατηγορία, αυτούς που βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό στάδιο από τις πρώην ΔΕΚΟ και έχουν αποχωρήσει από το 2012. Όπως είπε, οι συγκεκριμένοι επιβαρύνονται επιπλέον από 1 εξάμηνο έως 4,5 χρόνια για να πάρουν την σύνταξή τους. Για το διάστημα αυτό, δε, θα κληθούν από το νέο ενιαίο ταμείο να επιβαρυνθούν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, που είναι περίπου 6.000 ευρώ το εξάμηνο.
Της Βίκυς Βετουλάκη