«Τσιμπημένες» ελαφρά προς τα επάνω δείχνουν οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα καταγράφοντας από 3,00 – 3,10 ευρώ/κιλό (σε Ηράκλειο και Χανιά) σε 3,20 (Μεσσηνία και ημιορεινή Ηλεία) και 3,25 – 3,30 η Σητεία.
Οι τιμές αυτές είναι στο επίπεδο του ελαιοπαραγωγού και για μικρές ποσότητες, άρα θα παρουσιάζουν, κατά περίπτωση, διακυμάνσεις. Σύμφωνα με το olivenews.gr και το δημοσίευμα του Βασίλη Ζαμπούνη, η τιμή βυτίου παράδοση CIF Ιταλία είναι υψηλότερη αναλόγως ποιότητας, εμπορικής αμοιβής, κόστους μεταφορικών. Πρόκειται για ποιότητες εξτρίσιμων 0,3° με πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ το λαμπάντε 5° βρίσκεται στα 2,65 ευρώ/κιλό (παράδοση Ιταλία).
Στη Λακωνία οι πρόσφατες δημοπρασίες κατέγραψαν τιμές έως και 3,52 (στον Άγιο Δημήτρη Μονεμβασιάς, ειδική περίπτωση απευθείας αγοράς ενός βυτίου από Γερμανό αγοραστή), ενώ στη συνέχεια οι δημοπρασίες (Απιδιά, Μολάοι) πέτυχαν τιμές 3,30 και 3,35 ευρώ/κιλό.
Η άνοδος που παρατηρείται οφείλεται στις μειωμένες χύμα πωλήσεις των Ισπανών στους Ιταλούς, οι οποίοι στράφηκαν στην ελληνική αγορά εκδηλώνοντας αυξημένο ενδιαφέρον, αν και οι Έλληνες παραγωγοί είναι μάλλον διστακτικοί στις πωλήσεις τους κρατώντας στάση αναμονής, επηρεασμένοι από την περυσινή ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή άνοδο. Στην Ιταλία τα καλά έξτρα κινούνται στα 3,50 ευρώ/κιλό.
Η πορεία της ισπανικής παραγωγής θα κρίνει τις εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων και μηνών.
Αν επιβεβαιωθεί η μέχρι τώρα πρόβλεψη μιας παραγωγής που θα φθάσει, και μάλιστα ίσως ξεπεράσει τους 1,2 εκατομμύρια τόνους, τότε η ροή των ισπανικών πωλήσεων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, ασκώντας κάποια πίεση στις τιμές.
Αν, αντίθετα, τα στοιχεία δείξουν παραγωγή κάτω των 1,2 εκατομμυρίων τόνων, και μάλιστα αν δεν έρθουν το Φεβρουάριο οι αναμενόμενες βροχές, τότε η άνοδος των τιμών που βλέπουμε αυτές τις ημέρες – και στην ελληνική αγορά – θα συνεχιστεί.
Το βέβαιο είναι ότι από την Ισπανία (άρα και από την Μεσόγειο) θα λείψουν τα καλά έξτρα, τα οποία θα είναι περιζήτητα. Κι αυτό είναι ένα καλό νέο για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
Το ευτύχημα, επίσης, είναι ότι η Ισπανία δίνει στη δημοσιότητα χωρίς καθυστερήσεις αξιόπιστα στοιχεία για την εξέλιξη της παραγωγής της, οπότε αποτρέπει τις κερδοσκοπικές κινήσεις.