Νέος Κοσμήτορας, ο δεύτερος κατά σειρά, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα, με τετραετή θητεία, εξελέγη από τους καθηγητές των δύο Τμημάτων στις 12 Ιανουαρίου 2016 ο καθηγητής Αλέξιος Γ. Κ. Σαββίδη, ιστορικός μεσαιωνολόγος-βυζαντινολόγος, που επί μία πενταετία και πλέον (2010-2015) θήτευσε ως πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΤΙΑΔΠΑ). Ο κ. Σαββίδης διαδέχεται στη θέση αυτή την ομότιμη πλέον καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα, οποία αφυπηρέτησε πρόσφατα ευδοκίμως.
Ο κ. Σαββίδης σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Βυζαντινής Ιστορίας στο King’ s College (Master of Philosophy) και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (διδακτορικό). Υπήρξε επίσης ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και καθηγητής Μεσαιωνικής και Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος). Είναι εξάλλου επιμελητής έκδοσης του περιοδικού “Βυζαντινός Δόμος” και του “Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού”. Δίδαξε Βυζαντινή και Μεσαιωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε.), ενώ από το 1997 δίδαξε Βυζαντινή Ιστορία και βυζαντινο-ισλαμικές σχέσεις στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Rand-Afrikaans του Johannesburg (Νοτίου Αφρικής). Είναι επίσης από το 2010 αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, στην Αθήνα.
Έχει γράψει πολλά βιβλία και μονογραφίες και πάνω από 250 μελέτες και άρθρα, ιδιαίτερα για τις σχέσεις Βυζαντίου-Ισλάμ (Άραβες-Τούρκοι), για τη βυζαντινή προσωπογραφία – γενεαλογία και για τη Μεσαιωνική Ιστορία του ελλαδικού χώρου (ιδιαίτερα του πελοποννησιακού χώρου), του μεσαιωνικού ποντιακού Ελληνισμού αλλά και της Εγγύς Ανατολής.
Το 1997 του απονεμήθηκε το Α’ Βραβείο Αμπντί-Ιπεκτσί για τη συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινο-τουρκικών σχέσεων. ΄Εχει συνεργαστεί σε διεθνούς κύρους εγκυκλοπαιδικά έργα (Encyclopedia of Islam, το Lexikon der Byzantinistik και την Encyclopedia of the Crusades), ενώ κατά την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκε συγγραφικά και με θέματα μουσικολογίας και κλασσικής μουσικής παιδείας.