«Αν δεν ξέραμε ότι ο κύριος Κατρούγκαλoς είναι βουλευτής Μεσσηνίας, θα αναρωτιόμασταν σε ποια χώρα ζει»
Τη θέση της για το νέο Ασφαλιστικό θέλησε να κάνει γνωστή η Λαϊκή Ενότητα Μεσσηνίας, μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία του κόμματος.
Τοποθετηθείς ο Θανάσης Πετράκος εξέφρασε τη σιγουριά ότι το σχέδιο για το Ασφαλιστικό θα γίνει χειρότερο μόλις οι θεσμοί μελετήσουν την ελληνική άποψη, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίο που καμία κοινωνική ομάδα και κανένας φορέας στη χώρα δεν έχει συμφωνήσει.
Μιλώντας με νούμερα, θέλησε να κάνει γνωστό τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις με την υπάρχουσα πρόταση. Χαρακτηριστικά είπε: «Με το 3ο Μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι επίσης το υπερψήφισαν (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ποτάμι) δεσμεύθηκαν να περικόψουν 2,25 δισ. ευρώ από τις συντάξεις τη διετία 2015-2016, για να “εξοικονομηθούν” χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν – κι αυτά – για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Η κυβερνητική πρόταση, που προφανώς κατά τη “διαπραγμάτευση” με τους “θεσμούς” θα χειροτερεύσει, περιλαμβάνει: Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι 1/1/2020 για 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Μειώσεις στις κύριες συντάξεις 15-30% για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1/1/2016, λόγω χειροτέρευσης του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο οποίος θα εφαρμοστεί και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις με την προσθήκη προσωπικής διαφοράς, που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2018, οδηγώντας σε μειώσεις και για τους ήδη συνταξιούχους. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, 1% σε εργοδότες και 0,5% σε εργαζoμένους. Τριπλασιασμό στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών σταδιακά έως το 2019. Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζομένους με μπλοκάκια, οι οποίες, σε συνδυασμό με το φορολογικό εξανδραποδισμό τους, τους οδηγούν σε έξοδο από το επάγγελμά τους και στην ανεργία. Διατήρηση της “ρήτρας μηδενικού ελλείμματος” (που η κυβέρνηση θα… καταργούσε) για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία μετονομάζεται σε “κανόνα βιωσιμότητας” και οδηγεί σε νέες μεγάλες μειώσεις τους. Ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης σ’ ένα “Υπερταμείο”, με τρόπο που οδηγεί στην ισοπέδωση δικαιωμάτων και παροχών, σε οργανωτικό χάος και πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις ύψους 35-50% που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις κύριες, τις επικουρικές και τα εφάπαξ τα προηγούμενα 5 χρόνια. Επίσης, σε όσα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, δηλαδή: τη μείωση της κατώτατης σύνταξης από τα 486 στα 392 ευρώ και, ειδικά στους συνταξιούχους κάτω από τα 67, στα 338 ευρώ, την αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά 2% στις κύριες συντάξεις και κατά 6% στις επικουρικές, την κατάργηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, την επιπλέον 10% μείωση της σύνταξης κατ’ έτος για όσους/ες συνταξιοδοτούνται πρόωρα, την αύξηση στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης έως και 17 χρόνια».
Κλείνοντας ο Θανάσης Πετράκος έκανε γνωστές τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίες, όπως επισήμανε, θα φέρουν και τη λύση, αλλά για να βρεθεί προϋποθέτουν τα εξής:
-ακύρωση των μνημονίων
-ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και, κατά συνέπεια, αντιμετώπιση της ανεργίας,
-άμεση παύση πληρωμών στο χρέος και βαθιά διαγραφή του
-πάταξη της εισφοροδιαφυγής, της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας
-αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αύξηση των μισθών
-εφαρμογή, χωρίς μειώσεις, της κρατικής συμμετοχής στην τριμερή χρηματοδότηση της ασφάλισης
-ανακεφαλαιοποίηση και αποκατάσταση της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης (άτοκες καταθέσεις, χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα, κούρεμα PSI+)
«Η κυβερνητική πρόταση κατεδάφισης των συντάξεων θίγει όλα τα κοινωνικά στρώματα», όπως είπε κλείνοντας, γι’ αυτό κάλεσε σε παλλαϊκή εξέγερση, με την αρχή να γίνεται σήμερα στη συγκέντρωση της Αθήνας, με τα λεωφορεία να φεύγουν στις 8.30 το πρωί από την οδό Ψαρών.
Την άποψη της νεολαίας της ΛΑΕ Μεσσηνίας εξέφρασε η Μαρία Μήτση, που μίλησε για το σχέδιο Κατρούγκαλου, «ένα σχέδιο συνεπές απέναντι στον παραλογισμό και τη σκληρότητα των μνημονίων, που πλήττει γενικά τον τομέα της ασφάλισης και κυρίως εμάς τους νέους».
Όπως σχολίασε ακόμη, αν δεν ήξεραν ότι ο κ. Κατρούγκαλος είναι βουλευτής Μεσσηνίας, θα αναρωτιούνταν σε ποια χώρα ζει και ποιανής χώρας τα συμφέροντα εξυπηρετεί, «γιατί οι Έλληνες από αυτό το σχέδιο δεν έχουν τίποτα να προσδοκούν παρά μόνο τα χειρότερα».
Κλείνοντας, κάλεσε και αυτή με τη σειρά της τον κόσμο σε ξεσηκωμό για την ανατροπή κάθε μνημονιακής πολιτικής.
Π.Μπ.