Το ζήτημα λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές έχει δημιουργήσει αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και εμπόρων, αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους εργοδοτικούς φορείς. Κάποιοι, δε, θεωρούν ότι θα μπορούσε το μέτρο να λειτουργήσει τόσο υπέρ της επιχειρηματικότητας όσο και υπέρ των καταναλωτών.
Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία των εμποροϋπαλλήλων και στην Καλαμάτα τάσσεται κατά του μέτρου, αφού γνωρίζουν ότι η εργασία τους δεν πληρώνεται ανάλογα με το νομικό καθεστώς, ενώ και η γενικότερη τακτική των εργοδοτών είναι ανάλογη. Πληρώνουν με καθυστέρηση, έναντι, δεν υπάρχουν ρεπό και οι συνθήκες εργασίες θυμίζουν τους κωπηλάτες στη γαλέρα.
Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με πρόσκλησή της ανοίγει και πάλι το θέμα της αργίας ή μη των καταστημάτων τις Κυριακές, ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους φορείς την άποψή της πριν προχωρήσει σε οριστικές αποφάσεις.
Ήδη για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το Εμπορικό Τμήμα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, που θα εισηγηθεί στο Διοικητικό του Συμβούλιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την ερχόμενη Πέμπτη.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος Π. Γκραίκης και τα μέλη, Ηλ. Κουτίβας, Γ. Κωστόπουλος, Παν. Τζανετέας, ενώ απουσίαζε ο Γ. Καπερώνης. Επίσης, είχαν προσκληθεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη και ο γραμματέας Φ. Μπουγάς.
Η βασική φιλοσοφία και εισήγηση του κ. Γκραίκη ήταν ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριζόντια με μια απόφαση, αλλά θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις οι τοπικές κοινωνίες. Ειδικότερα, ζήτησε οι τουριστικές ζώνες στο νομό να ανοίγουν κάθε Κυριακή, ενώ για τις υπόλοιπες να αποφασίζουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς.
Για την πόλη της Καλαμάτας σχολίασε ότι στον άξονα Ιστορικό Κέντρο, Αριστομένους (από τον Άγιο Νικόλαο έως τον Νέδοντα) και στην παραλιακή ζώνη, τα καταστήματα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, τόνισε ότι ήδη με έγγραφό της στην Περιφέρεια ζητά να ισχύσουν τα πράγματα ως έχουν στην Καλαμάτα και να προστεθούν ακόμα δύο ημέρες με την «Κόκκινη» και «Λευκή» Νύχτα. Σε καμία περίπτωση δε δέχεται τα καταστήματα να είναι ανοικτά και τις 52 Κυριακές του χρόνου, ένα μέτρο που εν τοις πράγμασι δεν αύξησε, όποτε ίσχυσε, το τζίρο των μικρών επιχειρήσεων, παρά μόνο των πολυκαταστημάτων.
Κάθετα αντίθετος ήταν ο Γ. Κωστόπουλος, ο οποίος και υποστήριξε ότι από τη στιγμή που το οικονομικό καθεστώς είναι αυτό της ελεύθερης οικονομίας, να είναι στην ευχέρεια των καταστημάτων αν θα ανοίγουν ή όχι τις Κυριακές.
Ο Παν. Τζανετέας αντιπρότεινε ότι τα ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές δε βοηθούν ούτε τους επαγγελματίες ούτε τους καταναλωτές. Ζήτησε η κατάσταση να μείνει ως έχει ή να αποφασίσουν για το θέμα οι τοπικές συλλογικότητες. Βέβαια, κράτησε κάποιους ενδοιασμούς σε περίπτωση που είναι προγραμματισμένη η άφιξη κρουαζιερόπλοιου.
Ο Ηλ. Κουτίβας τάχθηκε κατά της αλλαγής του καθεστώτος, ενώ τυχόν εξαιρέσεις να αποφασίζονται από τους τοπικούς φορείς.
Τέλος και ο Γ. Καπερώνης, σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος, ζήτησε οι όποιες αποφάσεις να εναπόκειται αποκλειστικά στις τοπικές κοινωνίες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη