Η στήριξη των αδύναμων και η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της ένωσης δυνάμεων κυβέρνησης, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και φορέων, είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση. Αυτό υποστήριξε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του, χθες, στην εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας.
ΓΙΑ ΤΟ ACT4GREECE
Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης.
Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ως crowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.
Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες: 1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη, 2) κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, 3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα, 4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα, 5) περιβάλλον και αειφορία, 6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση και 7) αθλητισμός.
Οι πολλαπλές δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).
Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Ποια η προστιθέμενη αξία του act4Greece
Το act4Greece δίνει μια διέξοδο, ώστε από την Ελλάδα της κρίσης να περάσουμε στην Ελλάδα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της προοπτικής. Με την ελληνική κοινωνία να βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα και ανάγκες πιεστικές και αυξημένες, είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι, αν όλοι συνεισφέρουμε από λίγο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με το πρόγραμμα act4Greece ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο υποδοχής πόρων, χρηματικών και μη, από το «πλήθος», τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό και τη διασπορά. Πρωτίστως, όμως, το act4Greece, με το μοντέλο συμμετοχικής χρηματοδότησης που εισάγει, επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Η συνεισφορά του κάθε πολίτη, όσο μικρή κι αν είναι, είναι πολύτιμη, όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος και έργο να υλοποιηθεί και, κυρίως, ότι υπάρχουν εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας.
Ποιοι συμμετέχουν στο act4Greece
Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννης Λάτσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Καθένας από αυτούς τους φορείς συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του, αλλά μπορεί και να αξιοποιεί την πλατφόρμα, ως ένα σύγχρονο εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding), για να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει πόρους για έργα ή δράσεις που ούτως ή άλλως υποστηρίζει.
Οι άξονες του Προγράμματος
Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελείται από 7 άξονες:
•Πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη: περιλαμβάνει την υποστήριξη δράσεων κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιας υγείας και αλληλεγγύης, καθώς οι δράσεις αυτές προωθούν την κοινωνική συνοχή και τη βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
•Κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα: δίνει έμφαση στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, μέσα από δράσεις που εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.
•Πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα: καθώς ο πολιτισμός αποτελεί ανεκτίμητο κεφάλαιο για τη χώρα μας που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, στόχος του act4Greece είναι να υποστηρίξει δράσεις τόσο για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης όσο και για την ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
•Έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση: περιλαμβάνει την υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και δράσεων δια βίου μάθησης, που βοηθούν στην απόκτηση δεξιοτήτων και δημιουργούν ευκαιρίες για εργασία και περαιτέρω επαγγελματική, οικονομική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη.
•Νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση, ανάδειξη και προβολή καινοτόμων ιδεών και έργων, στην εκπαίδευση και καθοδήγηση ομάδων νέων επιχειρηματιών και στη δημιουργία υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.
•Περιβάλλον και αειφορία: περιλαμβάνει δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης που προάγουν την ποιότητα ζωής, συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των παραγωγικών δομών της ελληνικής οικονομίας και ενισχύουν τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών.
•Αθλητικές δραστηριότητες: υποστηρίζονται δράσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων, τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη χώρα μας.
Η επιλογή των συγκεκριμένων αξόνων, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες, ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή της κοινωνίας στην υποστήριξη συλλογικών κοινωνικών και αναπτυξιακών δράσεων και να αναδείξει την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων.
Οι ενεργές δράσεις του act4Greece
Στην παρούσα φάση, το Πρόγραμμα act4Greece υλοποιεί τρία σημαντικά έργα:
Παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Δυτικής Αττικής, με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλά παιδιά δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης, ψυχικά και σωματικά, ενώ τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας αυξήθηκαν στο 27,8%. Αρκετά παιδιά υποσιτίζονται, ενώ η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται λόγω της κακής διατροφής. Τα παιδιά είναι το μέλλον, οι φυσικοί κληρονόμοι της ιστορίας μας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος act4Greece, η Εθνική Τράπεζα έχει αναλάβει να ενισχύσει το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την παροχή σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων, ως μιας από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σε πρώτη φάση, θα καλυφθούν επιλεγμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας.
Το πρόγραμμα αρχικά περιλαμβάνει την παροχή ζεστού μεσημεριανού σχολικού γεύματος, σε 4.000 μαθητές 160 Δημοτικών Σχολείων της Δυτικής Αττικής, για την περίοδο 1.2.2016 – 15.6.2016.
Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ακριτικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την υποστήριξη των Γιατρών του Κόσμου: Στο πλαίσιο του Προγράμματος act4Greece, οι Γιατροί του Κόσμου αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν σχέδιο δράσης για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ανθρωπιστικής βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των κατοίκων (άποροι, άνεργοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, παιδιά) και σε μετακινούμενες πληθυσμιακές ομάδες τρίτων χωρών, στα νησιά Σάμο, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Νίσυρο, Ψέριμο και Τέλενδο.
Στόχος της δράσης είναι να ενισχυθεί η υγειονομική θωράκιση των περιοχών αυτών και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση του μόνιμου και προσωρινού πληθυσμού σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας.
Δημιουργία εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικτυακής εφαρμογής με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη του Κέντρου Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Στο πλαίσιο του Προγράμματος act4Greece, το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ) (www.rchumanities.gr) αναλαμβάνει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει διαφορετικού τύπου υλικό (αρχειακό, κειμενικό, οπτικό, ηχητικό, οπτικοακουστικό) για διαφορετικές όψεις της περιόδου του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία (1800-1830).
Το έργο θα υλοποιηθεί και με τη συνεργασία έγκριτων φορέων, όπως η Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κ.ά.
Στόχος του προγράμματος είναι:
1. Η αξιοποίηση Ελλήνων νέων επιστημόνων με διδακτορικούς τίτλους σπουδών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν το ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, χωρίς να χρειάζεται να διαφεύγουν στο εξωτερικό.
2. Η δημιουργία ενός εύχρηστου εργαλείου για την εύκολη πρόσβαση του κοινού σε αρχειακό υλικό, αποτελέσματα ερευνητικών μελετών, τραγούδια, φορεσιές, έργα τέχνης κ.ά. Αυτό το εργαλείο θα διευκολύνει επιπροσθέτως τη μελέτη σχετικών επιστημονικών ζητημάτων.
3. Η κατασκευή ενός εκπαιδευτικού εργαλείου για τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατάλληλου για τη διάχυση της επιστημονικής έρευνας.
4. Η συνεργασία και επικοινωνία εντός του διεθνούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, η οποία θα υποστηριχθεί από τη δίγλωσση έκδοση του έργου (ελληνική και αγγλική).
Τα συγκεκριμένα έργα, με τα οποία ξεκινά το Πρόγραμμα act4Greece, καλύπτουν βασικές ανάγκες συνανθρώπων μας στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας. Ταυτόχρονα, ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα και την εκπαίδευση με την αξιοποίηση ενός αρχείου που αφορά μια κορυφαία για τον Ελληνισμό περίοδο, ενώ έρχονται να στηρίξουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Στο μέλλον, τα έργα θα πολλαπλασιαστούν και θα διευρυνθούν σε όλο το φάσμα των δράσεων του Προγράμματοςact4Greece.
H ΕYKAIΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ CROWDFUNDING
Η αποτελεσματική λειτουργία της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι συνυφασμένη με τη δημιουργία ενός πλαισίου συμμετοχικής λήψης αποφάσεων (Ανοικτή/Συμμετοχική Δημοκρατία), ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και υποστήριξης δράσεων πληθοπορισμού (crowdsourcing, crowdfunding), με στόχο τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την τοπική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα. Ο εκδημοκρατισμός της χρηματοδότησης για εμπορικό ή κοινωνικό σκοπό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική αλληλεγγύη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Κι αυτό είναι καθοριστικά σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας.
Ενδεικτικά έργα που μπορούν να υποστηρίζονται μέσα από μια διαδικασία crowdfunding σε τοπικό επίπεδο είναι τα εξής: ανάπτυξη τοπικών υποδομών και δικτύων, υλοποίηση έργων καλλιτεχνικής και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και αθλητισμού, ανάδειξη του τοπικού προορισμού, υλοποίηση προτάσεων για έργα και δράσεις πολιτών μετά από αξιολόγηση από το ίδιο το κοινό.
Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υποστηρίζεται η προσέλκυση κεφαλαίων και υποστήριξης από ξένους ενδιαφερομένους και τη διασπορά.
O ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ETAIΡΕΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ CROWDPOLICY
H Crowdpolicy (www.crowdpolicy.com), αποτελώντας πρωτοπόρο εταιρεία σε θέματα CrowdSourcing & CrowdFunding στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αγορά, σχεδίασε και υλοποίησε για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας την πλατφόρμα CrowdFunding Act4Greece (πλατφόρμα συλλογής δωρεων και πόρων).
Η πλατφόρμα του προγράμματος www.act4Greece.gr σχεδιάστηκε κατάλληλα ώστε να υποδέχεται εγχρήματες δωρεές από όλον κόσμο είτε μέσω χρέωσης πιστωτικής κάρτας είτε μέσω μεταφοράς σε τραπεζικό λογαριασμό (μέσω φυσικού καταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας ή μέσω e banking).
Παράλληλα, η πλατφόρμα μπορεί να υποδεχθεί αιτήματα προσφοράς από Φορείς και ΜΚΟ σε είδος (υπηρεσίες, εξοπλισμός), επεκτείνοντας τη λογική της πλατφόρμας από CrowdFunding σε αυτό που διεθνώς ονομάζεται CrowdResourcing (συλλογή πόρων με δυνατότητα matchmaking βάσει αναγκών).
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ
O Γιώργος Καραμανώλης τελείωσε το 2ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμάτας. Αν και μόλις 31 χρόνων, είναι ο άνθρωπος πίσω από μια σειρά γνωστών δράσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ζει στην Αθήνα, όπου ακολούθησε βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας.
Τα τελευταία 9 χρόνια εργάζεται ως σύμβουλος Πληροφορικής και Καινοτομίας. Έχει συμμετάσχει στο συντονισμό ομάδων διοίκησης έργου και ως εμπειρογνώμονας σε έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Νέων Τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα, καθώς και ως σύμβουλος ανάπτυξης εφαρμογών και επιχειρησιακών συστημάτων στον ιδιωτικό τομέα. Έχει ασχοληθεί ενεργά με τον οργανωτικό και τεχνικό σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων, όπως το πρόγραμμα Δι@ύγεια.
Από το 2012 είναι συνιδρυτής και συντονιστής Καινοτομίας. Τεχνολογίας της εταιρείας Crowdpolicy.com.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη