Από το μεσημέρι της Πέμπτης που δημοσιοποιήθηκε το νέο – αναθεωρημένο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό κόλπο- με το οποίο χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» η περιοχή από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία, και ιδίως από την Παρασκευή, που αναρτήθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, το Καλό Νερό και την Ελαία, κάτοικοι και τοπικοί Άρχοντες προσπαθούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν, βλέποντας και τους χάρτες, τι ακριβώς προτείνεται να θεσπιστεί.
Είναι γεγονός ότι κανένας δεν περίμενε χαρακτηρισμό «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», αλλά, ανέμεναν, όπως άλλωστε και το ΣτΕ είχε τονίσει, τη θέσπιση – με το αναθεωρημένο Π.Δ. – «Εθνικού Πάρκου», απορρίπτοντας και επιστρέφοντας στο ΥΠΕΚΑ, λίγο πριν πέσει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Π.Δ. που πρότεινε το χαρακτηρισμό της περιοχής ως «Περιφερειακό Πάρκο».
Εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού «Π.Π.Φ.» εγείρονται και τα πρώτα ερωτηματικά για το εάν αυτός ο χαρακτηρισμός θα τύχει αποδοχής του ΣτΕ. Σε αρνητικό ενδεχόμενο, το οποίο όλοι θα πρέπει να εύχονται να αποφευχθεί, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικά αρνητικές και δυσάρεστες.
Με το σχέδιο Π.Δ. που παρουσιάστηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προτείνονται να θεσπιστούν αυστηρότεροι όροι για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου, κατ’ εφαρμογή των υποδείξεων του ΣτΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει παραπεμφθεί η Ελλάδα για έλλειψη θέσπισης μέτρων προστασίας της περιοχής και για την υπόθεση η οποία εκδικάστηκε πριν λίγες μέρες οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως είναι πραγματικός κόλαφος για τη χώρα μας προτείνοντας την καταδίκη της Ελλάδας! Στο σχέδιο Π.Δ., λοιπόν, υπάρχουν μέτρα, περιορισμοί, απαγορεύσεις, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Η δόμηση απαγορεύεται εντελώς κοντά ή μέσα στις αμμοθινικές περιοχές, ενώ αυξάνεται η αρτιότητα στη παραπλήσια Ζώνη Αγροτικού Τοπίου.
Οι περιοχές Προστασίας, σε ό,τι αφορά στη Μεσσηνία και το Δήμο Τριφυλίας, φτάνουν μέχρι και το πευκοδάσος της Ελαίας και γύρω από τη Νέδα και τον Αρκαδικό ποταμό. Από το Μπραζέρι του Καλού Νερού μέχρι και το λιμάνι της Κυπαρισσίας περιέχονται μικρές σε έκταση περιοχές με απαγορεύσεις, σε κάποια σημεία και μια στενή λωρίδα κοντά στην ακτή. Στα θετικά είναι ότι δεν μπαίνουν περιορισμοί σε επεκτάσεις του Καλού Νερού και της Ελαίας.
Η Περιοχή Προστασίας της Φύσης περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή, τον αιγιαλό, τις περιοχές με αμμοθίνες και τις παράκτιες δασικές περιοχές. Στη ζώνη αυτή θα απαγορεύεται η νέα δόμηση, ενώ τα παράνομα κτίσματα θα πρέπει να απομακρυνθούν.
Εξαιρούνται, ωστόσο, όσα αυθαίρετα δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους για να νομιμοποιηθούν, επομένως το ίδιο το σχέδιο Π.Δ. υπονομεύει όσα θεσπίζει. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή και όλες τις άλλες ζώνες (σ.σ. πλην αυτών που προαναφέρεται απαγόρευση) η δόμηση επιτρέπεται με αρτιότητα 20 στρεμμάτων για 120 κλίνες για τουριστικές μονάδες και 200τ.μ. για κατοικία. Και ως προς αυτό, όμως, είναι αβέβαιη η κρίση του ΣτΕ καθώς θεωρητικά, με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται εκτός δόμηση. Στη Ζώνη Αγροτικού Τοπίου, όπως προαναφέρεται, εκτός από τη γεωργική δραστηριότητα θα επιτρέπονται η κατοικία και τα ξενοδοχεία. Και στις δύο περιπτώσεις, το 80% του οικοπέδου θα πρέπει να διατηρηθεί στη φυσική του μορφή. Η δόμηση θα πρέπει να απέχει 50 μέτρα από τον αιγιαλό (παρότι η νομοθεσία έχει ως ελάχιστο όριο τα 100 μ.) ή τις αμμοθίνες. Ωστόσο, στο ίδιο το σχέδιο Π.Δ. αναφέρεται πως, δεν επιτρέπονται οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών καταλυμάτων και σύνθετα τουριστικά καταλύματα (τουριστικά χωριά).
Επιπλέον, θα επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν και η κατασκευή νέων ανάλογα με τις ανάγκες και υπό όρους. Σε όλη την Π.Π.Φ. θα επιτρέπεται η συντήρηση και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας, ο εκσυγχρονισμός νομίμως υφισταμένων δικτύων υποδομής. «Προσπαθούμε να βρούμε τη χρυσή τομή.
Να είναι αφενός συμβατή με τις απαιτήσεις του ΣτΕ, που είναι εύλογες και θεμιτές, αλλά από την άλλη να μη μηδενίζει την προοπτική μιας ήπιας ανάπτυξης στην περιοχή», ανέφερε ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, παρουσιάζοντας το αναθεωρημένο σχέδιο Π.Δ.
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο – Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους, ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του». Με την υπ’ αριθμ. 32/2015 γνωμοδότησης του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το αρχικά υποβληθέν σχέδιο Π.Δ (4.12.2014) κρίθηκε ως «μη νόμιμο», για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.
Παράλληλα η εν λόγω γνωμοδότηση συμπεριλάμβανε πλήθος παρατηρήσεων τόσο νομοτεχνικών όσο και ουσιαστικών, επί των προτεινόμενων όρων και περιορισμών καθώς και της προτεινόμενης ζωνοποίησης. Το ΥΠΕΝ, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, διαμόρφωσε νέο σχέδιο Π.Δ, εξετάζοντας τα αναφερόμενα στη γνωμοδότηση του ΣτΕ και κυρίως τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν, από την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής, τις διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας και τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Δεδομένου ότι, νέο το σχέδιο Π.Δ έχει σημαντικές αλλαγές, τόσο σε επίπεδο όρων και περιορισμών, όσο και στη διαμόρφωση των ζωνών προστασίας, αλλά και στο χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την Τρίτη 15/03/2016 και ώρα 13:00 μ.μ.
Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του σχεδίου Π.Δ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=7296. Επειδή στην περιοχή «φουντώνει» η σεναριολογία, η καταστροφολογία, οι ερμηνείες διαδέχονται η μία την άλλη και η κατάσταση τείνει να «ξεφύγει» τελείως από την πραγματικότητα, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να λάβουν γνώση των ρυθμίσεων του σχεδίου Π.Δ. ώστε γνωρίζοντας τι περιλαμβάνει να μπορούν να σχηματίσουν άποψη και, βεβαίως, να καταθέσουν προτάσεις στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.
Επειδή, επίσης, ξαναγίνεται λόγος για την περίφημη και περιβόητη επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή Ελαίας – Αγιαννάκη, από την εταιρία ΝΕΑ ΚΟΤΙΝΟΣ, θυμίζουμε σε όλους τη μία και μοναδική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας (που είναι σε ισχύ και σήμερα) με 19 θετικές ψήφους, 2 λευκά και καμία αρνητική, σε έκτακτη συνεδρίαση το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του 2013, ότι αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως φέρεται προς υλοποίηση στο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τριφυλίας και παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρίας, δε με το πνεύμα της προστασίας του περιβάλλοντος και με την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής (https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/%CE%92%CE%95%CE%9D%CE%93%CE%A9%CE%97%CE%95-%CE%A0%CE%93%CE%95/document?inline=true)!
Οι ίδιοι, σχεδόν, άνθρωποι είναι και σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας και οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν και είναι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης του δήμου.
Τέλος, στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο Π.Δ., το εύλογο ερώτημα που, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, ειλικρίνεια, χωρίς ιδιοτέλειες και σκοπιμότητες, καλούνται να απαντήσουν όλοι όσοι φέρουν θεσμική ιδιότητα στην Τριφυλία, τη Μεσσηνία, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση είναι το εξής: «Η “Περιοχή Προστασίας της Φύσης” συνάδει με την προστασία και την αειφορική ανάπτυξη;
Οι όροι για την προστασία είναι υπέρ του δέοντος αυστηροί. Με τη θέσπισή της υπάρχει προοπτική ανάπτυξης;».
Η.Γ.