Μεσσηνιακές επιχειρήσεις φτιάχνουν βαλίτσες για τη Βουλγαρία!

Μεσσηνιακές επιχειρήσεις φτιάχνουν βαλίτσες για τη Βουλγαρία!

Κύμα φυγής μεσσηνιακών επιχειρήσεων κάθε μορφής προς χώρες με ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, πλήττει την ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και της χώρας τον τελευταίο χρόνο.
Οι Μεσσήνιοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες βομβαρδίζονται από προτάσεις εταιριών που τους υπόσχονται τη μεταφορά της έδρας τους με 600 -700 ευρώ και ελάχιστα δικαιολογητικά κυρίως στη Βουλγαρία, όπου θα φορολογούνται μόνο με 10%.
Ήδη αρκετές επιχειρήσεις το έχουν κάνει, και, όπως τόνισε, μιλώντας στο «Θ», ο φοροτεχνικός Παύλος Κρανιώτης, καθημερινά δέχεται ερωτήσεις για το θέμα, όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν εξαγωγές, αλλά και από εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους), ακόμα και… κουρείς.
Το ασταθές και κυρίως υπερβολικά «τσουχτερό», πλέον, φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον στην Ελλάδα, ωθεί πολλές επιχειρήσεις, να ετοιμάζουν βαλίτσες.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται  , έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυρίως προς τη Βουλγαρία, καθώς εκεί είναι εύκολη η διαδικασία ίδρυσης της επιχείρησης, με πολύ χαμηλή φορολογία, ενδοκοινοτικές συναλλαγές (εντός Ε.Ε.) με απαλλαγή Φ.Π.Α., χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές, χαμηλό κόστος προσωπικού, χαμηλό κόστος συντήρησης φυσικής έδρας, απόκτηση ακινήτων και οχημάτων στο όνομα της εταιρίας  με πολύ χαμηλό ετήσιο κόστος συντήρησης και φυσικά εύκολη πρόσβαση από την Ελλάδα.
 
Βαλίτσες για Βουλγαρία
«Αυτή τη στιγμή, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταθερό οικονομικό, τραπεζικό, φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον, πολλές επιχειρήσεις δέχονται «πιέσεις» από εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να φτιάξουν εταιρίες στη Βουλγαρία και στη Κύπρο, με χαμηλά έξοδα και πολλά πλεονεκτήματα. Ο φορολογικός συντελεστής στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, όταν ο αντίστοιχος στην Ελλάδα φτάνει στο 29% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο φόρος των εταιρικών μεριδίων είναι εκεί 5%, ενώ εδώ 10%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αιμορραγία της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πάρα πολλές επιχειρήσεις φεύγουν, ενώ πολύ περισσότερες σκέπτονται σοβαρά την μετεγκατάστασή τους. Εκτός από το θέμα της φορολογίας, οι εταιρίες αυτές προβάλλουν ιδιαίτερα και το θέμα του εργατικού και ασφαλιστικού κόστους. Ένας εργάτης στη Βουλγαρία στοιχίζει από 130 έως 250 ευρώ το μήνα.
Οι εταιρίες που αναλαμβάνουν την ίδρυση των επιχειρήσεων έχουν βρει αγγλόφωνους εργάτες και καλύπτουν θέσεις εργασίας. Επίσης, όταν κάποιος πάει στη Βουλγαρία την επιχείρηση του, δεν έχει ΤΕΒΕ ή είναι πάρα πολύ μικρό. Αν έρθει εδώ ως υποκατάστημα, παίρνει ένα χαρτί από τη Βουλγαρία ότι ασφαλίζεται εκεί. Η ασφάλισή του στη Βουλγαρία στοιχίζει  65 ευρώ το μήνα. Τη δε διατήρηση – παρακολούθηση της επιχείρησης, αναλαμβάνουν οι εταιρίες αυτές με κόστος μόνο 60 ευρώ το μήνα.
Επίσης, βοηθά και το γεγονός ότι στη Βουλγαρία πολλές ελληνικές τράπεζες έχουν υποκαταστήματα. Εκεί δεν υπάρχουν τεκμήρια διαβίωσης. Η Βουλγαρία έχει συνάψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας με όλα τα κράτη.
Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει σχετικά μικρή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και μπορείς να ελέγχεις την κατάσταση. Σε Μακεδονία και Θράκη έχουν ήδη μεταναστεύσει στη Βουλγαρία 60.000 επιχειρήσεις. Βέβαια υπάρχουν και μειονεκτήματα, κακές υποδομές, άθλιο οδικό δίκτυο, μη εξειδικευμένο προσωπικό, κ.ά.», εξήγησε ο κ. Κρανιώτης.
 
Ακόμα και μικρές επιχειρήσεις
Πολλοί Μεσσήνοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την επιθυμία για μετεγκατάσταση της εταιρίας του και μάλιστα όπως λέει ο κ. Κρανιώτης και κάποιες που είναι πολύ μικρές:
«Μια επιχείρηση που έχει παραγωγή στην Ελλάδα και κάνει εξαγωγές, μπορεί να έχει την παραγωγή εδώ, να τιμολογεί στη Βουλγαρία και από εκεί να εξάγει σε τρίτες χώρες. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις μπορεί και να συμφέρει και είναι αρκετές αυτές που το σκέπτονται σοβαρά. Αλλά για επιχειρήσεις χαμηλού τζίρου δεν θα το πρότεινα. Σίγουρα το Υπουργείο Οικονομικών κάποια στιγμή θα αρχίσει να ψάχνει ασφαλιστικές δικλείδες για την μεταφορά των κεφαλαίων και των εμπορευμάτων και όλοι αυτοί θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε ελέγχους.
Επίσης, πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ετοιμάζονται να ιδρύσουν κεντρικά στη Βουλγαρία και υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Έχουν απευθυνθεί σε μένα πολλοί έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Το σκέφτονται ακόμα και μηχανικοί και δικηγόροι. Αιτία είναι βέβαια τα τελευταία μέτρα, όπου με τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά, η επιβάρυνση για ένα ελεύθερο επαγγελματία φτάνει στο 70-80% των εισοδημάτων του. 
Έτσι φτάνουμε στο σημείο αντί να έρχονται επιχειρήσεις, να φεύγουν και αυτές που έχουμε, και αντί να έχουμε ανάπτυξη, να έχουμε αποεπένδυση», επισήμανε ο κ. Κρανιώτης.
Ο ίδιος πάντως είναι αρνητικός σε μια τέτοια κίνηση και σημειώνει:
«Για να είμαι ειλικρινής είμαι αρνητικός. Τους λέω να περιμένουν, γιατί κάποια στιγμή θα αναστραφεί το κλίμα  και στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.  Ωστόσο, όσοι επιμένουν να το κάνουν, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μετεγκατάσταση της έδρας του, διότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι».

 της Βίκυς Βετουλάκη